• شنبه / ۲۴ آذر ۱۴۰۳ / ۱۱:۴۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403092417220
  • خبرنگار : 50972

/سرمایه‌گذاری در پژوهش۱/

جدی گرفتن پژوهش مسیر ورود پژوهشگران به تصمیم‌گیری‌های کلان کشور است

جدی گرفتن پژوهش مسیر ورود پژوهشگران به تصمیم‌گیری‌های کلان کشور است

ایسنا/خراسان رضوی معاون پژوهشی سابق دانشگاه فردوسی مشهد گفت: اولین شاخص حمایت در حوزه پژوهش، جدی گرفته شدن آن است و زمانی که این مساله به‌طور جدی پیگیری شود، پژوهشگران در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور وارد می‌شوند.

احمدرضا بهرامی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ادبیات سرمایه‌گذاری در حوزه پژوهش شاید باعث انحراف افکار شود زیرا پژوهشگران از منابع محدود به دنبال بیشترین بهره‌برداری هستند و زمانی که صحبت از سرمایه‌گذاری می‌شود، شائبه سهم‌بری در ذهن ایجاد می‌کند که شاید در بخش کلان، طرح مسئله این باشد که آیا پژوهش در کشور ما حامی دارد یا خیر؟ در واقع جایگاه حمایت از پژوهش در کشور فراتر از سرمایه‌گذاری است.

وی با تاکید بر اینکه پژوهش در کشور ما، حمایتگر ندارد، بیان کرد: اولین شاخصه‌ برای حمایت در این حوزه، جدی گرفته شدن آن است و زمانی به‌طور جدی پیگیری می‌شود که پژوهشگران در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور وارد شوند، در غیر این صورت از پژوهشگران ما حمایتی نمی‌شوند.

معاون پژوهشی سابق دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: حمایت دارای جنبه‌های مختلفی مانند معنوی، مالی، حقوقی، ساختاری و انگیزشی است اما پژوهش ما، حمایت نمی‌شود و بایستی حمایت از پژوهش را جدی بگیریم و این حوزه را مردمی‌سازی کنیم زیرا کلینیک حل مشکلات جامعه، پژوهش است.

بهرامی گفت: مشکل اساسی ما در حوزه مشکلات پژوهشی این است که به‌ دنبال کشف مدل‌های موفق دنیا هستیم اما از کشورهای موفق در حوزه‌های گوناگون الگوبرداری نمی‌کنیم. مثلث طلایی توسعه بر این اعتقاد است که دولت بایستی پلی میان صنعت و دانشگاه (بخش علمی) ایجاد کند در غیر اینصورت دانشگاه در جای خود ساکن خواهد ماند و نمی‌توان آن را به‌طور مصنوعی به سوی صنعت کشاند و سرمایه‌گذاران نیز احتیاط لازم در این حوزه دارند.

وی بیان کرد: مثلث توسعه اقتصاد دارای سه ضلع است که یک ضلع، دولت به‌عنوان تضمین‌کننده، ضلع دوم، صنعت یا بخش خصوصی به‌عنوان تشویق‌کننده و ضلع دیگر دانشمندان و پژوهشگران به‌عنوان خالقان توسعه اقتصادی قرار دارند بنابراین پل و حلقه مفقوده بین پژوهشگران و بخش خصوصی بایستی قوی‌تر عمل کند.

معاون پژوهشی سابق دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: ارگان‌های دولتی مانند استانداری، مسئول یافتن مدلی برای برقراری ارتباط بین دانشگاه و صنعت هستند بنابراین از وظایف اصلی ارگان‌های دولتی، تسهیلگری است و برای‌ مردمی‌سازی پژوهش بایستی جریانی شکل بگیرد و در حقیقت ایجاد امکانی برای تسهیلگری تحقیق و توسعه (R and D) در دانشگاه‌ها توسط مدیران استانی بسیار حائز اهمیت است.

بهرامی افزود: برای مدل‌سازی بایستی در گام اول، آسیب‌شناسی‌های لازم را انجام دهیم تا دلیل عدم سرمایه‌گذاری در حوزه پژوهش شناسایی شود و در گام بعدی بایستی مدل سرمایه‌گذاری مناسب کشور را معرفی کنیم، حال یافتن این مسائل پروژه‌های کلانی تحقیقاتی است که پیشنهاد می‌کنیم اجرای آن به دانشگاه سپرده شود.

وی با تاکید بر اینکه باید نقص سیستم‌های خود را شناسایی کنیم و در کلان این موضوع به شناخت مدل‌های موفق بپردازیم، بیان کرد: دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌ها می‌توانند در حیطه مسئولیت و در حد توان خود با بومی‌سازی نسبت به اجرای این روش اقدام کنند. نباید پژوهشگر از حیطه فعالیت و تخصص خود خارج شده و توجه‌اش به صنعت معطوف شود و افراد مسئول و مدیر، نقش پلی بین این دو حوزه را دارند که جهاد دانشگاهی به دلیل پویایی، می‌تواند بسیار موفق‌تر نسبت به دانشگاه این فعالیت را انجام دهد. اگر برنامه‌ریزی‌ها برای ورود صنعت به دانشگاه بر اساس تحقیق و توسعه باشد، صنعت برای سرمایه‌گذاری در پژوهش‌های دانشگاهی ترس و تردیدی نخواهد داشت.

معاون پژوهشی سابق دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: منابع سرمایه‌گذاران بخش خصوصی نیز محدود است و زمانی که منابع محدود باشد، اقتضای عقل این است که سرمایه‌گذاری در حوزه‌های کم‌خطر صورت پذیرد که اگر شرایط اقتصادی بهتر شود، این نقص نیز بر طرف خواهد شد. پژوهشگر خود به شخصه نمی‌تواند در بازار و یا صنعت حضور داشته باشد اما تسهیل ارتباط با صنعت بسیار مهم است که باید توسط مسئولان یک ارگان مرتفع شود. به‌طور مثال اگر بتوان فردی ماهر و با شناخت از صنعت را برای تعامل با صنعت در جهاد دانشگاهی به کار گرفت، می‌توان در ادامه با حل مشکلات صنعتگران گام‌های بعدی را در این مسیر برداشت.

وی در پایان پیامی به دولت و صنعت داد و عنوان کرد: دولت باید به این درک برسد که هیچ راهی برای حل مشکلات آنها به جز دانشگاه و پژوهش وجود ندارد و صنعت نیز باید به این درک برسد که تنها یارانه‌های دولتی آنها را در مزیت رقابتی قرار داده و اگر این موارد قطع شود، راهی جز باور به پژوهشگران و مراکز علمی ندارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha