• یکشنبه / ۸ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۱:۳۵
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 1402050804635
  • خبرنگار : 71410

برای سالروز درگذشت محمود جهان

برای سالروز درگذشت محمود جهان

«خاک پای همه جنوبیا و مخصوصا خوزستانیای خونگرم هستُم. خودمُو متعلق به جنوب می‌دُنُم و عاشق این خاک هستُم. اگه خدای بزرگ و حمایتای امیدوارکننده مردم صبور جنوب نبود، مُو این آدم نبودُم.»

پای ثابت ویژه‌برنامه‌ها و جنگ‌های شبانه صدا و سیما بود. صدای گرمی داشت؛ لباس جاشوها را می‌پوشید و خوب هم از گرمای جنوب می‌خواند. خانواده‌اش شَروه‌خوان بودند اما او می‌خواست کمی متفاوت‌تر از اعضای خانواده‌اش بخواند. با تور ماهیگیری به صحنه می‌آمد و چشمانش را می‌بست و می‌زد، ‌زیر آواز: «دریا غروبای قشنگش... غروبای ارغوونی رنگش... زیباست، وای که خیلی زیباست...»

به گزارش ایسنا، امروز سالروز درگذشت زنده‌یاد محمود جهان است. خواننده موسیقی بندری و محلی جنوب ایران که از دل خانواده‌ای مداح و شَروه‌خوان به دنیا آمده بود و شهرت اصلی‌اش به دلیل اجرای آواز مشهور «یا الله یا خدا» بود.

از کارمندی شرکت نفت تا شوق خوانندگی

محمود جهان در سال ۱۳۳۰ در محله «احمدآباد» آبادان متولد شد. پدرش اهل تنگستان بوشهر و شروه خوان بوده. خانواده جهان از جمله خانواده‌های هنرمند و مداح بودند و محمود جهان هم کارمند شرکت نفت بود و به همراه ۵ فرزندش در تهران زندگی می‌کرد. البته تنها پسر او «امید جهان» مسیر پدر را پی گرفت و حالا از خوانندگان موسیقی پاپ و موسیقی محلی است.

محمود جهان در سال ۱۳۵۵ توسط «بهمن خوش خلق» به همراه «یداله رضازاده» به تهران آمد و برای اولین بار با هدف تهیه آلبوم و با هزینه شخصی چهار اثر ارکسترال در استودیو ضبط کرد و این یک شروع موفق برای این خواننده محلی بود.

برای محمود که غم نان داشت؛ نه نام!

محمود جهان و قطعه مشهور «یا الله یا خدا»

خیلی‌ها دلیل شهرت  محمود جهان را اجرای او در روزهای آغازین انقلاب اسلامی ایران می‌دانند؛ ‌زمانی که او آواز مشهور «یا الله یا خدا» را در حضور حضرت امام (ره) اجرا کرده بود تا نماد بزرگی، همدلی و اتحاد مردان تنگستان را به نمایش بگذارد. این اجرا موجب شهرت بیشتر محمود جهان شده بود.

جهان و جهانی که از غم به دور بود

تکه کلامش «داغت نبینوم» بود و در مصاحبه‌ای گفته بود: «محمود جهان غم نان دارد! نه غم نام! اما نخستین راز در شادابی و سر زنده ماندنم، دلم هست که از هر غم و ناراحتی دورش کرده‌ام. همواره تلاشم بر این بوده است که قطعات شاد بخوانم و دل مردم را نیز خوشحال کنم. صدایم خوشحال است و این از محاسن سبک انتخابی‌ام است اما شاید از معایب این ویژگی است که برای نوحه‌خوانی توانایی ندارم؛ چرا که حتی در بوشهر که به توصیه دوستان می‌خواستم نوحه‌خوانی کنم، علی‌رغم همه تمرین‌هایی که داشتم باز هم نتوانستم به خوبی این کار معنوی را انجام دهم.»

دلیل شهرت  محمود جهان را اجرای او در روزهای آغازین انقلاب اسلامی ایران می‌دانند؛ ‌ زمانی که او آواز مشهور «یا الله یا خدا» را در حضور حضرت امام (ره) اجرا کرده بود

محمود جهان و کنسرتی که نیمه‌تمام ماند

محمود جهان در روز ۸ مرداد ۱۳۹۶ برای اجرای کنسرت به «ماهشهر» رفته بود و قرار بود ۱۰ مرداد به مناسبت ولادت حضرت علی بن موسی‌الرضا (ع) به صحنه برود اما پیش از اجرای کنسرت بر اثر عارضه قلبی به بیمارستان منتقل شد. سرانجام این خواننده موسیقی محلی در همان روز ۸ مرداد در بیمارستان صنایع پتروشیمی شهرستان بندر ماهشهر بر اثر عارضه قلبی درگذشت.

مراسم تشییع پیکر محمود جهان، صبح روز چهارشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۶ با حضور هنرمندان و هنردوستان از مقابل تالار وحدت تهران برگزار شد و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

صاحب این صدای به قول خودش خوشحال در همه این سال‌ها از «ستاره جنوب»، ‌«صبح ساحل»، ‌«پری دریا»، «یاد کارون» و «بندرگاه عشق» خواند و ۳۲ اثر از روزهای خوانندگی‌اش به جا گذاشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۵-۰۸ ۱۴:۰۵

خدا رحمتش کنه روحش شاد یادش تا ابد در دلها خواهد ماند با دیدنش با تمام وجود شاد می شدیم

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۰۸ ۱۶:۲۶

خدا رحمتش کند یک وطن پرست واقعی بود

avatar
۱۴۰۲-۰۵-۰۸ ۲۲:۲۱

خداوند قرین رحمتش کنه همیشه در خاطراتمان ماندگار یک هنرمند مردمی کامل