به گزارش ایسنا، باستانشناسان در مرکز سوئد یک اتاقک سنگی ۵۵۰۰ ساله را کشف کردهاند که شامل چندین گور از دوره نوسنگی اولیه است، اما به نظر میرسد بسیاری از استخوانهای بزرگ اسکلتها، از جمله جمجمهها، زمانی که اجساد در آنجا دفن شدند، از محل برداشته شده بودند.
«لایو ساینس» در گزارشی نوشت «کارل گوران شوگرن» (Karl-Göran Sjögren)، باستانشناس دانشگاه «گوتنبرگ» در سوئد و نویسنده یک مقاله جدید درباره این کشف، در بیانیهای گفت: «این اکتشاف با آنچه معمولاً در گورهای سنگی میبینیم متفاوت است. معمولاً استخوانهای گمشده در گور، استخوانهای کوچکتری از پاها و دستها هستند.»
محققان این فرضیه را مطرح کردند که «فقدان استخوانهای گمشده ممکن است با سنتهای آن زمان و مکان ارتباط داشته باشد، اما در این مورد نمیتوان با اطمینان نظر داد. مشخص نیست که آیا این مسأله ربطی به سنتهای خاکسپاری دارد یا خیر.»
بر اساس مقالهای که در بیستودوم دسامبر در ژورنال «باستانشناسی نوسنگی» منتشر شد، این اتاقک سنگی در تابستان سال ۲۰۲۳ میلادی در روستای «Tiarp» واقع در نزدیکی «فالشوپینگ»، شهری در ۱۱۰ کیلومتری شمال شرقی «یوتبری» کشف شده است.
باستانشناسان این اتاقک را هنگام کاوش در یک «دلمن»، نوعی مقبره ماقبل تاریخ ساختهشده از چندین سنگ بزرگ، کشف کردند.
هزاران سازه از این شکل، در سراسر اروپا و همچنین در دیگر نقاط جهان کشف شده است. به نظر میرسد بسیاری از این سازهها به اواخر دوره نوسنگی، معادل تقریباً ۵۰۰۰ سال پیش، یعنی آخرین مرحله عصر حجر و قبل از اینکه مردم، مس، برنز و سایر فلزات را ذوب کنند و پس از آنکه روشهای ابتدایی کشاورزی و اهلی کردن حیوانات را به کار گرفتند، تعلق دارد.
باستانشناسان میگویند که مقبره واقع در این روستای سوئدی در حدود ۳۵۰۰ سال قبل از میلاد (۵۵۰۰ سال) ساخته شده است و یکی از قدیمیترینها در این کشور محسوب میشود. شواهدی از گورهای قدیمیتر نیز در سوئد وجود دارد، از جمله یک گور که ممکن است تا ۸۰۰۰ سال قدمت داشته باشد.
باستانشناسان با کاوش در داخل اتاقک خاکسپاری، استخوانهای دست و پا، تکههایی از دندهها و دندانهای حداقل ۱۲ نفر از جمله نوزادان و افراد مسن را کشف کردند، اما تعداد بسیار کمی جمجمه و استخوانهای بزرگتر مانند استخوانهای ران و بازو در محل باقی مانده بود.
باستانشناسان معتقدند این مقبره از عصر حجر دستنخورده باقی مانده است و به نظر میرسد استخوانهای گمشده هنگام دفن اجساد در آنجا یا دفن نشدهاند یا بلافاصله پس از دفن از محل خارج شدهاند. هیچ نشانهای از اعمال خشونت روی اجساد دفنشده وجود ندارد و محققان نمیتوانند چگونگی مرگ این افراد را تعیین کنند.
بر همین اساس باستانشناسان روند بررسی DNA آنها را آغاز خواهند کرد تا از این طریق احتمال بیمار بودن آنها یا روابط بین کسانی را که در این مقبره دفن شدهاند شناسایی کنند.
منطقه «فالشوپینگ» به دلیل بسیاری از مقبرههای دوران نوسنگی شناخته میشود که دارای اتاقکهای سنگی هستند و از طریق گذرگاههای باریک قابل دسترسی هستند. اما مقبرهای که اخیرا کاوش شده، از سایر مقبرهها قدیمیتر است.
انتهای پیام
نظرات