اکبر یونسی در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: کل اراضی زراعی استان ۳۸ هزار هکتار است که بخشی به صورت بهاره و بخش دیگر به صورت پاییزه کشت میشود. کشت بهاره شامل محصولات ذرت علوفهای، سورگم، محصولات سبزی و صیفی، حبوبات، چغندر علوفهای و … بوده و کشت پاییزه که در این فصل باید مقدمات آن را آماده کنیم، شامل کشت گندم، جو، تریتیکاله، کلزا و کاملینا است.
وی با اشاره به آغاز کشت پاییزه در مزارع کشاورزی استان افزود: کشت پاییزه مطابق الگوی کشت ابلاغی استان سطح مشخصی دارد که در سال زراعی جاری، سطح زیر کشت گندم آبی حدود هشت هزار و ۵۰۰ هکتار، جو هفت هزار هکتار و کلزا هزار هکتار است.
یونسی ادامه داد: برای کشت پاییزه هماهنگیهای لازم شامل تهیه و توزیع بذر ضد عفونی و گواهی شده، کودهای شیمیایی مورد نیاز و همچنین تعیین تکلیف وضعیت آبهای سطحی برای استفاده کشاورزان با ادارات مربوطه صورت گرفته است. در مراحل بعدی با حمایتهای جهاد کشاورزی خدمات فنی، ترویجی و نظارتی به کشاورزان ارائه میشود تا با توجه به بارندگیها و منابع آبی کشت محصول به نحو احسن انجام شده و در نهایت به تولید خوبی دست پیدا کنیم.
وی با اشاره به اهمیت رعایت الگوی کشت، اظهار کرد: در کشاورزی الگوی کشت یک مقوله مهم است که بر اساس سطح ارضی، میزان آب، شرایط اقتصادی، اجتماعی و سایر پتانسیلهای هر استان تعریف میشود، در واقع الگوی کشت به ما میگوید که از یک محصول چه میزان در چه سطحی و در چه بازه زمانی باید کشت شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی تاکید کرد: الگوی کشت از این جهت اهمیت دارد که با تعیین یک نظام دقیق در کشاورزی در نهایت به تامین امنیت غذایی و تولید پایدار کمک میکند.
وی در مورد تامین آب کشاورزی مورد نیاز کشت پاییزه بیان کرد: آب مورد استفاده از طریق چاهها به صورت حجمی به کشاورز تحویل میشود که معمولا جوابگوی نیاز آبی آنها نیست و کشاورزان از بابت این مقدار آب نگران هستند. به همین دلیل از ابتدای فصل کشت منتظر بارندگیها هستند تا از این طریق دو نوبت آبیاری جبران شده و حجم تخصیصی را دیرتر استفاده کنند.
وی در ادامه عنوان کرد: ضمن اینکه ما آبهای سطحی مثل کانالهای آبیاری و رودخانههای فصلی را هم داریم که مقداری از آن به کشاورزان تخصیص داده میشود. با توجه به اهمیت آبیاری پس از کاشت در استقرار محصولات، نیاز است که پس از کاشت بذر آبیاری شود و کشاورزان به این آب نیاز دارند، این موضوع را با ادارات مربوطه درمیان گذاشتهایم که آب مورد نیاز را به موقع و در ابتدای فصل کاشت به کشاورزان تحویل دهند.
یونسی افزود: حمایتهایی که از کشاورزان میشود در قالب یارانه نهادههای کشاورزی مثل بذر، کود و…است. علاوه بر این برای کشاورزان قیمت خرید تضمینی گندم مشخص شده و از این بابت خیالشان آسوده است. بر این اساس قیمت تضمینی گندم برای سال آینده به ازاء هر کیلو ۲۰۵۰۰ تومان و کلزا ۴۱۰۰۰ تومان است.
وی درباره سایر اقدامات حمایتی در فصل کاشت گفت: در مدیریتها و مراکز جهاد کشاورزی کارشناسان بر کارندهها نظارت دارند که میزان درست و دقیقی از بذر و در عمق مناسبی کشت شود تا تراکم و عمق مناسب در کاشت رعایت شده و سطح سبز یکنواخت مطلوبی داشته باشیم.
وی یادآور شد: همچنین در مرحله داشت مبارزه با علفهای هرز، سم پاشی، مبارزه علیه آفات و بیماریها و پایش مزارع توسط کارشناسان حفظ نباتات انجام میشود تا در صورت وجود عوامل خسارت زا، نسبت به کنترل به موقع آنها اقدام شود. در مرحله برداشت هم ضمن تدارک ماشین آلات برداشت محصول، پیش بینی مراکز خرید صورت گرفته و در نهایت محصول خریداری و تحویل میگردد.
یونسی ادامه داد: همچنین ۱۲۱۹ تن کلزا خریداری و حدود ۲۸ هزار تن جو در این بازه زمانی در استان تولید شده است. ولی با توجه به قیمت تضمینی جو در سال زراعی قبل، خرید تضمینی این محصول بسیار کم بوده و در حدود ۵۰۰ تن است و مابقی یا به صورت خود مصرفی دامداران یا فروش مستقیم به دامداریها مورد استفاده قرار گرفته است.
وی در مورد وضعیت استان در کشت کلزا بیان کرد: با توجه به خرد بودن قطعات اراضی زراعی و یا دو کشتی بودن اکثر اراضی، ممکن است کشاورزان از کشت کلزا استقبال نکنند ولی با توجه به اهمیت ایجاد تناوب مناسب در کشت محصولات زراعی توصیه میشود حدود ۳۰ درصد از اراضی به کشت این محصول اختصاص پیدا کند.
یونسی گفت: با توجه به اقدامات صورت گرفته در سنوات قبل کشاورزان استان به این نتیجه رسیدهاند که کشت کلزا در تناوب با محصول گندم میتواند در افزایش محصول سال بعد موثر بوده و علاوه بر آن، از نظر کنترل عوامل خسارت زا نظیر علفهای هرز و بیماریها نظیر پاخوره غلات بسیار کمک کننده است.
وی درباره استفاده از روشهایی نوین آبیاری در کشاورزی گفت: خوشبختانه کشاورزان استان به دلیل نزدیکی به مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی از شیوه های نوین آبیاری استفاده میکنند و اراضی کشاورزی استان در مقایسه با سایر استانها در سطح بیشتری زیر پوشش این نوع از آبیاریها قرار دارند.
انتهای پیام
نظرات