روحالله اسلامی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اهمیت قوه مجریه در ساختار سیاسی کشور، اظهار کرد: در بسیاری از مواقع حکومت به معنای قوه مجریه در نظر گرفته میشود، زیرا بیشترین تعداد نیروی انسانی مرتبط با حکومت در قوه مجریه و وزارتخانهها فعالیت دارند و عمده بودجه کشور نیز در نهادهای زیرمجموعه این قوه صرف میشود. قوه مجریه تا حدی اهمیت دارد که حتی وقتی میخواهیم تاریخ معاصر سیاست کشور را بررسی کنیم، برای اشاره به هر دورهای نام رئیسجمهور آن زمان را میگوییم.
وی افزود: بنابراین با آمد و رفت روسای جمهور، بخش زیادی از سیاستهای کشور تغییر میکند. با نگاهی به وضعیت کشور در حوزههای مسکن، بهداشت، حملونقل و... در ادوار مختلف ریاستجمهوری، متوجه میشویم در هر دورهای بسته به گفتمان رئیسجمهور وقت، سیاستهای این حوزهها تغییر کرده است. لذا رئیسجمهور و تیم اجرایی او بسیار مهم هستند و بخش بزرگی از سیاستهای خرد و کلان را تعیین میکنند.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه سیاستگذاری موفق در گروی اجرای موفق است، افزود: معمولا طراحی سیاست کار چندان سختی نیست و مهم تعیین سازوکارها برای اجرای سیاستهاست که در حوزه وظایف رئیسجمهور، وزارتخانهها و نهادهای اداری قرار میگیرد. در حوزههایی نظیر بهداشت، آموزش و... سیاستهای زیادی وجود دارد، اما عدم توفیق کامل در این حوزهها به مکانیزمهای اجرایی و عملکرد قوه مجریه برمیگردد.
اسلامی ادامه داد: لذا میتوانیم بگوییم قوه مجریه تقریبا ۷۰ درصد حکومت را تشکیل میدهد، مهمترین بخش چرخه سیاستگذاری است، میزان موفقیت سیاستها بر اساس عملکرد آن ارزیابی میشود و نقش بسیار تعیینکنندهای دارد و آینده ما و فرزندانمان به این بستگی دارد که چه کسی رئیسجمهور میشود.
وی با تشریح ۴ شاخص برای ارزیابی نامزدهای انتخابات، بیان کرد: شاخص اول سابقه اجرایی و تجربه نامزدهاست. رئیسجمهوری موفق است که سابقه اجرایی و تجربه کار با نهادهای مختلف را داشته و از سطوح پایین کارشناسی تا درجات بالای اجرایی، تقنینی یا قضایی کار کرده باشد تا بتواند از پس مشکلات بربیاید. بنابراین شناخت تمام دستگاهها و تجربه کار با آنها، توانایی در ایجاد هماهنگی بین قوا و طی کردن مراحل از پایین به بالا عامل بسیار مهمی برای انتخاب رئیسجمهور کارامد و در تراز جمهوری اسلامی است.
این پژوهشگر مسائل سیاسی با بیان اینکه شاخص دوم برخورداری از علم و تخصص لازم است، عنوان کرد: باید دید که آیا یک نامزد انتخابات و تیم همراه او در زمینههای علوم سیاسی، روابط و حقوق بینالملل، اقتصاد سیاسی، اقتصاد بینالملل و... تا چه حد متخصص هستند. باید افراد حاضر در تیم نامزدها حتما تحصیلکرده یکی از این رشتهها باشند، زیرا اینها رشتههای مرتبط با امور عمومی اند و سیاست هم حوزه امور عمومی است و رئیسجمهور و تیم همراه او باید در علوم مرتبط با این امور تخصص داشته باشند. حتی این بسیار مهم است که رئیسجمهور و تیمش اولا زبان فارسی را بسیار دقیق و علمی صحبت کنند و ثانیا به چند زبان خارجی مسلط باشند.
اسلامی با بیان اینکه سومین شاخص ارزیابی تیم همراه نامزدهاست، گفت: زیرا معمولا اعضای هیات دولت از بین همین افرادی انتخاب میشوند که در دوران انتخابات همراه نامزد پیروز هستند و گاهی هم نامزدها در ایام انتخابات برخی از اعضای دولت خود را معرفی میکنند. لذا باید کارنامه همراهان نامزدها را بررسی کرد و دید آیا اینها افرادی فعال و باتجربه هستند یا خیر. بنابراین یکی از راههای تشخیص بهترین نامزد، این است که او دارای یک تیم قوی، سالم و خوشنام باشد. همچنین نکته مهم دیگر این است که بررسی کنیم چه احزابی با چه کارنامهای در حال حمایت از هر نامزد هستند.
وی با بیان اینکه آخرین شاخص برای سنجش کارامدی نامزدها، برنامههایی است که ارائه میدهند، اضافه کرد: باید به صورت مشخص از نامزدها سوال شود که در هر کدام از حوزههای سیاست داخلی، سیاست خارجی، مسکن، انرژی، شکافهای اجتماعی، موضوعات فرهنگی و... چه سیاستهایی دارند و نامزدها هم موظف اند به طور دقیق و علمی برنامههای خود در هر کدام از این حوزهها را شرح دهند و به مردم بگویند دکترین و سیاستی که در هر کدام از حوزههای عمومی دنبال میکنند، چیست. شعار و آرمان با سیاست متفاوت است و با بررسی سیاستهای هر نامزد میتوان ارزیابی کرد که این سیاستها با اسناد بالادستی و وضع موجود چه نسبتی دارند و هر نامزد با چه راهکارهایی میخواهد از مشکلات عبور کند. پس داشتن سیاستها و برنامههای علمی و دقیق و شناخت و الویتبندی مشکلات از مهمترین ویژگیهای یک نامزد کارامد است.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی ادامه داد: بنابراین در یک جمعبندی کلی باید گفت ریاستجمهوری در ایران بسیار مهم است و بخش اصلی حکومت را شامل میشود، توسعه و پیشرفت کشور کاملا بستگی به رئیسجمهور دارد و اصلاح هر رویه نادرستی در قوه مجریه انجام میشود. لذا بسیار مهم است که شهروندان در انتخابات ریاستجمهوری مشارکت کنند و برای اینکه بتوانند فردی را انتخاب کنند که در تراز جمهوری اسلامی باشد و بتواند سیاستهای کلان رهبری و برنامههای توسعه را اجرا کند، باید به تجربه، تخصص، تیم همراه و سیاستهای اعلامی او نگاه کنند و بر اساس آن انتخاب کنند که به چه کسی رای دهند.
انتهای پیام
نظرات