حمیدرضا کافینیا در نشستی با عنوان ایمنی بهرهبرداران در برابر حریق که در محل پژوهشکده نوینشهر معنوی ثامن برگزار شد، عنوان کرد: یکی از اهداف سازمان آتشنشانی این است که به سمتی برویم تا ساختمانهای خوداطفاء داشته باشیم. ما هرچه تجهیزات و فناوری روز را وارد کنیم، هرچه نردبانها و بالابرهای بلندمرتبه در انواع و سایزهای مختلف وارد کشور کنیم بازهم نمیتوانیم نه تنها ساختمانهایی که قرار است ساخته شود بلکه ساختمانهایی که موجود است را پوشش دهیم. استانداردهای دنیا امروزه به سمتی میرود که ساختمانها خوداطفاء باشند.
وی با بیان اینکه هیچ کشوری نردبان بالای۶۲ متر و بالابر بالای ۶۴ متر ندارد، ادامه داد: ما در کشورخودمان و در مشهد بالابر ۷۲ متری داریم. تجهیزات آتشنشانی مشهد نسبت به تهران هم به لحاظ ماشینآلات و هم به لحاظ تجهیزات بهتر و بهروزتر است. با این حال اما همچنان این چالش و دغدغه را داریم که در صورت بروز حادثه برای برخی ساختمانهای خاص ما چه کاری میتوانیم انجام دهیم. به نظر میرسد تنها راه حل این است که ساختمان خوداطفاء باشد. با توجه به ترافیک سطح شهر و استانداردهای جهانی، ما دیگر توانایی سیستمهای جدید را نداریم؛ سیستم جدیدی هم موجود نیست که وارد کنیم. این دو بالابر ۷۲ متری نیز حسب نیاز سازمان آتشنشانی ساخته شده است.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد خاطرنشان کرد: یکی از دلایلی که باعث شد به سمت ساختمانهای خوداطفاء برویم این است که استانداردهای دنیا همینگونه است. شرط موفقیت برای ارتقاء ایمنی در شهر، ساختمانهای خوداطفاء است. در حوزه نظارت و پیشگیری نیز سیاست این است که دقت لازم را داشته باشیم که نقشهها بر وفق زمان اخذ پروانه کنترل شود. در حال حاضر سازمان آتشنشانی بیش از دوسال است که نقشههای ملزم به پروانه را کنترل میکند. در حوزه عملیات نیز در تلاش هستیم ضمن آموزشهایی که در خصوص تجهیزات میبینند، مانورهای مشترکی در ساختمانهای با کاربریهای مختلف انجام شود تا در صورت بروز حادثه یا حریق آمادگی لازم را برای مواجهه با آن داشته باشند.
کافی نیا در پاسخ به اینکه بازدیدهای ادواری در سازمان آتشنشانی به چه صورت است و با توجه به فرسودگی ساختمان به عنوان یک عامل ایجاد حریق، چه اقدامات و الزاماتی پیشبینی شده و چگونه میتوان ایمنی را به صورت دائم مورد بررسی قرار داد؟ تشریح کرد: ما متاسفانه با ساختمانهایی برخورد کردهایم که سیستمهای مورد تایید ما را نصب کرده و مدتی بعد از اخذ پایانکار از مدار خارج یا غیرفعال میکنند. ما به دنبال این هستیم که مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان، الزام قانونی شود. متاسفانه هنوز الزام قانونی در مبحث ۲۲ نداریم و اگر این اتفاق بیفتد این مشکلات حل خواهد شد. تا بحال الزام قانونی برای مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان نبوده است. تلاشمان این است با همکاری سازمانهای آتشنشانی سایر کلانشهرها و همچنین سازمان نظام مهندسی و سایر سازمانهای مرتبط بتوانیم این الزام را پا برجا کنیم.
وی اضافه کرد: یکی از سیاستهایی که به دنبال مجوز برای آن هستیم این است که اگر با ساختمانی مواجه شدیم که دچار حریق شده و سیستم اعلام یا اطفاء حریق داشتهاند و این سیستمها غیرفعال بوده، تمام هزینههایی که سازمان آتشنشانی متحمل این حریق شده از محل این ساختمان اخذ و همچنین از طریق بیمه و حوزه قضایی با مالک برخورد جدی انجام شود.
مشکلی با جامعه مهندسان نداریم
مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد با اشاره به اینکه ما درک متقابلی با جامعه مهندسان داریم، یادآور شد: مشکل ما با جامعه مهندسان نیست. متاسفانه ما وقتی با مالکی برای گواهی عدم خلاف یا پایانکار مواجه میشویم که مشکلی در ساختمان خود دارد، همه تلاش خود را میکند که اقدامات ایمنی را انجام ندهد.
کافینیا در خصوص برخورد قضایی در بازدید از ساختمانها تصریح کرد: ما در سازمان آتشنشانی یک اساسنامه داریم. در کنار آن نیز دستورالعمل پایش ساختمانهای ناایمن نیز وجود دارد.
وی افزود: ما نمیتوانیم پای خود را از وظایفی که برایمان تعریف شده فراتر بگذاریم. وظیفه ما بازدید است اگر ساختمانی دارای نقص ایمنی بود، در مرحله دوم بازدید در صورت عدم اصلاح نواقص معرفی به حوزه قضایی را داریم. طبق اساسنامه در اینجا وظیفه ما تمام میشود. امید و انتظار ما این است که تمام ارگانها و نهادها وظیفه خود را انجام دهند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد یادآور شد: اتفاقاتی که در سالهای اخیر افتاده و در برخی موضوعات با شدت برخورد میشد، باعث شد برخی سرمایهگذاران از شهر مهاجرت کنند. ما در تلاشیم با ایجاد فضایی لطیفتر در کنار حفظ ایمنی، سرمایهگذاران نیز در شهر بمانند. خیلی از پروژههای بزرگ این شهر با همکاری و تعامل طرفین توانستند پایان کار خود را بگیرند. در کنار آن ما آموزش و مشاوره ایمنی هم به سرمایهگذاران میدهیم.
وی در پاسخ به موارد مطرح شده مبنی بر لزوم ایجاد قانون مقررات ملی در ایران باتوجه به اینکه ایمنی یک حق است، تصریح کرد: ما قانونی نداریم و بر اساس مقررات ملی ساختمان عمل میکنیم. برای اینکه شفاف عمل کنیم و سلیقه را از کارهای خود خارج کنیم یک سری دستورالعملهایی در انواع کاربریها تدوین کردیم که در سایت سازمان آتشنشانی بارگزاری شده است. خوشبختانه در این دوره شورای اسلامی شهر مشهد از بحث ارتقای ایمنی حمایت میکند. اگر پیشنهادها از طریق سازمانها در جلسات کارشناسی تجمیع و بررسی شود میتواند تبدیل به قانون شود.
مالک، مجری و فروشنده باید مسئولیت استفاده از تجهیزات و مصالح استاندارد را بپذیرند
مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد درخصوص استفاده ساختمانها از وسایل وتجهیزات استاندارد، اظهار کرد: ما از ابتدای امسال این موضوع را الزام کردهایم که هر یک از آیتمهای تجهیزات و مصالح ساختمانی باید استاندارد باشد. بر این اساس هر ساختمانی که درخواست پایانکار دارد، یک فرم با سه امضاء داریم که بر مبنای آن باید مالک، مجری و فروشنده باید مسئولیت استفاده از تجهیزات و مصالح استاندارد را بپذیرند. به دلیل اینکه ما برای تست مصالح آزمایشگاهی نداریم لذا در صورتی تایید میکنیم که دارای استاندارد داخلی یا خارجی باشند. بخش زیادی از حریقها ناشی از اتصالات برق و الکتریکال است. بیشترین آمار حریق ما در تابستان صورت میگیرد.
تقریبا هر هفته یک تماس مربوط به اقدام خودکشی به آتشنشانی گرفته میشود
کافینیا با تاکید بر اینکه آمار تلفنها و تماسهای ما بسیار بالا است، گفت: ما تنها سازمانی هستیم که همیشه آماده باشایم. آمار مزاحمین و تماسهای غیر مرتبط نزدیک به ۹۰ درصد است. ما بیش از ۱۰۰ نوع خدمت ارائه میکنیم. تقریبا در هفته یا هر پنج روز، یک تماس مربوط به اقدام به خودکشی داریم.
وی در خصوص اینکه چرا تحلیلی در خصوص علل حریق وجود ندارد، گفت: سازمان تحلیلی ندارد و ما به صورت خاص در صورت بروز حادثه یا حریق تحلیلهای ما در حد گزارشاتی است که به نهادهای مرتبط مثل مقام قضایی یا بیمه میدهیم. اما سازمان آتشنشانی در سطح کشور یک سامانه به نام سامانه کدینگ عملیات معرفی کرده است. در این سامانه تمام موضوعات مرتبط با آتشنشانی کشور را دربر میگیرد. در این سامانه تمام عملیاتهایی که در آتشنشانی کشور اتفاق میافتد دسته بندی و تالیف شده است. این اتفاق را ما آغاز کردیم و اگر تمام آتشنشانیهای کشور همکاری کنند و اطلاعات خود را به این سامانه بارگذاری کنند در اینجا موضوع تحلیلها میتواند جایگاه داشته باشد.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد باتاکید بر نقش فرهنگسازی و آموزش خاطرنشان کرد: ما تقریبا در همه فرهنگسراهای سطح شهر در حال برگزاری آموزشها هستیم. همچنین در سایت سازمان نیز اطلاعات آموزشی داریم. ما در ایام خاص در شهر و در ورودیهای شهر در مراسمات خاص مثل استقبال از بهار غرفههایی برای ارائه آموزشهای ایمنی داریم. سال گذشته طرح همسایه ایمن را در ۱۰۰ مجتمع مسکونی شهر دوره آموزشی برگزار کردیم. بحث اموزش مسجد محوری را از سال گذشته آغاز کردیم و امسال آموزش ۳۱۳ مسجد را در برنامه داریم.آموزش هیچوقت در سازمان آتشنشانی تعطیل نبوده و تعطیل نخواهد شد.
انتهای پیام
نظرات