میلاد پیروزمند، کارشناس مرکز بهداشت استان قم در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه مواد غذایی به سه دسته درشت مغذی؛ کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها تقسیم میشوند، اظهار کرد: چربیها جزئی مهم و حیاتی از مواد غذایی مصرفی هستند؛ در یک فرد سالم که باید تقریباً ۱۸۰۰ کیلوکالری انرژی دریافت کند، حدود ۳۰ درصد از این میزان انرژی باید از چربیها تأمین شود.
پیروزمند عنوان کرد: با توجه به مواد غذایی که افراد مصرف میکنند، تقریباً نیمی از این چربیها از منابع غیر از روغنها تأمین میشود؛ بهطور تقریبی، حدود ۱۰ گرم از لبنیات و ۲۰ گرم از مصرف گوشتها است.
وی افزود: میتوان بخشی از چربی مورد نیاز بدن را از مغزها تامین کنیم که علاوه بر اسیدهای چرب مورد نیاز بدن برخی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را نیز تامین میکنند و لذا اثرات مفید تری بر سلامتی بدن دارند.
کارشناس مرکز بهداشت استان قم گفت: یک فرد سالم روزانه میتواند یک تا سه واحد از گروه مغزها استفاده کند که هر واحد حدود دو عدد مغز گردو و ۶ عدد مغز بادام یا فندق، ۱۰ عدد پسته و یا ۱ قاشق غذاخوری مغز تخمه، که بهتر است این میزان در طول روز در وعدههای غذایی تقسیم شود.
وی ادامه داد: برای حدود ۱۵ گرم روغن باقی مانده که در پخت و پز مواد غذایی استفاده میشود باید به سمت روغنهای مایع سلامتمحور برویم؛ از بهترین این روغنها میتوان به روغن زیتون و روغن کانولا اشاره کرد. این روغنها میتوانند بهطور قابل توجهی به سلامت قلب و عروق ما کمک کنند البته برای سرخ کردن مواد غذایی حتما باید از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده کرد.
کانولا بهترین جایگزین برای روغن زیتون
کارشناس مرکز بهداشت استان قم اظهار کرد: از قدیم گفتهاند هرچه میزان مصرف روغن کمتر، زندگی سالمتر؛ اما این جمله درستی نیست بلکه اگر افراد روغنهای سالم را به میزان مناسب مصرف کنند (میزان مصرف بهگونهای باشد که منجر به افزایش وزن نشود)، میتواند سلامتی آنها را تضمین کند.
وی ادامه داد: در تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ انجام شد، مشخص شد افرادی که دیابت دارند، در صورت مصرف بیشتر امگا ۹ و ۳، بهتر میتوانند قند خون خود را تنظیم کنند. همچنین تحقیقات نشان میدهد افرادی با فشار خون بالا که روغنهای سالمتری مصرف میکنند، فشار خونشان بهطور قابل توجهی بهتر تنظیم میشود.
کارشناس مرکز بهداشت استان قم گفت: به نوع روغنهای موجود در منزل دقت کنید؛ اگر روغنهای شما، روغنهای سالمی هستند، از میزان مصرف متعادل آنها در صورتی که باعث اضافه وزن شما نشود، نترسید.
وی ادامه داد: روغن زیتون بهترین روغن موجود در دنیا است که میتواند به سلامت قلب و عروق کمک کند؛ همچنین روغن کانولا، روغن اقتصادی و بسیار مناسبی برای سلامتی ماست و میتواند جایگزین خوبی برای روغن زیتون باشد.
روغن گیاهی یا حیوانی، کدام مناسب تر است؟
نجمه شفیعی، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی قم در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: روغنها از نظر منشا به دو گروه حیوانی و گیاهی تقسیم میشوند؛ روغنهای گیاهی از میوهها و دانههای روغنی به دست میآیند، مانند زیتون، کنجد، کلزا و آفتابگردان؛ روغنهای گیاهی به دلیل داشتن اسیدهای چرب غیر اشباع، در دمای محیط مایع هستند و علاوه بر این، حاوی اسیدهای چرب ضروریاند که بدن ما قادر به ساخت آنها نیست.
شفیعی اعلام کرد: روغنهای حیوانی شامل پی، دنبه، روغن کره و ماهی هستند که حاوی اسیدهای چرب اشباع و کلسترول هستند؛ اسیدهای چرب اشباع در مقایسه با انواع غیر اشباع، موجب افزایش کلسترول میشوند. غلظت بالای کلسترول خون، عامل اصلی سختی دیواره رگها و زمینهساز بسیاری از بیماریهای قلبی و عروقی، به ویژه افزایش فشار خون است.
این کارشناس تغذیه بیان کرد: روغن حیوانی از طریق حرارت دادن کره حیوانی و خارج کردن رطوبت آن تولید میشود. در این فرایند، که معمولاً به صورت سنتی انجام میشود، روغن در شرایط دمایی بالا و در معرض رطوبت کره و اکسیژن قرار میگیرد و ترکیبات مضری به نام هیدروپراکسیدها و اسیدهای چرب آزاد تولید میشود؛ بنابراین، مصرف این روغنها توصیه نمیشود.
شفیعی عنوان کرد: روغنهای گیاهی مایع به علت داشتن اسیدهای چرب غیر اشباع، در مقابل حرارت بالا و اکسیژن هوا، ترکیبات چسبناک پلیمری تولید میکنند.
وی افزود: این واکنش شیمیایی در زمان پخت در دمای ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتیگراد اتفاق میافتد، در حالی که دمای بدن در حالت طبیعی ۳۷ درجه سانتیگراد است؛ گرفتگی دیواره رگها ناشی از رسوب کلسترول است که در روغنهای حیوانی وجود دارد.
چسبندگی روغنهای مایع بر سطح اجاق گاز دلیلی بر مضر بودن نیست
در ادامه، مریم غواصیه، کارشناس ارشد علوم تغذیه در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: یکی از باورهای غلطی که در جامعه وجود دارد، این است که برخی افراد میگویند چسبندگی زیاد روغن مایع به اجاق گاز نشاندهنده نامناسب بودن ماده غذایی برای مصرف است، زیرا به همین دلیل ممکن است به دیواره رگها نیز بچسبند.
وی ادامه داد: پاسخ به این باور غلط این است که تمام روغنها پس از فاسد شدن، غلیظ و چسبناک میشوند؛ به همین دلیل، روغنهایی که در حین آشپزی به اطراف پاشیده میشوند، به مرور زمان به دلیل تماس مداوم با هوا اکسید و چسبناک و فاسد میشوند؛ اما روغنی که همراه غذا مصرف میکنیم، وقتی وارد بدن میشود، در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد قرار میگیرد و این دما باعث فساد روغن نمیشود و واکنش اکسیداسیون رخ نمیدهد.
وی افزود: در نتیجه، روغن در معده و روده هضم شده و طی واکنشهایی جذب بدن میشود و یا برای سوخت و ساز در بدن ذخیره میشود؛ بنابراین، این باور غلط است که چون این روغنها به اجاق گاز میچسبند، به دیواره رگها نیز میچسبند و باعث بیماریهای قلبی میشوند.
انتهای پیام
نظرات