• شنبه / ۳ شهریور ۱۴۰۳ / ۱۱:۰۱
  • دسته‌بندی: پرورش
  • کد خبر: 1403060301128
  • خبرنگار : 71269

کدام والدین فرزندان ولخرج تربیت می‌کنند؟

کدام والدین فرزندان ولخرج تربیت می‌کنند؟

اجازه دهید فرزندتان ببیند که شما برای امرار معاش چه می‌کنید. به آن‌ها نشان دهید که کاری که انجام می‌دهید هزینه غذا، پوشاک، خانه، تعطیلات و غیره را می‌دهد.

به گزارش ایسنا، یکی از مشکلاتی که شاید والدین زیادی با آن درگیر هستند، نحوه پول خرج کردن کودکان است. این که کودکان به راحتی پولی که در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد آن را صرف مواردی می‌کنند که شاید در آن لحظه داشتن یا انجام آن‌ها ضروری نبوده است. بسیاری از والدین انتظار دارند که کودکشان نسبت به خرج کردن احتیاط بیشتری داشته یا از تقاضاهای غیرضروری بپرهیزند.اما در عمل می بینیم که اکثر آن ها  اهمیتی به این مقوله نمی دهند. آن ها فکر می کنند که هر چیزی که می بینند وظیفه والدین است که به هر نحوی آن را برایشان تهیه کنند.
والدین از یک سو دوست دارند آن چه که در توان دارند برای کودکان خود انجام دهند و به نوعی این تفکر در آن‌ها وجود دارد که فرزند من در آینده دچار سرخوردگی نشود. شاید بسیاری از آن‌ها توان مالی این کار را نداشته باشند، توان نه گفتن به کودک خود را ندارند و از طرفی هم در درون خود دوست دارند فرزندشان تا حدودی شرایط خانواده را درک کند و کمی از خواسته های غیر ضرورتی خودشان صرف نظر کنند. شاید ما به عنوان والدین نمی توانیم برخورد مناسبی در این امور با کودک خود داشته باشیم. در این خصوص با سالومه حاج آقایی روانشناس بالینی به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید: 

چگونه می‌توانم به فرزندم بفهمانم برای پولی که به راحتی خرج می‌کند، زحمت‌ها کشیده شده؟

 اجازه دهید فرزندتان ببیند که شما برای امرار معاش چه می‌کنید. به آن‌ها نشان دهید که کاری که انجام می‌دهید هزینه غذا، پوشاک، خانه، تعطیلات و غیره را می‌دهد. چون والدین برای کودکان الگو هستند. معمولا گفته می‌شود کودکان از وقتی که خیلی کوچک هستند در همه مسائل تربیتی بیشتر از طریق دیدن یاد می‌گیرند تا با شنیدن.
بنابراین اگر پدر و مادر خیلی ولخرج باشند و از کودکان خود بخواهند که پس‌انداز داشته باشند، ممکن است که کودکان اصلا این قضیه را یاد نگیرند یا مفهوم آن را متوجه نشوند، مگر کودکانی که از نظر روانی آسیب خورده اند و احساس کرده‌اند که والدینشان خیلی خرج می‌کنند، بنابراین آن‌ها برعکس‌ والدین خود عمل می کنند. در مقابل وقتی کودکی ببیند پدر ومادرش سخت‌کوش هستند و برای زندگی تلاش می کنند، بنابراین این کودکان هم همان کار را انجام می‌دهند.

کودکان از همان ۳تا ۴ سالگی که ممکن است مهد کودک بروند به خصوص کودکی که مادرش سرکار می‌رود. مادر می‌تواند از همان موقع به کودکش بگویید که من باید سرکار بروم تا بتوانم برای تو مثلا اسباب بازی بخرم یا تو را به شهربازی ببرم. کودک از همان سنین متوجه می‌شود که اگر پدر یا مادر سر کار نروند پولی برای خرید کردن وجود ندارد.
در حقیقت کودکان قانون زندگی را یاد می‌گیرند، این که آدم‌ها باید سرکار بروند، با کار کردن است که پول بدست می‌آورند. آن‌ها با این پول می‌توانند چیزهایی که دوست دارند را با برنامه بخرند. در واقع کودکان از سن ۳ تا ۴ سالگی می‌توانند این مفهوم را متوجه شوند و همین‌طور که سن‌شان بالاتر می‌رود، چون از نظر ریاضی و مفهومات، ذهن‌شان آمادگی بیشتری دارد، این دامنه می‌تواند وسعت پیدا کند و در کنارش انتظاراتی از کودکان‌مان داشته باشیم، این که چون آن‌ها سر کار نمی‌روند، وقتی که بخشی از پول را به عنوان پول توجیبی به آن‌ها می‌دهیم. باید این پول توجیبی را تقسیم‌ بندی کرده و نیازها و خواسته‌هایشان را تشخیص و اولویت بندی کنند.

وقتی که می‌خواهند خرید کنند چگونه کالایی را انتخاب کنند. به عنوان مثال وقتی که می‌خواهند یک اسباب بازی یا خواراکی را بخرند، کم کم در سنین ۹ تا ۱۰ سال می‌توانند قیمت‌ها را در مارک‌های مختلف ببینند مقایسه کنند از روی قیمت، مارک و حجم، شکل و کیفیت آن‌ها را انتخاب و بخرند. والدین باید همه این موارد را برای خرید با کودکان خود صحبت کنند. با توجه به این که بسیاری از خریدهای کودکان تحت تاثیر تبلیغات است بنابراین والدین باید آن ها را راهنمایی کنند، این که هر چیزی که تبلیغ می‌شود ارزش خرید ندارد و باید در موردش خوب تحقیق کنند.

چکار کنیم که کودکان و نوجوانان قدر پول را بدانند و به راحتی آن را خرج نکنند؟

وقتی نوجوانان پول را هدر می‌دهند چه کنیم؟ چگونه می‌توانیم فرزندانمان را  از خرج کردن های بیهوده باز داریم؟  فرزندانی که همیشه تقاضای پول دارند و سوال‌های بیشتری که ممکن است درباره پول مطرح شود که پاسخ به آن‌ها از فردی به فردی ممکن است متفاوت باشد به عنوان مثال فرزند نوجوانی که دائم تقاضای پول دارد باید مطمن شویم پول را در چه راهی خرج می‌کند به عنوان مثال شاید موادی مصرف می‌کند یا در برد و باخت‌ها پول را از دست می‌دهد.
اگر فرزند شما پولی از شما دریافت می‌کند، همه آن را خیلی سریع خرج می‌کند، چیز دیگری را که می‌ببیند، می‌خواهد و شما هم آن را برای او می‌خرید، بهتر است که درباره‌ شیوه‌ی فرزندپروری خود تجدید نظر کنید. در این مورد، می‌توانید چیزی شبیه این بگویید: «متاسفم، می‌دانم که شما همین الان آن را می‌خواهید، اما باید تا هفته بعد که کمک هزینه بعدی خود را دریافت می‌کنید، صبر کنید.». بنابراین اگر فرزند شما همه‌ پولی که در اختیار دارد خرج کرده و پس انداز اصلا نمی‌کند وقت آن است که از او انتظار بیشتری داشته باشیم.

اگر کودکان شما آزادند پولی که باید پس‌انداز کنند را خرج کنند، باید آن‌ها را مسئول هر چه بیشتر خواسته‌هایشان کنید. شاید مثلا برای تولد، بیش از حد هدیه می‌گیرید، بنابراین هرگز مجبور نیستند برای چیزهای گران قیمت پس‌انداز کنند. همچنین اگر همراه شما آمدند، خرید کردن وسوه زیادی در آن‌ها ایجاد می‌کند ازاینرو در این مقطع که می‌خواهید به فرزندتان مدیریت خرج کردن پول یاد بدهید، آن‌ها را زیاد به مراکز خرید نبرید.

بنابراین درگیر کردن فرزندانمان با یک برنامه پس‌انداز و مهارت‌های مدیریت پول، آن‌ها را برای آینده‌ای محکم آماده می‌کند. والدین باید به کودکان در مورد مسائل مالی آموزش دهند تا وقتی از دنیا می‌روند فرزندانشان از دام‌هایی که می‌تواند از نظر مالی ویرانگر باشد، اجتناب کنند. با شروع زود هنگام پس‌انداز و درک بودجه بندی پول، کودکان در بزرگسالی عادات محکمی خواهند داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۰۰:۰۳

والا انگار بعضی چیزا با تربیت نمیشه.خودم آدم بسیار قناعت پیشه هستم ولی متاسفانه دخترم دقیقا به عمش رفته و هر چی هم بگی مهم نیست و میگه میخواستی به دنیا نیاری

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۱۱:۰۸

حلالزاده به داییش رفته

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۱۲:۳۲

بچه من الان ۵ سالشه الان بهش بگم این مغازه گرونتر میده بریم جای دیگه .قشنگ الان اینو میفهمه میگه چرا پول بیشتر بدیم به این مغازه.از دو سه سالگی باید آموزش داد

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۱۴:۴۶

ارتباطی به عمه‌شون نداره، من تو خانواده ای بودم که خداروشکر وضع مالیمون خوب بود ولی به اندازه و درست خرج میکردم و همیشه هم علی رغم اینکه نیاز نداشتم پس انداز کردن چون پدر و مادرم همیشه خریدامو انجام میدادن ولی مبلغی رو پس انداز میکردم

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۱۴:۵۷

چرا هر چی منفی هست مادران انگشت اتهام به سوی عمه ها وعموها دراز میکنند چرا یک بار هم نمیگن خاله ودایی،این عمه های بیچاره چه گناهی کردن

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۰۸:۴۳

بسیار عالی....من به کار بردم و حواب داده

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۱۶:۰۲

چون نسل دهه ۷۰ به پایین یعنی دهه ۶۰،۵۰ ..خودشون امکانات نداشتن حالا دیگه دوست دارند بچه هامون همه چیز داشته باشند ،در نتیجه در خرج کردن زیاده روی کردن و حالا خودشون از این ور بوم افتادن. به خاطر همین بچه های دهه ۷۰به بعد ، ولخرج و از خود راضی هستند

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۱۶:۵۷

بسیار.عالی ممنون

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۱۹:۵۱

راستش من توی تربیت دخترم خیلی تلاش کردم و به نتیجه هم رسیدم مثلا اصلا دعواش نکردم سر درس و الان موفق هم هست .

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۴ ۲۳:۰۴

به نظر من ولخرجی ی چیز ذاتی هست و اصلا ربطی به تربیت نداره

avatar

مشکل پدر مادر ها این است که به تربیت اسلامی کمتر اهمیت می دهند

avatar
۱۴۰۳-۰۶-۰۵ ۱۷:۲۳

سلام یه مقدار تربیته بقیش ذاتیه و اختیار خود اون فرد