• پنجشنبه / ۲۵ آبان ۱۴۰۲ / ۰۰:۲۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1402082518262
  • خبرنگار : 71021

از شهر «اشکانی‌ها» چه کشف شد؟

از شهر «اشکانی‌ها» چه کشف شد؟

باستان‌شناسان پس از بررسی و پیمایش بخش‌هایی از محوطه باستانی «شهر قومس» در دامغان، آسیاب، کانال­‌های آبرسانی، کوره­‌های سفال‌گری و سرداب­‌های ذخیرۀ آذوقه را شناسایی کردند. همچنین، شواهد سطحی گسترده­‌ای از استقرار پیش­‌ از تاریخی در مرکز این شهر به‌دست آمد که از نظر زمانی به حدود ۴۴۰۰ تا ۳۵۰۰ قبل از میلاد برمی‌گردد.

به گزارش ایسنا، محوطۀ باستانی موسوم به «شهر قومس» در حدود ۳۰ کیلومتری غرب دامغان در استان سمنان واقع شده است که نخستین‌بار در دهۀ ۱۳۵۰ هیأت بریتانیایی در آن کاوش‌هایی داشت. براساس یافته‌ها و کاوش‌های باستان‌شناسی «قومس» استقراری بزرگ از دورۀ اشکانی است که گمان می‌­رود همان شهر «صددروازه»، یا آنگونه که در منابع یونانی آمده «هکاتوم­پیلوس»، یکی از پایتخت­‌های این سلسلۀ ایرانی باشد.

بر اساس شواهد باستان‌­شناسی، این محوطه در دورۀ ساسانی چندان مورد استفاده نبود، ولی در دورۀ سلجوقی تا حملۀ مغول آباد و رو به گسترش بوده است. مساحت عرصۀ باستانی شهر قومس (شامل هر دو استقرار دورۀ اشکانی و سلجوقی) به دست‌­کم ۷۰۰ هکتار بالغ می­‌شود.

کوروش روستایی ـ عضو هیأت علمی پژوهشکده باستان­‌شناسی ـ اینک با ارائه گزارشی از مرحلۀ نخست برنامۀ میدانی بلندمدتِ «شکل­‌گیری، توسعه و تحول استقرارهای انسانی در حوضۀ شاهرود ـ دامغان»، نتیجه پژوهش‌­های باستان‌­شناسی جدید در شهر باستانی قومس دامغان را اعلام کرده است.

از شهر «اشکانی‌ها» چه کشف شد؟

به گفته او، در مرحلۀ نخست این برنامه که در دی و بهمن ۹۸ انجام شد، حدود ۱۸۰۰ هکتار شامل محدودۀ عرصۀ محوطه و زمین­‌های بلافصل اطراف آن، توسط پهپاد تصویربرداری و مستندسازی شد که در تحلیل­‌های مکانی و زیست­‌محیطی محوطه مؤثر خواهد بود.

روستایی افزود: در این برنامۀ میدانی بیش از سه پنجم محوطه مورد بررسی پیمایشی قرار گرفت که در آن عوارض متعددی از جمله آسیاب، کانال­‌های آبرسانی، کوره­‌های سفال‌گری و سرداب­‌های ذخیرۀ آذوقه شناسایی شد. یکی دیگر از دستاوردهای این برنامۀ میدانی، شناسایی شواهد سطحی گسترده­‌ای (به مساحت حدود ۱۱۰ هکتار) از استقراری پیش­‌از تاریخی در مرکز شهر قومس است که از نظر زمانی هم‌­افق با اواخر دورۀ چشمه­‌علی تا دورۀ حصار ۲ است (حدود ۴۴۰۰ تا ۳۵۰۰ قبل از میلاد).

این باستان‌شناس تاکید کرد که در پژوهش­‌های میدانی آینده باید منابع آبی استقراری مشخص شود و فرایندهای تشکیل محوطه و نیز پی‌بردن به ماهیت استقراری این محوطه بررسی شود.

از شهر «اشکانی‌ها» چه کشف شد؟

روستایی همچنین پیشنهاد کرد: با توجه به کاوش‌های گستردۀ هیأت بریتانیایی و آشکارشدن چندین بنا از دورۀ اشکانی، می‌توان با سامان‌دهی محدوده‌های کاوش‌شده، این بناها را به‌سادگی مرمت و آمادۀ بازدید گردشگران کرد.     

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۵ ۱۱:۲۷

خیلی جالبه که تو ایران هرچی کشف میشه فقط کوزه و سفال و این چیزهاست طلا و سکه و چیزای با ارزش تری که داخل این مکان ها وجود داره کشف نمیشه یا شایدم نمی‌خوان کشف بشه بعد یهو تو فرانسه و جاهای دیگه کشف میشه اصلا هم معلوم نیست که ستون های چند تنی تخت جمشید با کمک چه کسی این کشور چه قدیم چه جدید با خارج منتقل شده واقعا باعث تاسفه

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۵ ۱۸:۲۱

گل گفتی

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۶ ۰۸:۱۴

این همه جستجو داشتید. خوب یه مستند می‌دادید بیرون تا ما هم ببینیم

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۶ ۲۳:۱۶

گل گفتی بزرگوار .همه فقط سفال اینا پیدا میکنن .چیزهای اصلی وقیمتی اصلا نداشتن انگار هرچی پیدا میکنن چیزهایی معمولیه و کلا همه دوران فقیر بود ن

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۷ ۱۸:۲۲

شاهین جان شما پیدا کن ببر بده به موزه ارق ملی رو نشون مون بده درصد انجام این حرکت برای تو چقدر است شمایی که از بهترینان ملت هستید

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۷ ۲۳:۱۲

برای بازدید از موزه ایران باستان و موزه سکه در تهران وقت بگذارید سکه های مربوط که طی ادوار کشف شد رو هم می‌بینید، الی ماشاءاللله

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۰۸:۰۱

چیزی نمی‌دونی بهتر نیست چیزی نگی؟ خب تو یه سفال از همین دوره بیار واسه من تا من ۱۰ برابر وزنشو طلا بهت بدم.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۵ ۱۵:۰۹

وقت بر شما خوش با بررسی و شناخت میدانی؛که کار بسیار درستی است؛؛ا اما برای کاوش و حفاری که مرحله پایانی است؛بارها میشود.. همین فرصتی است تا برادران حفار ان غیر مجاز شروع و پایان میرسد؛؛ مقداری توجهات به خود جاب میکنند؛؛چرا دقیقا در مرحله پایانی ؛عمل نمیرسد

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۵ ۱۶:۱۱

اینجا شهر بوده😂😂😂

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۵ ۱۷:۴۴

جاوید وماندگار تا ابد

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۵ ۲۲:۲۷

سلام‌این محوطه ۳۰ کیلومتری غرب دامغان تابلو یا علامت مشخصی برای این شهر مهم‌ تاریخی نیست منطقه فعلی یا نزدبکترین روستا به این محل کجاست مگه صد دروازه همون دامغان فعلی نیست؟؟

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۶ ۱۰:۵۶

اشکانیان تورکمن