به گزارش ایسنا و به نقل از گاردین، پژوهشگران به تازگی دریافتند افرادی که در سنین ۵۰ و ۶۰ سالگی، از نظر فیزیکی افراد فعالی هستند اما در طول شبانه خواب کافی ندارند، درست مانند افرادی که فعالیت کمی دارند، در معرض خطر اختلالهای روان شناختی قرار میگیرند.
اختلالهای شناختی دستهای از اختلالات روانی است که بر تواناییهای شناختی افراد از جمله یادگیری، حافظه، درک، تمرکز و حل مسئله تاثیر میگذارد.
در مطالعات پیشین، چگونگی اثرگذاری خواب و فعالیت بدنی با یکدیگر بر عملکرد شناختی بررسی میشد؛ این بررسی به صورت مقطعی بود، به این معنا که تاثیر آن تنها بر مقطعی از زمان بررسی میشد. اکنون مشخص شده که ممکن است فعالیت بدنی منظم به تنهایی برای جبران و مقابله با اثرات طولانیمدت کمبود خواب بر سلامت روان کافی نباشد.
در این مطالعه، تیم تحقیقاتی حدود ۹ هزار نفر که شامل افراد ۵۰ تا ۶۰ ساله بودند را بررسی و عملکرد شناختی آنها را طی یک دوره ۱۰ ساله از طریق آزمونهای مختلف حافظه و روانی کلامی ارزیابی کرد.
همچنین از پرسش نامههایی برای ارزیابی مدت زمان خواب آنها و اینکه آیا این مدت کمتر از شش ساعت بوده یا بیشتر استفاده و از افراد در مورد میزان فعالیت بدنی آنها سوال شد.
در ابتدای مطالعه، افرادی که فعالیت بدنی بیشتری داشتند، بدون توجه به مدت زمانی که میخوابیدند، عملکرد شناختی بهتری داشتند. اما نتایج در طول دوره ۱۰ ساله تغییر کرد و به گفته محققان، افرادی که از نظر جسمی فعال هستند و در دهه ۵۰ و ۶۰ زندگی کم خوابی داشتند، اختلالات شناختی سریعتری را تجربه کردند، در حالی که تاثیر ورزش و فعالیت جسمی بر عملکرد شناختی افراد ۷۰ ساله و بالاتر، با وجود خواب کوتاه، حفظ شد.
در نتیجه، محققان دانشگاه کالج لندن (UCL)، دریافتند افرادی که در دهه ۵۰ و ۶۰ زندگی خود فعالیت بدنی منظمی داشتند اما در طول شبانه روز کمتر از ۶ ساعت میخوابیدند، در مهارت هایی مانند تفکر، یادگیری، تمرکز و حل مسئله دچار مشکل میشوند.
به گفته Mikaela Bloomberg، نویسنده اصلی این مطالعه، «برای بهره مند شدن از تاثیرات روان شناختی فعالیتهای ورزشی، ما به خواب کافی در طول شبانه روز نیازمندیم. در واقع، برای بهره مند شدن از سلامت روان شناختی، دو فاکتور خواب و فعالیت جسمانی همراه با یکدیگر از اهمیت بسیاری برخوردار است.»
پیش از این سازمان جهانی بهداشت، فعالیت بدنی را به عنوان راهی برای حفظ عملکرد شناختی افراد معرفی کرده بود، در حالی که اکنون داشتن خواب کافی در اثربخشی فواید ورزش بر سلامت روان افراد، یکی از فاکتورهای مهم شناخته شده است.
به طور کلی، این پژوهش نیاز به خواب را به عنوان امری مهم برای محافظت در برابر اختلالهای شناختی در افراد ۵۰ تا ۶۰ ساله نشان میدهد.
نتایج این مطالعه به تازگی در مجله Lancet Healthy Longevity منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات