به گزارش ایسنا، درست یک سال از آغاز حمله بیرحمانه رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین میگذرد؛ یکی از مرگبارترین و مخربترین جنگهای تاریخ معاصر که بیش از ۴۱ هزار فلسطینی در آن بهشهادت رسیدهاند و اکنون بدون هیچ چشماندازی برای پایان جنگ و هیچ برنامهای برای دوران پس از جنگ، فرضیهها را درباره زمان دقیق پایان آن و یا بازسازی شهر غزه غیرممکن میسازد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی مینویسد: «حتی پس از توقف جنگ، صدها هزار نفر برای سالها در چادرها زندگی خواهند کرد زیرا به گفته کارشناسان، بازسازی شهر شاید دههها طول بکشد.»
«شیفا حجو» زن خانهدار ۶۰ سالهای که در یک چادر در مکانی که روزی خانهاش در آنجا بود، زندگی میکند، گفت: « ویرانی و بدبختی، این وضعیت، دل سنگ را هم آب میکند. هر کسی غزه را ببیند، به حال و روزش گریه خواهد کرد.»
طبق ارزیابیهای سازمان ملل در ماه سپتامبر با استناد بر تصاویر ماهوارهای، این جنگ «حدودا یکچهارم» از تمامی سازههای غزه را ویران کرده یا شدیدا به آنها آسیب رسانده و همچنین تقریبا ۶۶ درصد از ساختمانها از جمله بیش از ۲۲۷ هزار واحد مسکونی دستکم آسیب دیدهاند.
«آلیسون الی» هماهنگکننده مستقر در غزه از سازمان «شِلتر کلاستر» که از مردم جنگزده حمایت میکند و توسط شورای پناهجویان نروژی رهبری میشود، گفت: «اگر آتشبس رخ دهد، حدود نیمی از تمامی خانوادهها جایی برای بازگشت ندارند.»
آسوشیتدپرس در ادامه با اشاره به وضعیت دردناک بهداشت و آب آشامیدنی در غزه گفت: «سیستم تصفیه آب غزه نابود شده است. بیش از ۸۰ درصد تاسیسات بهداشتی آسیب دیده و یا نابود شدهاند.»
«بانک جهانی» در پایان ماه ژانویه، خسارت ۱۸.۵ میلیارد دلاری را تخمین زد که تقریبا مجموع خروجی اقتصادی کرانه باختری و غزه در سال ۲۰۲۲ میباشد. لازم به ذکر است که این خسارت پیش از برخی عملیات زمینی ویرانگر رژیم صهیونیستی از جمله در شهر مرزی رفح محاسبه شد.
این رسانه آمریکایی گزارش کرد هنگامی که نیروهای رژیم اشغالگر وارد شهر جنوبی «خان یونس» شدند، «شیفا حجو» به همراه خانوادهاش آپارتمان چهار طبقه خود را بدون هیچ متعلقاتی و تنها با لباسهایی که بر تن داشتند، ترک کردند. آنها پیش از تصمیم برای بازگشت، ماهها را در چادرهای مختلف سپری میکردند اما لحظهای که برگشتند، اشک بر گونههایشان جاری شد. تمام ساختمانهای اطراف آپارتمان تخریب و خانهاش به ویرانهای بدل شده بود.
او از تجربه تلخ این لحظه میگوید: «من محله را نشناختم. نمیتوانستم تشخیص دهم خانه دیگران کجاست.»
طبق برآوردهای سازمان ملل، حدود ۹۰ درصد از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه به دلیل جنگی که رژیم صهیونیستی به راهانداخته، اغلب چندین بار آواره شدهاند و صدها هزار نفر از آنها به سمت چادرهایی در حوالی ساحل بدون برق، آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی پناه بردهاند و گرسنگی هم بحران دیگری است که جنگ در این یک سال آن را به همراه آورده است.
«شیفا حجو» به زندگی سختی که در چادر داشته اشاره میکند و میگوید: «بوی بدی میآمد. بیماریها در حال شیوع بودند. همسرم که کبدش بیمار بود، هنگامی که خبر ویرانی منزل را شنید، دچار سکته قلبی شد و بعد فوت کرد.»
او از جمله اولین افرادی بود که پس از عقبنشینی نیروهای صهیونیستی در ماه آوریل، به خانه بازگشت اما همسایهها از ترس یافتن اجساد و بمبها برنگشتند اما او به خاطر خانهاش برگشت؛ خانهای که جز ویرانه چیز دیگری از آن باقی نمانده است.
«حجو» گفت: «بهتر است در خانه خودم، جایی که ۳۷ سال در آن زندگی کردم، زندگی کنم اگرچه که ویران شده است!»
آسوشیتدپرس در توصیف آنچه که در پی آوارگی به این خانواده گذشته، مینویسد: «این زن فلسطینی و کودکانش با دستهای خالی، آجرها را یکی پس از دیگری کنار زدند و از میان آوارها وسایلی را یافتند که میشد مجددا از آنها استفاده کرد. آنها از لباسهای پاره برای تهیه آتش جهت پختوپز استفاده میکنند. آنها وقتی در آوارها به دنبال وسایل مورد نیاز میگشتند، با جانورهای مختلفی که سر از خاک در می آورند چالش دارند، همه جا مملو از شیشههای شکسته است و هنگامی که چادر خود را برپا کردند، باران شروع به باریدن کرد و درحالیکه خواب بودند، لباسهایشان خیس شد.»
آژانسهای سازمان ملل میگویند وضعیت بیکاری از تقریبا ۵۰ درصد پیش از جنگ، به تقریبا ۸۰ درصد افزایش یافته است و تقریبا تمام جمعیت در فقر زندگی میکنند. حتی آنهایی که چیزی در دست و بال خود دارند، صادرات برایشان به دلیل محدودیتهای رژیم صهیونیستی غیرممکن است.
سازمان ملل تخمین میزند که جنگ حدود ۴۰ میلیون تُن آوار و خاک را در غزه به جا گذاشته است؛ مقداری که برای تکمیل ظرفیت سنترال پارک نیویورک به عمق هشت متر کافی است و طبق آنچه این سازمان میگوید، حدود ۱۵ سال زمان و تقریبا ۶۵۰ میلیون دلار هزینه میبرد تا تمام آن پاک شود.
آسوشیتدپرس تاکید میکند: «کشورهای ثروتمند عربی مانند عربستان سعودی و امارات گفتهاند که آنها تنها در صورتی به عنوان بخشی از برنامههای پس از جنگ مایل به کمک برای بازسازی غزه هستند که کشور فلسطین ایجاد شود.»
انتهای پیام
نظرات