• جمعه / ۲۴ شهریور ۱۴۰۲ / ۰۰:۰۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1402062414829
  • خبرنگار : 71619

یک موسیقی محلی برای سوگواری

یک موسیقی محلی برای سوگواری
عکس آرشیوی است

«مور» یکی از اصیل‌ترین و کهن‌ترین آوازهای بومی مناطق غرب کشور بویژه استان ایلام است که به نوعی زیباترین آوای موسیقایی کوه‌نشینان زاگرس در منطقه سیمره است که در مراسم عزاداری به زبان کُردی و لکی خوانده و اجرا می‌شود.

سجاد نظری ـ کارشناس ثبت میراث ناملموس استان ایلام ـ درباره این آواز بومی به ایسنا گفت: «مور» یکی از موسیقی‌های محلی است که هنگام سوگواری، ماتم، عزا و در غم از دست دادن عزیزان سر داده می‌شود. در این هنگام عزاداران به شیوه مرسوم و با استفاده از سروده‌ها و ابیات، مویه سر می‌دادند و اندوه و بی‌تابی خود را ابراز می‌کردند.  

به گفته این کارشناس ثبت، «مور» به‌صورت دسته‌جمعی در مراسم‌های سوگواری اجرا می‌شود که همیشه یک نفر به‌صورت سردسته به خواندن روان شعر می‌پردازد، سپس دیگر افراد به‌صورت گروهی آن را تکرار می‌کنند. ضمن این‌که هر بار اجرا، یک چهاربیتی را تشکیل می‌دهد که دو بیت توسط سردسته و دو بیت دیگر توسط همخوانان اجرا می‌شود.

نظری ادامه داد: محتوا و موضوع این مورها، حماسه، وصف سوگ و اندوه است و با چندین ریتم و مقام موسیقایی خوانده می‌شود. این نوا ذاتا غمگین و دلتنگ‌کننده بوده و با اشعار حماسی و عاطفی حزن‌انگیزی خوانده می‌شود. کردها و لک‌ها هنگام دل‌تنگی و غم و غصه‌های عمیق و در سوگ عزیزانشان در مراسم سوگواری به مور پناه می‌برند. هنگام اجرای مور معمولا یک یا دو و گاهی هم سه یا چهار زن با هماهنگ کردن ریتم صدایشان با یکدیگر در رثای تازه‌درگذشته مور می‌خوانند و بقیه زنان گریه می‌کنند. علاوه‌بر زنان مردها نیز گاهی در مراسم سوگواری مور می‌خوانند.  

این کارشناس ثبت میراث ناملموس استان ایلام گفت: «مور» در دو سبک‌ مجلسی و غیرمجلسی و در مقام‌های مختلفی اجرا می‌شود.

به گفته نظری، این مراسم سال ۱۳۹۶ به شماره ۲۰۱ در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۶-۲۴ ۲۰:۴۸

این عکسی که زدین همه شیرزنان لر هستن

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۲۵ ۱۴:۰۱

از کجا فهمیدی لر هستند و چرا از روی معده حرف مفت میزنی

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۲۶ ۰۹:۰۸

نه عزیز حتما بخاطر گلونی داری میگی گلونی یه چیز مشترک بین اقوام . لک . کرد. لر. اتفاقا بین لکها. کردها. بیشتر رواج داره.

avatar
۱۴۰۲-۰۶-۲۶ ۰۹:۴۵

سلام این عکس از زنان لر خرم آباد هست و گلونی نماد قوم لر و لازم به ذکر است بدانید لر شاخه ای ازقوم لره