به گزارش ایسنا،مراسم رونمایی از کتاب تاریخ شفاهی سردار حسین علایی با حضور جمعی از فرماندهان دوران دفاع مقدس و مسئولین کشوری و لشگری و جمعی از پژوهشگران و راویان، امروز سهشنبه همزمان با روز نیروی دریایی در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد.
در این مراسم سرداران احمدی غلامپور، یعقوب زهدی، علایی، روحالله نوری، سید علیاصغر حسینی تاش، رسول یاحی، علیمحمد نائینی، مصطفی کشکولی، فتحالله محمدی سعید تجویدی، حسین الله کرم، احمد کوچکی، عبدالرضا آزادی و حجتالاسلام محمدعلی رحمانی و حجتالاسلام محمود علوی و خانواده سردار شهید حاج عبدالله رودکی حضور داشتند.
در ابتدای این مراسم سردار دکتر علیمحمد نائینی مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران و رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با تأکید بر اینکه هدف از پژوهشهای متنی و شفاهی در مرکز، تولید روایت معتبر تاریخی و تولید دانش است، گفت: کار مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با خاطره گویی و تمرکز صرف بر جنبههای حماسی و عاطفی جنگ متفاوت است.
وی افزود: تاریخ شفاهی بخشی از علم تاریخ است، طرح پژوهشی دارد، پژوهشگر هدفمند و منظم با مطالعه اسناد و نقشهای راوی گفتگو میکند. فرماندهان هم بهعنوان راوی و خالق و یا ناظر صحنههای جنگ از تجربیات و نقشهای خود روایت میکنند.
مشاور فرمانده کل سپاه با تأکید بر اینکه سپاه سرمایه انسانی بیبدیل و منحصربهفردی در دفاع مقدس داشت، یادآور شد: حضرت امام رضوانالله علیه در آخرین پیام هفته بسیج در سال ۱۳۶۷ میفرمایند: «شما فرماندهان در جنگ تحمیلی نشان دادید که با مدیریت صحیح و خوب میتوان اسلام را فاتح جهان نمود.»
وی اظهار کرد: باید روایتهای این فرماندهان روشمند و با سرعت ثبت و ضبط شود. تجربیات آنها استخراج و این تجارب به دانش تبدیل شود.
سردار نائینی با بیان اینکه تاریخ شفاهی ترکیبی از توصیف و تبیین است، گفت: محصول تاریخ شفاهی دانشافزایی و پاسداشت میراث تاریخی است و از تحریف جلوگیری و روایت درست را تثبیت میکند.
وی با اشاره به اینکه بخشی از تاریخ شفاهی، تجربه نگاری است، متذکر شد: تجربه نگاری نوعی مستندسازی تجربیات عملی است که در تاریخ شفاهیها به آن پرداخته میشود.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس بیان کرد: تاریخ شفاهی هم به دنبال هم ثبت تجارب و هم توصیف حوادث و هم تبیین و چراییها است. در سطح تاکتیکی تاریخ شفاهی فرمانده گردانها توصیفی است و غلبه با خاطره است ولی تاریخ شفاهی فرماندهان جنگ که مسئولیت طرحریزی، هدایت و تدبیر داشتهاند کاملاً کارکرد متفاوتی دارد.
وی از مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس مرکز بهعنوان پایگاه روایت فرماندهان سپاه از دفاع مقدس یاد کرد و گفت: تاکنون تاریخ شفاهی ۲۰۰ فرمانده شاخص سپاه در دوران دفاع مقدس ثبت و ضبط شده است. بهتدریج این آثار آماده و انتشار مییابد.
سردار نائینی افزود: بنابراین همه فرماندهان عزیز به مرکز عنایت دارند و مرکز در حقیقت پایگاه اصلی حضور فرماندهان عزیز دوران دفاع مقدس است.
مشاور فرمانده کل سپاه با اشاره به کتاب تاریخ شفاهی سردار حسین علایی گفت: سردار علایی یکی از فرماندهان مؤثر دوران دفاع مقدس هستند. وی اولین فرمانده نیروی دریایی سپاه و فرمانده قرارگاه نوح است.
وی با تأکید بر اینکه سردار علایی هم در میدان جنگ و هم در ستاد و طرحریزی مؤثر بودند، تأکید کرد: سردار علایی نقش عملیاتی و ستادی را توأمان داشت. بعد از جنگ بهعنوان استاد دانشگاه و پژوهشگر در روایت گری و پاسداشت هویت دفاع مقدس فعال و مؤثر بود. درواقع ایشان اهل فکر و اهل مطالعه و تحقیق است.
سردار نائینی با اشاره به کتاب تاریخ تحلیلی دفاع مقدس به نویسندگی سردار علایی بیان کرد: این کتاب یکی از آثار بسیار خوب و مرجع مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است. همه فرماندهان سپاه در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس کتاب تاریخ شفاهی دارند. ولی سردار علایی علاوه بر دو جلد کتاب تاریخ شفاهی، مجموعه دوجلدی تاریخ تحلیلی جنگ هم دارند.
وی با اشاره به اینکه مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس از یک سرمایه بی بدلیل گنجینه اسنادی دوران دفاع مقدس و تاریخ شفاهی فرماندهان برخوردار است، افزود: مرکز در کنار این گنجینه از یک سرمایه منحصربهفرد انسانی ازجمله فرماندهان دفاع مقدس، راویان و پژوهشگران برخوردار است.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس خاطرنشان شد: آثاری که در مرکز تولید میشود. برآیند روایت فرمانده، راوی و اسناد است که کارشناسان مرکز درنهایت اثر را آماده و انتشار پیدا میکند.
وی با اعلام این خبر که امروز در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس وارد دور جدید تاریخنگاری شدهایم، توضیح داد: تاریخنگاری میدانهای مختلف مجاهدتهای سپاه را در مقابله با جنگ سخت، نیمه سخت و نرم و عمقبخشی داخلی و خارجی شروع کردهایم.
سردار نائینی افزود: تاریخ شفاهی ۶۰۰ فرمانده و مدیر ارشد سپاه در دوره ۳۰ ساله پس از دفاع مقدس در دستور کار مرکز است. تاریخ شفاهی فرماندهان و مدیران ارشد پس از دفاع مقدس در پنج عرصه دفاعی، امنیتی، فرهنگی، اجتماعی، سازندگی تعریف شده است.
در این مراسم سردار سید علیاصغر حسینی تاش، با اشاره به اینکه خیلی از فرماندهان و شهدا با سردار علایی در دورهها و جاهای مختلف ممانست داشتند و از محضر ایشان استفاده کردهاند، اظهار کرد: بنده هم این افتخار را دارم که در واحد طرح و عملیات سپاه که سردار صفوی مسئولیت آن را بر عهده داشتند در کنار سردار علایی بهعنوان جانشین سردار صفوی حضور داشته باشم. همچنین در قرارگاه خاتم و در نیروی دریایی و بعداً هم در صنایع وزارت دفاع همراه ایشان بودم و از تجربیاتشان استفاده کرد.
وی با بیان اینکه سردار علایی در نیروی دریایی نقش برجسته و ویژهای را ایفا کردهاند، گفت: همه در نیروی دریایی زحمت کشیدند و نقش داشتند ولی سردار علایی محوریت داشتند و با روحیهای سرشار از نترس و جسور بودن، توانستند با فرماندهی خود موجب موفقیتهای خوبی در این نیرو شوند.
حسینی تاش با بیان اینکه آن چیزهایی که در کتاب تاریخ شفاهی سردار علایی خوانده میشود بخش کوچکی از خدمات ایشان و تأثیری است که در میدان داشته است، تصریح کرد: این موضوع احتمالاً در مورد همه فرماندهانی که تاریخ شفاهیشان منتشرشده صدق میکند. چون اولاً خیلی چیزها از جنسی نیست که گفته شود بلکه از جنس فضا و روحیه است و روح اتفاق را نمیتوان بیان کرد.
وی افزود: دوماً هنوز زمان گفتن خیلی از چیزها نرسیده است، یعنی شرایط، شرایط گفتن آن موضوع نیست؛ بنابراین میتوان گفت این کتابها گویای بخش کوچکی از خدماتی است که فرماندهان ما در دوران دفاع مقدس انجام دادهاند.
انتهای پیام
نظرات