به گزارش ایسنا، همیشه بحث اوقات فراغت یکی از مباحث مهم و فراگیر در جوامع محسوب میشود. مدیریت و برنامهریزی برای گذران این اوقات میتواند به بهترین و فرحبخشترین شکل ممکن صورت پذیرد. گاه زمان فراغت ما بنابر شرایط در خانه میگذرد، از اینرو میتوان از آن استفاده بهینه کرد. یکی از این کارهای تفننی در خانه، خشک کردن انواع میوه است. در برخی مواقع اگر علاقمند باشیم، علاوه بر جنبه سرگرمی، میتوان به آن به عنوان یک شغل هم نگاه کرده و با فروش آن برای خود کسب درآمد کنیم.
میوههای خشک محبوبیت زیادی دارد چرا که هم سالم هستند و هم بسیار مغذی. برای استفاده از این خوراکی، نیازی به صرف هزینه بالا نیست. شما میتوانید خودتان در خانه دست به کار شوید و با استفاده از روشهای مختلف، در هر فصلی میوه مورد علاقهتان را خشک کنید. این روزها در هوای سرد زمستان، میتوان از وسایل گرمایشی مانند بخاری یا شوفاژ در هر خانهای به عنوان یکی از ابزار برای خشک کردن میوهها استفاده کرد.
چرا میوهها را خشک میکنیم؟
از آنجایی که میوهها معمولا به طور فصلی تولید میشوند، با این که امروزه بیشتر میوهها در فصول مختلف وجود دارند اما به دلایلی مانند قیمت بالا یا نداشتن کیفیت زیاد یا در دسترس نبودن برای همگان، استفاده از آنها برای تمام افراد امکانپذیر نباشد از این رو برای این که بتوانیم در طول سال از میوههایی که دوست داریم، استفاده کنیم، لازم است تا به شیوههای مختلف آنها را ذخیره کنیم. شیوههای مختلفی برای نگهداری طولانی مدت میوهها وجود دارد، یکی از کاربردیترین، این شیوهها، خشککردن آنهاست. در این روش نگهداری آب میوهها توسط حرارت گرفته میشود. وقتی میوهها را خشک میکنیم، وزنشان کمتر شده، خواص بالایشان حفظ شده و نگهداری آنها سادهتر میشود.
بایدها و نبایدهای مصرف میوه خشک کداماند؟
میوههای خشک منبع خوبی از مواد مغذی، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند. تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد سیستم گوارش و تاثیرات آن برای لاغری و کاهش وزن از جمله خواص میوههای خشک است. با همه فوایدی که این خوراکی دارد، نباید از کالری بالا و کربوهیدرات موجود در آنها غافل شد. میوههای خشک دارای قند طبیعی هستند، از این رو نباید در مصرف آنها زیادهروی کرد به ویژه افراد مبتلا به دیابت باید دقت بیشتری در مصرف آنها داشته باشند.
نکاتی که قبل از خشککردن میوهها باید در نظر بگیریم
- یکی از نکاتی که در خشک کردن میوهها باید به آن توجه کنیم، استفاده از میوههای رسیده است، چرا که اگر میوههای لک شده، نارس یا خیلی رسیده را خشک کنیم طعم مطلوبی نخواهند داشت.
- برای از بین بردن آلودگیهای روی میوهها باید حتما آنها را شسته و بعد از خشک کردن، به ورقههایی به اندازه ۳ تا ۶ میلیمتر برش بزنید. میوههایی مانند انگور، توت، آلبالو و زغالاخته که خیلی کوچک هستند را باید کامل خشک کرد.
- میوههایی مانند سیب، موز، گلابی، هلو وقتی برش میخورند و در معرض هوای محیط قرار میگیرند به تدریج قهوهای رنگ میشوند. برای حفظ ظاهر زیبای میوهها و به حداقل رسیدن تغییر رنگشان، میتوانید آنها را به مدت ۱۰ دقیقه درون آب لیمو و آب قرار داده، سپس در آبکش ریخته و با یک دستمال خشک کنید.
- برای جلوگیری از تلخ شدن میوهها بهتر است که پوست آنها را جدا کرده و بعد برش بزنید، اینگونه استفاده از آن راحتتر است و ظاهر زیباتری دارد.
- میوههای خشک را باید در جای خشک، خنک، دور از رطوبت و گرما نگهداری کرد. برای این کار میتوانید آنها را بعد از خشک شدن در ظروف شیشهای و پلاستیکی بریزید.
شیوههای خشککردن میوهها
خشککردن میوهها با نور آفتاب: استفاده از نور خورشید از روشهای کمهزینه و ساده برای خشککردن میوههاست. با این حال برای خشک کردن میوهها به این روش به روزهایی با دمای بالای ۳۰ درجه سانتیگراد نیاز داریم و معمولا هم چند روز طول میکشد که میوهها به این شیوه خشک شوند. بنابراین باید هوا برای چند روز متوالی صاف و خوب باشد. به نظر میرسد این شیوه خشک کردن میوهها برای تابستان که معمولا دمای هوا بالاست، کارایی بیشتری دارد.
برای این کار، در ابتدا میوههایی که میخواهید خشک کنید را شسته و برش زده و روی سینی، توری یا یک تخته چوبی را با یک دستمال نخی نازک بدون پرز بپوشانید سپس میوههای برشخورده را با فاصله روی دستمال بچینید. برای این که حشرات یا گردوغبار به میوهها آسیب نرسانند، روی آنها را با یک توری نازک پوشانیده سپس در برابر نور مستقیم آفتاب قرار دهید. باید توجه داشته باشید که حتماً سینی یا توری میوهها باید از زمین کمی فاصله داشته باشند. خشککردن در این روش بسیار طولانی است هر چند روز یک بار میوهها را برعکس کرده تا هر دو طرف آن به خوبی خشک شود. هنگامی که میوهها چروکیده و ترد شدند، آنها را جمعآوری کنید.
خشککردن میوه در فر: در این روش میوههای برش داده شده را روی سینی مخصوص فر ( کمی با روغن چرب شده) با فاصله از هم قرار بدهید. فر را با کمترین درجه حرارت ممکن( به عنوان مثال ۱۵۰ تا ۲۰۰ درجه فارنهایت یا ۵۰ درجه سانتیگراد) گرم کرده و پس از چند دقیقه که فر به خوبی گرم شد سینی را داخل فر قرار بدهید. به درجه فر دقت کنید چرا که هدف خشککردن میوهها است، نه پختن آنها.
نوع میوهها و برشهایی که برای آنها داریم دماهای متفاوتی را برای خشک شدن نیاز دارند بنابراین با توجه به این موضوع اجازه دهید میوهها به مدت ۴ تا ۸ ساعت در فر بمانند تا خشک شوند. برای این که میوهها نسوزند مدام باید آنها را چک کنیم. خشککردن میوه در این شیوه چند ساعت طول میکشد، بنابراین نباید عجله کنیم و برای زودتر خشک شدن میوهها درجه فر را زیاد کنیم، چرا که این کار باعث میشود میوهها بسوزند.
خشککردن میوهها با استفاده از بخاری و شوفاژ: یکی از روشهای معمول برای تهیه میوههای خشک استفاده از شوفاژ یا بخاری است. این شیوه خشک کردن میوه در زمستان کاربرد زیادی دارد چرا که همواره وسایل گرمایشی مانند بخاری و شوفاژ در حال استفاده بوده و ما میتوانیم میوهای مورد علاقهمان را به راحتی بر روی آنها خشک کنیم.
در این روش خشک کردن روی بخاری ابتدا داخل یک سینی مناسب کاغذ روغنی قرار میدهیم و میوهها را روی کاغذ روغنی چیده و برای خشک شدن روی بخاری قرار میدهیم. برای این که میوهها زودتر خشک شود، بهتر است هر دو ساعت یکبار میوهها را برگردانیم. همچنین میتوان به جای سینی از فویل آلومینیومی استفاده کرده، میوهها را روی آن چیده و همان فرایند بالا را ادامه داد.
برای خشککردن میوهها روی شوفاژ، نیز ابتدا روی شوفاژ را با یک فویل آلومینیومی میپوشانیم سپس میوهها را روی فویل آلومینیومی چیده و هر چند ساعت یک بار زیر و رو کرده تا خشک شوند.
خشککردن میوهها با استفاده از دستگاه خشککن: استفاده از دستگاه میوه خشککن، سبب میشود آب میوه به صورت خیلی آرام و آهسته خشک شود. میوههای برش خورده را درون خشککن بچینید. دستگاه را روی تنظیمات خشککردن میوه قرار دهید و اگر بر روی دستگاه چنین تنظیماتی وجود ندارد، میتوانید آن را روی حرارت ۵۷ درجه سانتیگراد بگذارید. در این شیوه میوهها با توجه به نوع و ضخامتشان به ۲۴ تا ۴۸ ساعت زمان برای خشک شدن نیاز دارند بعد از ۲۴ ساعت اول برای جلوگیری از خشک شدن بیش ازحد میوهها، آنها را مدام چک کرده و میوههای خشک و ترد شده را جمعآوری کنید.
انتهای پیام
نظرات