• دوشنبه / ۳۰ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۳:۰۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402053019279
  • خبرنگار : 50081

/۳۳۴امین سالگشت درگذشت علامه مجلسی/

علامه مجلسی؛ احیاگر تک نسخه‌های فراموش شده  

علامه مجلسی؛ احیاگر تک نسخه‌های فراموش شده  

ایسنا/خراسان رضوی یک مدرس حوزه علمیه گفت: علامه مجلسی تک نسخه‌های خطی که به جای مانده بود را در کتاب «بحارالانوار» گردآوری و دسته‌بندی کرد تا از فراموش شدن آن‌ها جلوگیری کند.

سیدعلی سجادی‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا به مناسبت بزرگداشت علامه مجلسی، اظهار کرد: مرحوم محمدباقر علامه مجلسی از علمای بزرگ شیعه در قرن ۱۱ قمری که در دامن پدری بسیار ارزشمند به نام محمد تقی مجلسی که خودشان دارای آثار متعدد و شخصیت تاثیرگذاری در فرهنگ شیعه به خصوص در محیط ایران بودند، بزرگ شدند.

وی افزود: اگر عظمت علامه مجلسی را از دید برخی بیان کنیم، می‌گویند که «مذهب شیعه را باید مذهب مجلسی دانست»؛ به این معنا که این شخصیت در دوره صفویه و در  پیشرفت مذهب اهل بیت(ع) بسیار موثر بوده که برخی از علمای شبه قاره هند نیز این‌گونه بیان کردند که «مذهب شیعه را باید مذهب مجلسی گفت».

عضو هیات علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی با اشاره به اینکه علامه مجلسی آثار متعددی را به زبان فارسی و عربی به رشته تحریر درآورده است، بیان کرد: تا قبل از ایشان دانشمندان ایران اغلب آثار خود را به زبان عربی می‌نوشتند اما علامه مجلسی جزو پیشگامان بودند و بخش زیادی از آثار ایشان که شامل احادیث و معارف اهل بیت(ع) است به فارسی نوشته شده بود.  

وی تصریح کرد: مهمترین اثرعلامه مجلسی که در دوران پختگی و کمال به زبان عربی نوشته شده کتاب «بحار الانوار» است. «بحارالانوار» کتابی جامع در ارتباط با احادیث ائمه اطهار(ع) است که به آیات قرآن پرداخته و او آن‌ها را در این کتاب جمع‌آوری کرده است.

سجادی‌زاده عنوان کرد: کتاب «بحارالانوار» مجموعه‌ای از تفسیر موضوعی قرآن و احادیث دسته‌بندی شده در موضوعات گوناگون از احادیث، اعتقادات، سیره معصومین(ع)، مسائل مربوط به جهان و هستی، احکام و وظایفی که هر انسان مسلمان باید بداند و با آن سروکار دارد در این کتاب آمده است. در حال حاضر کتاب «بحارالانوار» به سبک امروزی با ۱۱۰ جلد در اختیار مردم قرار گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: آثار عربی متعدد دیگری به نام «مرآة العقول» که شرح کافی شیخ کلینی در ۲۶ جلد و «ملاذالأخیار» که شرح تهذیب شیخ طوسی در ۱۶ جلد است به زبان عربی به رشته تحریر درآورده است. آثار ماندگار دیگری که به زبان فارسی نوشته شده شامل «حیاة القلوب» بوده که تاریخ پیامبران و ائمه شیعه را در ۳ جلد آورده است. کتاب «جلاء العیون» به تاریخ و مصائب اهل بیت(ع) می‌پردازد. «حلیة المتقین» به آداب و مستحبات زندگی روزانه در طول زندگی و کتاب «حق الیقین» نیز به اعتقادات افراد پرداخته است.  

علامه مجلسی؛ احیاگر تک نسخه‌های فراموش شده  

بحارالانوار علامه مجلسی یک کتابخانه کوچک است

عضو هیات علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی اظهار کرد: به تعبیر امام (ره) بحارالانوار علامه مجلسی یک کتابخانه کوچک است که به دلیل علاقه و انس ایشان به قرآن و احادیث این کتاب یکی از مهمترین آثار وی به شمار می‌رود. علامه مجلسی برای کتاب بحارالانوار بیش از ۶۰۰ اثر استفاده کرده که ۷۰ الی ۸۰ اثر از اهل سنت بوده است. علامه مجلسی برخی از کتاب‌ها را در بحارالانوار احیا کرده و اگر این اقدام انجام نمی‌شد، کتاب و آثار زیادی از بین می‌رفت.

وی ادامه داد: علامه مجلسی تک نسخه‌های خطی که به جای مانده بود را در کتاب بحارالانوار گردآوری و دسته‌بندی کرد. همچنین به شرح و توضیح برخی از احادیث پرداخته است. علامه مجلسی با درگذشت خود نتوانست کتاب بحارالانوار را کامل کند، اما همان مقداری که در جمع‌آوری احادیث خدمت کرد، کار بزرگی بود که در زمان خود انجام داد.

این مدرس حوزه علمیه با بیان اینکه علامه مجلسی عظمت فوق‌العاده‌ای داشته و بسیار خوش استعداد و نابغه بوده است، اظهار کرد: ایشان در سن ۵ سالگی در مسجد جامع آن زمان به منبر می‌رفته و سخنرانی می‌کرده است. باید این نکته را متذکر شد آثار و علومی که علامه مجلسی در زمان خود فراگرفته و آن‌ها را برای آیندگان به جای گذاشته مانند آموزش و پرورش، دانشگاه و حوزه‌های علمیه فعلی ما به شمار می‌رود.

وی گفت: علامه مجلسی علوم گوناگونی مانند فلسفه، کلام، طب و ریاضی را فرا گرفته اما گرایش ایشان بیشتر به سمت قرآن و حدیث بود که نزدیک به ۴۰ سال از عمر خود را برای قرآن و حدیث در کتاب بحارالانوار گذرانده است.

سجادی‌زاده اضافه کرد: در دوره صفویه و در زمان شاه عباس دوم به اقتدار ایران دست‌درازی شد، بستری برای علامه مجلسی فراهم شد تا به پرورش علما بپردازد. این بستر با حمایت برخی از شاهان صفوی و زمان‌شناسی روحانیت علامه مجلسی باعث شد تا از این فرصت برای ترویج، تبلیغ فرهنگ و معارف اهل بیت(ع) استفاده کند.

وی افزود: علامه مجلسی علاوه بر اخلاق فردی و شخصی به تدریس، نوشتن و رسیدگی به شئونات قضایی می‌پرداخت. همچنین با توجه به مشغله‌هایی که در امور مختلف داشت اما باعث نمی‌شد که از صله رحم دست بکشد و هر فردی که به دیدن ایشان می‌آمد در فرصتی مناسب به دیدن آن‌ها می‌رفت.   

سجادی‌زاده خاطرنشان کرد: به گفته آیت‌الله شبیری زنجانی که از مراجع فعلی قم هستند، توسل به روح علامه مجلسی موثر است، زیرا افراد گوناگون تجربیاتی در این مورد داشتند و به عنوان مثال اگر فردی در زمان مشکل فاتحه‌ای برای روح علامه مجلسی تلاوت کند، آن روح بزرگ که در پیشگاه خدا قرب و منزلتی دارد، موثر است و مشکل فرد به زودی مرتفع می‌شود.

انتهای پیام    

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha