• چهارشنبه / ۱۰ آبان ۱۴۰۲ / ۱۴:۵۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1402081007490
  • خبرنگار : 71619

توضیح درباره ساخت سازه‌ در نزدیکی «غار کرفتو»

توضیح درباره ساخت سازه‌ در نزدیکی «غار کرفتو»

«غار کرفتو» در مرز کردستان و آذربایجان غربی از آبان‌ماه سال ۱۴۰۱ در فهرست موقت میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است، اما ساخت سازه بوجاری در محدوده ۷۹۰ متری آن، بنابر اظهارات معاون میراث فرهنگی کردستان، نگرانی‌ها و چالش‌هایی را برای ثبت جهانی این غار به وجود آورده است؛ درحالی‌که معاون میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی و مجری طرح بوجاری، نظر و توضیحات دیگری در این‌باره دارند.

پس از انتشار گفت‌وگوهای معاونان میراث فرهنگی استان‌های کردستان و آذربایجان غربی درباره ساخت سازه‌ای در محدوده غار کرفتو، فرهاد برازنده ـ مجری طرح دستگاه بوجاری در تماس با ایسنا و ارائه مستنداتی از این طرح، برخی اظهارات مطرح‌شده درباره تعرض به حریم غار کرفتو را رد کرد و گفت: من فارغ‌التحصیل رشته علوم تکنولوژی بذر کشاورزی هستم و از سال ١٣٩٨ دنبال مجوزهای طرح بوجاری بودم. حدود سه چهار روز هم برای انتخاب محل اجرای طرح تحقیق کردم و در آخرین مرحله، زمین کشاورزی پدربزرگم را انتخاب کردم، چون بهترین گزینه برای احداث طرح کارآفرینی بود. سال ٩٨ در سامانه جهاد کشاورزی درخواست دادم، ابتدا با این درخواست موافقت نشد و گفتند باید در شهرک صنعتی چنین طرحی را اجرا کنم، اما با تهیه فیلم و مستندات که این زمین با جادۀ آسفالت‌شده، حدود ٣٠ کیلومتر فاصله دارد و صورت‌جلسه‌ای که از روستاهای اطراف تهیه کردم که این منطقه به شدت محروم است و اگر ما طرح را در شهرک صنعتی اجرا کنیم هیچ خدمتی نکرده‌ایم و چرا باید یک دستگاه کشاورزی داخل شهر باشد، با این مستندات و صورت‌جلسه، مدیرکل جهاد کشاورزی آذربایجان غربی را مجاب کردم که در چنین مکانی باید این طرح اجرا شود تا بتوانیم خدمت کنیم.

او ادامه داد: مرداد سال ١٣٩٩ بعد از گرفتن استعلام‌های لازم از محیط زیست دو استان آذربایجان غربی و کردستان، اداره میراث فرهنگی، منابع طبیعی و بنیاد مسکن آذربایجان غربی جواز تأسیس بوجاری صادر شد. بلافاصله یک‌سری اقدامات را انجام دادم. مصالح پیش‌خرید کردم، سنگ برای پی ساختمان خریدم، اما از مهرماه ۹۹ کارم ناتمام ماند، سال ۱۴۰۰ هم از لحاظ مالی و کشاورزی اوضاع مساعد نبود. دوباره جواز تأسیس را تمدید کردم که از اردیبهشت تا مردادماه ١۴٠٢ زمان داشت و در این بازه زمانی، ساخت‌وساز را شروع کردم تا مرداد هم کار به افتتاح رسید و فقط منتظر بودم دستگاه بوجاری را که به مبلغ سه میلیارد تومان با تسهیلات خریده بودم، نصب کنم. در این میان با اداره برق دیواندره قرارداد بستم و ١۵ میلیون تومان هم هزینه دادم، اما اجازه انتقال برق داده نمی‌شد.

برازنده اضافه کرد: همین وقفه در انتقال برق مانع نصب دستگاه بوجاری شد؛ چرا که این دستگاه با برق کار می‌کند و فقط دو ماه از سال فصل کار با بوجاری است، من هم زمان مجوز را از دست دادم و هم از نظر مالی ضرر کردم، چون باید برای نگهداری بوجاری در انبار هزینه پرداخت می‌کردم. امروز هم که کار ما متوقف مانده به علت این است که بودجه ندارم و فصل بوجاری گذشته است. از طرفی اداره برق دیواندره با وجود قراردادی که داریم، به ما برق نمی‌دهد و من ابلاغیه برای توقف کار از سوی هیچ نهادی دریافت نکرده‌ام.

او با تاکید بر این‌که با مجوزِ تاسیس از سوی جهاد کشاورزی فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: تاریخ استعلام‌های من نیز منقضی نشده، با وجود ادعایی که شده است. وقتی جواز تأسیس صادر می‌شود؛ یعنی همه استعلام‌ها به‌درستی صادر شده و برای تمدید جواز تأسیس به گرفتن استعلام دوباره نیازی نیست و فقط قیمت‌ها، هزینه‌های ثابت و متغیر ماشین‌آلات به‌روز می‌شود.

 مجری طرح دستگاه بوجاری درباره موضوع استعلام از میراث فرهنگی کردستان گفت: تاکنون هیچ نامه یا ابلاغیه‌ای مبنی بر اینکه من از میراث فرهنگی کردستان باید استعلام بگیرم، به دستم نرسیده است. همان ابتدا یک گروه سه‌نفره از میراث فرهنگی تِکاب برای بررسی پروژه آمدند که اطراف را با جی‌پی‌اس جست‌وجو کردند که تپه تاریخی یا آثار باستانی شناسایی می‌کنند یا خیر. هیچ کم و کاستی از سوی این گروه صورت نگرفت و با استناد به این بررسی‌هایی که انجام دادند استعلام میراث فرهنگی صادر شد و اگر یک درصد فکر می‌کردم در صدور استعلام از سوی آذربایجان غربی کوتاهی صورت گرفته از طریق دیوان عدالت اداری ماجرا را پیگیری می‌کردم.

توضیح درباره ساخت سازه‌ در نزدیکی «غار کرفتو»

برازنده افزود: با این حال از سوی میراث فرهنگی استان کردستان چند بار طرح متوقف شد. ابتدا به من اعلام کردند که ساختمان در منظر غار کرفتو قرار گرفته است، طبق تحقیقاتی که انجام دادم اگر از جلو غار کرفتو به منظره بیرونی غار نگاه کنیم و بنایی ساخت دست بشر به چشم بخورد می‌تواند برای ثبت جهانی آن دردسرساز شود، اما من از طبقه چهارم غار کرفتو از منظر بیرونی آن فیلمبرداری کردم و هیچ اثری از محل پروژه ما دیده نمی‌شود. بعد از آن دوباره اعلام کردند که در عرصه و حریم کرفتو قرار گرفته‌ایم، این بار به بازرسی میراث فرهنگی شکایت کردم. آخرین بار هم با حکم دادستانی به من اعلام کردند که طرح متوقف است، اما تمام این اظهارات شفاهی بوده و ابلاغیه (مکتوب) به من داده نمی‌شد. با این حال طبق نظر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مانعی برای فعالیت ما وجود ندارد. 

توضیح درباره ساخت سازه‌ در نزدیکی «غار کرفتو»

مجری طرح دستگاه بوجاری همچنین اظهار کرد: من به یونسکو هم نامه زدم و این ادعا را که ممکن است این طرح برای ثبت جهانی کرفتو مشکل‌ساز شود، در نامه مطرح کردم، یونسکو هم در پاسخی که به صورت ایمیل فرستاد، نوشت که غار کرفتو سال ٢٠١٧ برای ثبت جهانی کاندیدا شده، اما تاکنون هیچ پرونده‌ای برای روند ثبت آن ارائه نشده است.

مسئولان میراث فرهنگی استان کردستان پیش‌تر گفته بودند «حریم سه‌هزار متری غار کرفتو باید حفظ شود» از این رو نسبت به پاسخ مثبت اداره میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی با ایجاد چنین سازه‌ای در محدوده غار کرفتو، معترض شده بودند، که مسئولان میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی در پاسخ گفته‌اند: هیچ مستنداتی دال بر تعیین عرصه و حریم «غار کرفتو» یا اثر تاریخی دیگری در آن منطقه نداریم و همین الان هم «کرفتو» حریم مصوب ندارد و ما طبق قانون نمی‌توانیم برای جایی که حریم مصوب ندارد، ممنوعیت ایجاد کنیم. از طرفی، این پروژه هنوز تمام نشده و اگر واقعا می‌خواهیم ثبت جهانی اتفاق بیفتد، باید هزینه‌ای که مالک بوجاری تا الان صرف کرده به او داده شود تا در جای دیگری این اقدام را انجام دهد.

اسناد و مدارک مورد اشاره در ابتدای گفت‌وگو در اختیار ایسنا قرار دارد. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۸-۱۰ ۱۶:۱۶

با درود ، نخست این که مگر مجری طرح بوجاری کارشناس میراث فرهنگی است که نظر می دهد که از غار کرفتو مکان را ردیابی کرده ام؟ دو دیگر ایشان چگونه می توانند به یونسکو رایانامه (ایمیل ) بزنند؟ این ها وظیفه دولت و میراث فرهنگی است و هر کس اندکی با قانون میراث فرهنگی آشنا باشد می داند که تخلف صورت گرفته و حریم خدشه دار شده است. هم اینک هم همان کسانی که به شما مجوز داده اند باید پاسخگو باشند. و نیازی هم نیست که مجری طرح خود را تحصیلکرده معرفی کند، چون حوزه میراث فرهنگی تخصصی است و هرکسی نمی تواند نظر دهد و ربطی به دانشگاهی بودن ندارد. به هیچ روی، نباید این طرح در آن مکان اجرا شود وگرنه، از ثبت جهانی غار گرفتو باید چشم پوشید و نمی توان منافع ملی را فدای فرد کرد.