• پنجشنبه / ۴ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۶:۱۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403110403123
  • خبرنگار : 50492

در نشست هیات رئیسه اتاق بازرگانی خراسان رضوی با معاون کنسولی وزارت خارجه مطرح شد

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

ایسنا/خراسان رضوی نشست اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با وحید جلال‌زاده، معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه برگزار شد.

در این نشست که امروز پنج‌شنبه ۴ بهمن‌ماه در محل اتاق بازرگانی خراسان رضوی برگزار شد، اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد به بیان دغدغه‌های فعالان اقتصادی در حوزه تجارت خارجی پرداختند.

ضرورت عقد پیمان‌های دوجانبه با کشورهای مختلف

محمدعلی چمنیان، نایب رئیس اتاق بازرگانی مشهد در بخشی از این جلسه، به اهمیت حمایت وزارت امور خارجه و کنسولگری‌های جمهوری اسلامی ایران از بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: یکی از شرکت‌های استان، سال گذشته صادرکننده نمونه ملی در حوزه هایتک و ملی شد. این شرکت در نمایشگاه باکو حضور داشته و با برخی شرکت‌های بین‌المللی قرارداد منعقد کرد؛ اما متاسفانه حمایت لازم از آن از سوی سفیر ایران در کشور باکو صورت نگرفت. این در حالی است که این‌گونه حمایت‌ها در غایت امر به نفع اقتصاد کشورمان است.

وی افزود: با پذیرش FATF و بازگشایی حساب بانکی در کشورهای هدف، مراودات مالی و پولی ایران با دیگر کشورها امکان‌پذیر می‌شود و زمینه همکاری‌های تجاری و اقتصادی افزایش پیدا می‌کند. خواسته مهم بخش خصوصی کشور، تلاش برای تحقق این امر از سوی متولیان است.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

نایب رئیس اتاق بازرگانی مشهد با بیان این‌که عقد پیمان‌های دوجانبه با کشورها سبب کاهش و حذف تعرفه‌های گمرکی و در نهایت توسعه تعاملات تجاری می‌شود، تصریح کرد: عقد اینگونه پیمان‌ها باید افزایش پیدا کند. کشورهای منطقه مانند عمان، امارات، عربستان و… ظرفیت بالایی برای توسعه همکاری دارند و با عقد پیمان‌های منطقه‌ای با این کشورها شرایط بهتری برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی کشورمان فراهم می‌شود.

وی در رابطه با امنیت سرمایه‌گذاری فعالان اقتصادی در کشورهای منطقه بیان کرد: با بروز تحولات سیاسی در کشور سوریه، سرمایه‌گذاری‌های فعالان اقتصادی ایرانی در این کشور دچار چالش شده است. ضرورت دارد که کنسولگری ایران در سوریه و وزارت امور خارجه ایران، با بخش خصوصی همکاری کاملی داشته باشند.

لزوم توجه به جایگاه اتاق‌های بازرگانی مشترک از سوی وزارت خارجه

در ادامه محمدحسین روشنک، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی مشهد بر ضرورت توجه به جایگاه اتاق‌های بازرگانی مشترک از سوی وزارت خارجه تاکید و اظهار کرد: باتوجه به جایگاه اتاق‌های بازرگانی مشترک، از سفارتخانه‌ها انتظار می‌رود که خدمات و توجه بیشتری به این اتاق‌ها داشته باشند. مشهد مقر اتاق‌های بازرگانی مشترک ایران و تاجیکستان و ایران و افغانستان بوده و دفتر کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان نیز در این شهر قرار دارد. یعنی ظرفیت برای افزایش همکاری و برگزاری اجلاسی با حضور سفیران ایران در کشورهای پیرامونی فراهم است. با برگزاری این اجلاس، بخش خصوصی می‌تواند درخواست‌های خود را با نمایندگان ایران در کشورهای اطراف در میان بگذارد.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

وی اضافه کرد: متاسفانه سفارتخانه‌های ایران در کشورهای هدف خود را مسئول در حوزه‌های اقتصادی و رفع چالش‌های تاجران نمی‌دانند؛ این در حالی است که باید حس مسئولیت برای پیگیری امور اقتصادی در سفیران ایران وجود داشته باشد. وزارت امور خارجه باید از سفیران خود درخواست افزایش ارتباطات و تعاملات اقتصادی را داشته باشد. البته در سال‌های اخیر سفرای ایران در کشورهای همسایه به مشهد سفر کردند و هماهنگی لازم برای افزایش ارتباطات و همکاری با بخش خصوصی با آنها صورت گرفت که امیدواریم اقدامات در این حوزه کم‌رنگ نشود. در کشور تاجیکستان روابط سیاسی و اجتماعی خوبی برقرار است؛ اما از منظر روابط تجاری و اقتصادی، چالش‌هایی در حوزه حمل‌ونقل وجود دارد. استقبال خوبی از محصولات ایرانی در بازارهای تاجیکستان صورت می‌گیرد و در صورت همراهی نمایندگان وزارت امور خارجه با بخش خصوصی در این کشور، شاهد بهبود روابط تجاری خواهیم بود.

درخواست حمایت کنسولگری‌های ایران از فعالان بخش حمل و نقل بین‌المللی

به گزارش ایسنا، سپس محمود امتی، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد به دغدغه‌ها و چالش‌های فعالان حوزه حمل‌ونقل بین‌المللی اشاره و بیان کرد: ۸۰ درصد حمل‌ونقل بین‌المللی کشور از طریق شرکت‌های حمل‌ونقلی خراسان رضوی انجام می‌شود. شرکت‌های خراسانی با ظرفیت ۱۲ هزار ناوگان بین‌المللی تحت پوشش، وظیفه ارسال محصولات ایرانی به کشورهای پیرامونی را دارند. یکی از درخواست‌های فعالان حوزه حمل‌ونقل ایران، حمایت کنسولگری‌های ایران در افغانستان، تاجیکستان و پاکستان برای افزایش مراودات تجاری است. ضرورت دارد که حمل‌ونقل بین‌المللی ایران دارای پشتوانه و حمایت کافی از سوی وزارت امور خارجه کشور باشد.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

وی با اشاره به حمایت‌گری بیشتر و بهتر سفارتخانه‌های ایران در کشورهای همسایه برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو کشور، افزود: ایران روابط تجاری عمیقی با کشور افغانستان دارد. از تمامی مرزهای مشترک ایران و افغانستان محصولات ایرانی به این کشور صادر می‌شود و سهولت صدور ویزا برای تجار افغانستانی، توسعه تعاملات با این کشور را ممکن می‌سازد.

پیشنهاداتی جهت توسعه روابط تجاری و اقتصادی استان با کشورهای همسایه و آسیای میانه

محسن زنگنه، رئیس مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی در بخشی از این جلسه اظهار کرد: کنسولگری کشورهای مختلف در استان و مشهد حضور داشته و ما مسائل خاص خود را در استان داریم. غیر از موضوع اتباع، همسایگی استان با کشورهای مختلف مسبب تشکیل این جلسه شد تا به راهکارهای خوبی در مباحث بین دولی و همکاری‌های مشترک برسیم.

وی در جمع‌بندی موضوعات و پیشنهادات مطرح شده در این جلسه عنوان کرد: موضوع اول استقرار کنسولگری‌های تاجیکستان، قرقیزستان و ازبکستان در عوض دفتر کنسولی در مشهد است. لغو روادید سفر از مشهد به کلیه کشورهای آسیای میانه خصوصا تاجیکستان و کشورهای عضو اکو، برقراری پرواز مستقیم به قرقیزستان و ازبکستان نیز از دیگر درخواست‌های بخش خصوصی است.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

رئیس مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همکاری و تسریع در ایجاد منطقه آزاد اقتصادی میان ایران و ترکمنستان، دریافت حقابه ایران از کشورهای همسایه، ایجاد محلی به عنوان اتاق vip در بازارچه مرزی ایران و ترکمنستان برای فعالان اقتصادی نیز از جمله درخواست‌های فعالان اقتصادی از وزارت امور خارجه است.

زنگنه در خصوص جذب دانشجویان بین‌الملل در دانشگاه‌های استان گفت: دانشگاه‌های زیادی در سطح استان حضور داشته و جذب دانشجویان خارجی برای رفع مشکلات اقتصادی این دانشگاه‌ها می‌تواند موثر باشد.

وی اضافه کرد: ما در حوزه بازاریابی و صادرات کاری انجام نمی‌دهیم و بخش خصوصی نیز اهتمامی به این موضوع نمی‌ورزد. از وزارت امور خارجه تقاضا داریم سفارتخانه‌ها به نوک پیکان جنگ اقتصادی تبدیل شوند. درخواست داریم نمایشگاه دائمی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خراسان رضوی در مشهد با کمک بخش خصوصی و وزارت امور خارجه ایجاد شود.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

سپس حسین امامی‌راد، نماینده مردم چناران و طرقبه-شاندیز در مجلس عنوان کرد: در راستای توسعه دیپلماسی اقتصادی پیوستن به پیمان‌های شانگهای، اوراسیا و بریکس از جمله اتفاقات خوب بود. از ظرفیت همسایگی نباید مغفول باشیم. مسیر دیپلماسی اقتصادی باید پیش برود. باید همکاری‌ها با تاجیکستان که چند وجه مشترک از جمله زبان، دین، تاریخ و فرهنگ با ایران دارد افزایش پیدا کند.

وی اضافه کرد: بزرگترین شهرک صنعتی شمال شرق کشور در چناران وجود داشته و در حال حاضر در این شهرک صنعتی ۳۳۷ واحد صنعتی داریم. در جذب دانشجوی خارجی که راهکاری برای درآمدزایی و یک ظرفیت اقتصادی است، نسبت به کشورهایی که سطح دانشگاهی پایین‌تری دارند وضعیت خوبی نداریم. ورود هر دانشجوی خارجی ۷۰۰۰ یورو درآمدزایی برای کشور دارد.

بهروز محبی نجم‌آبادی، نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی در بخشی از این نشست اظهار کرد: حمایت‌های سلیقه‌ای و موردی باید به حمایت‌های سیستمی و برنامه‌ای تبدیل شود. عزت، مصلحت و حکمت را مبنای تصمیمات و اقدمات خود در امور بین‌الملل می‌دانیم. کشور ترکیه ۱۲۰ رایزن بازرگانی داشته و این تعداد در ایران نیز باید افزایش پیدا کند. فرصت ارمنستان و عمان به‌دلیل نقش کریدوری و واسطه‌ای آن‌ها اهمیت زیادی دارد.

وی افزود: پیشنهاد می‌دهم با محوریت اتاق بازرگانی خراسان رضوی، مشکلات فعالان اقتصادی شهرستان‌ها احصا شود و وزارت امور خارجه برای حل مسائل باید به صورت جدی و سیستماتیک عمل کند تا مسیر ادامه پیدا کند.

سپس سید احسان قاضی‌زاده هاشمی، نماینده مردم سرخس و فریمان در مجلس عنوان کرد: چند روز گذشته کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و بلاروس برگزار شد. موازی‌کاری‌های گسترده‌ای در روابط اقتصادی ما با کشورهای مختلف وجود دارد. کمیسیون مشترک اقتصادی با هر کشور به یک وزیر سپرده شده که در این خصوص باید بازنگری شود. با مرور روابط پیشین در کمیسیون‌های مشترک با کشورهای دیگر، قول‌ها و تعهدات عمل‌نشده زیادی وجود دارد.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۲۶ رایزن بازرگانی داریم. در سفرهای هیئت‌های تجاری به کشورهای دیگر باید از ظرفیت بخش خصوصی استفاده شود. امیدواریم نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور از ظرفیت نمایندگان خراسان رضوی در مجلس استفاده کند.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

به گزارش ایسنا، عثمان سالاری، نماینده مردم تایباد، تربت‌جام، باخرز و صالح‌آباد در مجلس در بخش دیگری از این جلسه گفت: بیشترین حجم تجارت خراسان رضوی با افغانستان بوده و محل ثقل این مسائل هرات است و متعددا مشکلات زیادی برای فعالان اقتصادی و راننده‌های ایرانی ایجاد شده اما تاکنون نقش اثربخش و تاثیرگذاری از وزارت امور خارجه ندیدیم و دفتر وزارت خارجه در مشهد به نظر بنده راکد و غیرفعال است.

وی اضافه کرد: منطقه آزاد اقتصادی دوغارون تاسیس شده و می‌تواند به عنوان یکی از قطب‌های تاثیرگذار یک تحول و دگردیسی در اقتصاد استان و کشور ایجاد کند که مستلزم همکاری بخش‌های مختلف است.

در ادامه احسان عظیمی‌راد، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس خاطرنشان کرد: طی نشستی با آقای معصومی‌فر، رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور که اخیرا برگزار شد، در خصوص موضوع دیپلماسی علمی و فناوری مباحثی مطرح شد. دو پیشنهاد در این جلسه مطرح شد که پیشنهاد اول پیگیری راه‌اندازی دانشگاه بین‌المللی علوم پزشکی در خراسان رضوی و پیشنهاد دوم کمک به صادرات محصولات دانش‌بنیان بود.

وی افزود: هم چنین طی سفر وزیر امور خارجه به مشهد پیشنهاد شد که نمایشگاه دستاوردهای محصولات دانش‌بنیان و صنعتی در کشور افغانستان با محوریت خراسان رضوی برگزار شود. موضوع بعدی نشست فعالان اقتصادی و سفرای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همجوار در مشهد است. یکی از مشکلات ما عدم تسهیل حضور سرمایه‌گذاران خارجی خصوصاً افغانستانی در استان است که امیدواریم این مشکلات با کمک وزارت امور خارجه مرتفع شود.

لزوم ارتقاء دیپلماسی اقتصادی ایران

سپس هادی محمدپور، نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس عنوان کرد: تا این لحظه از ظرفیت نمایندگان خراسان رضوی استفاده نشده است. ما تنها ۲۶ رایزن اقتصادی و بازرگانی در خارج از کشور داریم. باید از بخش خصوصی حمایت کرده و نباید کالای ما در گمرکات گیر کند. برای اولین بار در پایتخت کشور بلاروس، کمیسیون مشترک دو کشور با حضور هیئت اقتصادی ایرانی افتتاح شد اما باید تعهدات پیشین انجام شده و از این ظرفیت استفاده کرد. در مجلس شورای اسلامی نقش‌آفرینی خراسان رضوی بسیار بالا است.

وی با اشاره به مشکلات رانندگان ایرانی در کشورهای همسایه اضافه کرد: سند دوزبلاغ و هزینه آن نیز از جمله مشکلات رانندگان و شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی است. تمرکز بر مشهد و شهرستان‌های بزرگ استان باعث غفلت از ظرفیت‌های بخش‌های دیگر خراسان رضوی شده است. گناباد و بجستان ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری خوبی با ۵۰ تا ۶۰ درصد بخشودگی مالیاتی دارد. همچنین با توجه به رشد خوب فرودگاه منطقه‌ای گناباد، تقاضای گمرک مرزی کرده‌ایم تا بتوانیم بستر تجارت را فراهم کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha