به گزارش ایسنا،حجتالاسلام والمسلمین علی شیرازی در جشن «چاپ چهلم» کتاب نامزد گلولهها که توسط انتشارات «خط مقدم» در کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران برگزار شد، افزود: خداوند حوادثی را رقم میزند که ما بعدها متوجه میشویم این حوادث چه تاثیراتی در سرنوشت انسانها و گاهی در سرنوشت یک ملت دارد. سال ۱۳۷۵ بود که آقای سرهنگی به کنگره شهدای کرمان وصل شد. بناست اتفاقی در آینده بیفتد که نه سردار سلیمانی میداند، نه آقای سرهنگی و نه ما میدانیم اما قرار است اتفاق عمیقی بیفتد. سردار سلیمانی و آقای سرهنگی ماهها و سالها قبل از آن اتفاق بناست کنار هم زندگی کنند تا زیربنای یک حرکت بزرگ در کشور و دنیا بشود.توفیقی بود که ما از سال ۶۹ یا ۷۰ شاگردی آقای سرهنگی را داشتیم و از سال ۷۰ تلاش و دلسوزی آقای سرهنگی را در ادبیات دفاع مقدس شاهد بودیم.
معاون عقیدتی جانشین سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع اظهار کرد: در طول این ۳۲ سال تلاش آقای سرهنگی ندیدم که نسبت به خود و کتابش، سازمان کاریاش، حوزه هنری و دفتر ادبیات تعصب داشته باشد. روزی که قرار شد انتشارات خط مقدم شکل گیرد پیشنهاد کردیم ایشان رئیس ما، رئیس مجموعه خط مقدم شود و کتابها زیرنظرشان انجام شود. اما ما بچگی کردیم خواستیم کسی بیاید که سالها در حوزه هنری ریشه دارد در مجموعهای که تازه سنگ بنای آن گذاشته میشود.
وی ادامه داد: حتی آقای سرهنگی تاکید داشت کتابهایی که نگاشته میشود میتوانید در حوزه هنری و یا مستقل چاپ کنید. اما تاکیدشان چاپ مستقل بود. برای همین انتشارات دفاع مقدس باید گسترش یابد. زمانی عمق این نکته دریافت میشود که میبینم رهبر معظم انقلاب سال ۶۹ فرمودند اگر من شاعر بودم در وصف اقای سرهنگی شعر میسرودم. کسی در این حد است که رهبری ایشان را پدر ادبیات دفاع مقدس میدانند.
معاون عقیدتی جانشین سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع ابراز کرد: آقای سرهنگی و شهید سلیمانی با یکدیگر زندگی کردند و بعد از شهید شدن شهید سلیمانی آقای سرهنگی به همراه آقای اقامیرزایی و خانم عزیزی دست به دست هم دادند و خشت بنای جدیدی را برای مرکب شهید سلیمانی بنا کردند.
وی افزود: آقای سرهنگی دلسوزتر از همه در مجموعه هستند و عزیزان حاضر میدانند اگر به آقای سرهنگی استاد بگوییم، کم گفتهایم چون ایشان یک پله بالاتر از استاد هستند. ایشان لطف کردند دوکتاب برای شهید سلیمانی تدوین کردند. کتاب نامزد گلوله ها هر آن چه مربوط به شهید سلیمانی است را دربردارد و آقای سرهنگی هرچیزی که در طول ۲۰ و خوردهای سال آشنایی با شهید سلیمانی میدانستند را مرور کردند و در کتاب آوردند.
حجتالاسلام شیرازی یادآور شد: کتاب «نامزد گلولهها» کتاب نوجوان پسند، جوان پسند، پیرپسند، عوام پسند، دانشجو پسند و در کل برای تمامی اقشار تدوین شده است. این کتاب هم دیدنی است و هم خواندنی. ان شاءالله این کتاب صداسیمایی ایران نیز می شود چون هم سیما دارد و هم خواندنی و مکتوب است و هم شنیداری است.
حجتالاسلام شیرازی ابراز کرد: من کتابهای بسیاری درباره شهید سلیمانی بعد از شهید شدن شهید سلیمانی مطالعه کردم اما کتابی به زیبایی و جاذبه نامزد گلولهها ندیدم. کتابی که همه پسند باشد. در کل کتاب بسیار خوبی است کتابی که آقای سرهنگی بنویسد و به چاپ چهلم برسد و چهل هزار تیراژ داشته باشد. این کتاب به تیراژ یک میلیون هم برسد کم است.
این کتاب نمادی از شهید سلیمانی است؛ از زمانی که در قنات ملک متولد شده بعد به کرمان آمده و به لشگر ثارالله پیوسته و بعد هم وارد نیروی قدس و جنگ با داعش شده را به تصویر کشیده است. اگر کسی بخواهد کتاب را مطالعه کند چند ساعت بیشتر طول نمیکشد. در چند ساعت نمای کلی از شخصیت شهید سلیمانی به انسان و نسل آینده ارائه می شود. این کتاب نامزد به چند زبان دیگرترجمه شده است. این کتاب فقط برای ایرانی ها نیست برای جبهه مقاومت است برای همه عاشقان شهید سلیمانی است که در نقاط مختلف دنیا حتی اروپا عاشق دارد. ما باید درس های زندگی این بزرگوار را به سراسر دنیا منعکس کنیم.
وی افزود: کتاب اصلی آقای سرهنگی بسیار زیباتر و مفصل تر از کتاب نامزد گلولهها است و به زودی چاپ میشود. امیدواریم کتابهای وی در انتشارات خط مقدم چاپ شود و ما نیز در توزیع این کتابها سهیم باشیم و سهمی از زحمات ایشان و همکارانشان را با توزیع جبران کنیم. هرچه کتاب بیشتر خوانده شود نویسنده و نویسندگان آرامتر و خوشحالتر میشوند چون اثر کارشان را در جامعه می بینند.
در ادامه، محمدعلی آقا میرزایی مدیر تولید انتشارات خط مقدم و عضو گروه تحریریه نامزد گلولهها نیز در این مراسم با تشریح چگونگی خلق آثاری در مورد زندگی حاج قاسم سلیمانی گفت:آقای سرهنگی تلاش بسیار خوبی در نگارش این اثر داشتند؛ شاید به گونهای به نظر برسد که همه کارها را ما انجام دادهایم، در حالی که تلاشهای آقای سرهنگی بسیار ارزشمند بوده و با ظریف کاری و نثری زیبا این اثر به نتیجه رسید. بنده وقتی کارم را در انتشارات خط مقدم آغاز کردم روز شهادت حاج قاسم بود، ما بعد از آن با دوستان پیوند خوردیم، البته قبل از شهادت ایشان نیز میخواستیم هر جا که ایشان میرود فردی را همراهشان اعزام کنیم تا به روایتگری بپردازد و کتابی بنویسیم؛ اما گفتند ایشان اجازه نمیدهند. برای تولید این اثر من گفتم کسی مانند آقای سرهنگی باید آن را بنویسد، همان روزهای اول نزد ایشان رفتیم و گفتند که انجام نمی دهند، چرا که به تازگی از کار یحیی فارغ شده بودیم. وقتی اصرار کردیم، گفت باشد پس دستیار میگیرم و خواستند با بنده و خانم عزیزی این اثر را بنویسند، از این رو، نوشتن اثر ناخواسته سهم خودمان شد، پس از آن کار بزرگی را شروع کردیم.میگفتیم نام اثر هم کار بزرگ حاج قاسم است، البته در حال حاضر نامش قاسم به روایت مرتضی سرهنگی است که تا 650 صفحه روایتی از حاج قاسم با تکیه بر سخنرانیهایش بود.
عضو گروه تحریریه نامزد گلولهها گفت: این اثر با همه فیشهای موجود نوشته شد و توانستیم کار را پیش ببریم، در میان راه بودیم که پیشنهادی شد و گفتند اثری را نیز برای نوجوانان بنویسید. با این پیشنهاد، کار خودمان را تعطیل کردیم و 75 روز از صبح به نوشتن مشغول شدیم و بعد از یک ماه و نیم فیش برداری با خانم عزیزی و سرهنگی، این کار انجام شد. واقعا فکر می کردیم کارمان همچون حضور در کربلای 5 است و نباید تعطیل نشود، در این باره فیش برداری زیادی از منابع متعددی داشتیم، ما روایتها را شنیدیم و بارها به کرمان مراجعه کردیم و منابع این شهر را نیز مورد ارزیابی قرار دادیم. حتی چند نفر را نیز برای گفتگو به کرمان فرستادیم و بنده نیز گفتگویی با یکی از بزرگان و همراهان در هنگام شهادت حاج قاسم انجام دادم؛ ضمن اینکه از منابع سپاه قدس نیز بهره گرفتیم. در این کاری که بسیار جامع و کامل است حتی روایتهای نامستند را کنار گذاشتیم و ساعتها روی تیترها کار شد، این اثر باید به طور خاصی طراحی می شد و آقای قادری در این خصوص سه بار طراحی کتاب را تغییر داد.
وی ادامه داد: چندین طرح روی جلد زده شد و پروسه زمانبر بود و در نهایت طرحی مورد پذیرش قرار گرفت، در این اثر تصاویر در خدمت متن قرار گرفت و تصایر یک جاهایی با متن کپی شد. در کنار طراحی جذاب، متن کتاب نیز نثر سهل و ممتنعی دارد که مدیون آقای سرهنگی هستیم در این 75 روز حس و حال ویژه ای داشتیم به خصوص وقتی صحنه شهادت حاج قاسم را می نوشتیم آرام و قرار نداشتیم و با حس و حال عجیبی همراه بود. مجموعه خط مقدم در انتشار این اثر بسیار ما را همراهی کرد ضمن اینکه هادی شیرازی و بزرگان دیگری نیز از ما حمایت کردند.
حجتالاسلام هادی شیرازی مدیر عامل انتشارات خط مقدم نیز در این مراسم گفت: بسیاری از شهدای مدافع حرم را میشناسم که با تاثیرپذیری از کتابهای دفتر ادبیات مقاومت وارد میدان مقدس شدهاند. خاطرهای اخیرا از دختر شهید تهرانی مقدم شنیدم که گفتند روزی به پدرم گفتم ما دوست داریم شما زمان بیشتری را در جمع خانواده باشید و پدر کمی مرا دلداری داد و گفت شاید بعد از ۲۰، ۳۰ سال درک کنند که من الان چه کار میکنم و بتوانند تلاش مرا درک کنند. این را نسبت به اتفاقی که آقای سرهنگی در پیش از ۳۰ سال گذشته رقم زدند میتوان متوجه شد. این خیلی پیچیده تر از موضوعات نظامی است.هنوز هم خیلی درک و فهم میخواهد که چه اتفاقی افتاد در تاسیس دفتر ادبیات مقاومت و جنگ. در تلاشی که بعد از این همه سال آقای سرهنگی برای این ساحت داشتند باعث شد این اتفاق خوب رقم بخورد.
وی با تشریح دو اتفاق عنوان کرد: یک اتفاق این که من بسیاری از شهدای مدافع حرم را میشناسم که تحت تاثیر کتابهای دفتر ادبیات پا به این میدان مقدس، مدافع حرم گذاشت. ورودشان به وادی دفاع از حرم برگرفته از تاثیری بود که کتابهای ادبیات مقاومت داشت که دفتر ادبیات مشخصا رقم زد و شخصیت شهید مدافع خرم تحت تاثیر آن راوی شد و آن اتفاق مقدس را رقم زد. اگر بخواهیم گوشهای از اتفاقی که در سوریه و عراق افتاد را بگویم همین که ما امروز همسایهای همچون اسرائیل و داعش نداریم. ما امروز تاثیر ادبیات مقاومت و جنگ را میبینیم. همین عدم همسایگی اتفاق بزرگی است البته قصه فراتر از اینها است. ما تأثیرش را فقط در حوزه منطقه نبینیم. روزی با یک دختر سوری ۱۰، ۱۱ ساله شهرک شیعه نشین که ۱۴ ماه از پدر و مادرش دور بود مصاحبه میکردم. در شهرکی که روزی نبود بمباران و تهدید نشود. دیدم به نوشتن وصیت نامه شروع کرد. گفتم برای چه وصیت می نویسی گفت برای آن که آیندگان بدانند چه برسر ما آوردند. با تبادل بعد از ۱۴ ماه نزد مادرش رفت. گفتم اکنون بزرگترین لذت تو چیست، پاسخی داد که انتظارش را نداشتم. جواب داد وقتی داشتم فلان کتاب را می خواندم. آن کتاب، کتابی است که تحت تاثیر فرهنگی است که اقای سرهنگی ایجاد کرده است.
مدیرعامل انتشارات خط مقدم در پایان گفت: آن دختر سوری از لذت رسیدن به مادرش حرف نزد از لذتی گفت که حتی در بیرون از کشور نیز ایجاد شده و این فضا، تاثیر ادبیات مقاومت، همچنان ادامه دارد. مقام معظم رهبری خواستند نگاه ۲۰ ساله به ادبیات جنگ داشته باشیم و این رقم خورده است.
خانم عزیزی عضو تحریریه کتاب نامزد گلولهها نیز در این مراسم با اشاره به برکات کار گروهی و نوشتن مشارکتی گفت: هر کسی که برای شهید حاج قاسم سلیمانی کار کند، باعث افتخار است و من خدا را شکر میکنم که این افتخار نصیب من هم شد که من هم گوشه کوچکی از این کار را بگیرم.چیزی که باعث تولد این کتاب شد، کار گروهی و نوشتار مشارکتی بود؛ در خیلی از کشورها این نوع نوشتن مرسوم است و در کشور شاید کمتر به آن پرداخته شده است.
وی با اشاره به سوابق همکاری خود با نویسنده کتاب نامزد گلولهها خاطر نشان کرد: در نگارش کتاب سیاه چال افتخار داشتم که کنار آقای سرهنگی شاگردی کنم و اولین کتابم را بنویسم و بعد از آن کتاب یحیی بود و همینطور این همکاریها ادامه پیدا کرد و ما در کنار آقای میرزایی و آقای سرهنگی به کتاب نامزد گلولهها رسیدیم. نوشتن مشارکتی خیلی برکت دارد و خیلی در آن اعجاز هست؛ وقتی سه نفر مینشینیم، هر فردی فکری دارد؛ از تجربیات آقای سرهنگی استفاده میکنیم که بسیار ارزشمند است و هر کدام هر آموختهای که داریم پای کار میآوریم و اینها همدیگر را کامل میکنند و در این روش سعی می کنیم که خطای کمتری داشته باشیم.
وی ادامه داد: خدا را شاکرم اولا به خاطر اینکه روزی من شد که در این پروژه قرار بگیرم؛ هر کسی که برای شهید حاج قاسم سلیمانی کار کند، باعث افتخار است. خدا را شکر میکنم که این افتخار نصیب من هم شد که من هم گوشه کوچکی از این کار را بگیرم و در گروهی که نویسندگانی همچون آقای سرهنگی و آقای آقامیرزایی با بیش از بیست عنوان در این زمینه هستم .
عزیزی ادامه داد: بیش از چهل سال است که همه با ادبیات آقای سرهنگی آشنا هستیم. ادبیات سهل و ممتنعی دارند، بسیار ساده روان با مخاطب صحبت میکنند و اینکه ادبیات ایشان طوری است که هم برای یک نوجوان قابل درک و فهم و بسیار شیرین است و و هم افراد بزرگسال درک درستی از متن دارند و از آن لذت میبرند.
وی در مورد بازخوردهای کتاب نامزد گلوله ها بیان کرد: از بازخوردهایی که خود من داشتم متوجه شدم نوجوانها هم ادبیات آن را پسندیدهاند و با شخصیت حج قاسم سلیمانی بهتر آشنا شدهاند و هم با گرافیک جذاب این کتاب ارتباط برقرار کردهاند.علاوه بر اینها نکتهای که برای نوجوانان داشت این بود که میگفتند مطالب کتاب خیلی موجز گفته شده و ما با سیر زندگی حاج قاسم آشنا شدیم و سفرنامهای که برای کتاب انتخاب شده بود قالب جذابی بود که به حاشیهها نپرداخته و به صورت موجز و کامل به اصل داستان پرداخته است.
مرتضی سرهنگی نویسنده کتاب نامزد گلولهها نیز در این مراسم گفت: این کتاب سفری است به قنات ملک که در پایان دوباره به قنات ملک برمیگردیم. در این کتاب با زحمات دوستان، قالب خوبی برای کار انتخاب شده و آن قالب روایی و ساده است. باید بتوانیم ساده نویسی را در ادبیات جنگ بیاوریم. البته بدانیم که ساده نویسی با سطحی نویسی فرق دارد و ما با کمک خانم عزیزی و آقای اقامیرزایی زحمات بسیاری برای کتاب کشیدیم.کتاب ۴۸ قطعه دارد و ما تیترهای خوبی برای آن انتخاب کردیم.
وی ادامه داد: در این ۴۸ قطعه زندگی حاج قاسم آشنا میشویم. از زندگیای که در قنات ملک دارد به کرمان میآید و به انقلابیون میپیوندد و سپس روزهای انقلاب و جنگ را داریم. بعد از آن به قرارگاه قدس میرود و ما شرق و شمال شرق کشور و نیروی قدس را این جا داریم. سپس حاج قاسم وارد داستان داعش و همچنین سوریه، عراق، لبنان و افغانستان میشود و ما چهره این مرد نازنین را آنجا میبینیم.در کتاب، هر سه نفرمان اول کار، مبالغهها را حذف کردیم. تقریبا الان مبالغه ای در کتاب نمی بینیم. علت این که از مبالغه سخن میگوییم این است که مبالغه مخاطب را قانع نمیکند و ما شکست میخوریم. برای شکست خوردن به این میدان نیامدهایم. ما آمدهایم موفق شویم و اصلا حرفهای قلنبه سلنبه در کتاب نزدهایم. ما آدمهای فوقالعاده ای نیستیم ما همانند مردمی هستیم که در کوچه و خیابان راه میروند و ما برای آنها مینویسیم و باید به همین سادگی بنویسیم.شاید فکر میکنیم ادبیات جنگ، ادبیات عبوسی است اما این طور نیست و باید خنده و شوخی و لطافت داشته باشد.
وی اظهار کرد: سال ۷۴، ۷۵ جلسهای در کرمان با حضور آقای جعفری مدیر ارشاد کرمان داشتیم که در پایان جلسه حاج قاسم به آقای جعفری گفتند من اگر جای شما بودم کل بودجه ارشاد را برای خاطرات جنگ قرار میدادم.
وی بیان کرد: الان میان برخی لشگرها و مسئولین چنین نگاهی را نمیبینیم درحالی که رهبری حمایتهای بسیاری از کتابهای جنگ میکنند و آن قدر در این کار ایستادگی دارند که میگویند بروید و برنامه ۲۰ ساله برای این کار داشته باشید.
این به آن خاطر است که وقتی کتابهای جنگ درمیآید قیمت تمام شده جنگ را برای ملت درمیآورد. ولی این قیمت هنوز برای ما درنیامده است. چون هنوز درنیامده ما این گونه رفتار میکنیم. رفتار ما با مملکت مان خوب نیست. انگار بعضی جاها عادت به کار ندارند. اگر ما این کتابها را بخوانیم ان وقت مدیران، مسئولان و خودمان و اطرافیان متوجه می شویم چگونه باید از مملکت نگهداری کنیم.
نویسنده کتاب نامزد گلولهها گفت: امیدواریم انتشارات خط مقدم با همین حال و فضا کار خود را پیش ببرد . برای ما هم فضای خوبی ایجاد کرده است. امیدواریم بتوانیم یکی دو رقم از کتابهای جنگ، چه در دفتر ادبیات و چه در انتشارات خط مقدم و ناشران دیگر که زحمت میکشند قیمت تمام شده کتابهایشان دربیاید.
انتهای پیام
نظرات