۲۴ خردادماه مصادف با ۱۴ ژوئن، به منظور قدردانی از اهدا کنندگان خون و آگاهی بخشی به مردم در خصوص اثرات مثبت این کار، از سوی سازمان بهداشت جهانی، جامعه بین المللی انتقال خون، انجمن بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر و اتحادیه بین المللی سازمانهای اهداکنندگان خون به عنوان روز جهانی اهدای خون نامیده شده است. این روز به مناسبت سالروز تولد کارل لنداشتاینر کاشف گروههای خونی انتخاب شد.
شعار امسال روز جهانی اهدای خون با عنوان "من هستم؛ چون تو خون اهدا میکنی" انتخاب شده است. این شعار بر نقش کلیدی اهداکنندگان در ارتقاء بخشیدن به سطح کیفیت زندگی بیمارانی که نیاز دائمی به اهدای خون دارند تاکید دارد و از همه افرادی که از شرایط لازم برای اهدای خون بهرهمند هستند دعوت میکند که اهدای مستمر خون را جزء برنامههای خود قرار دهند.
به همین مناسبت و با هدف آگاهی یافتن از وضعیت ذخایر خونی و لزوم مشارکت شهروندان در نگهداشت وضعیت مطلوب ذخایر خونی و تامین نیاز مراکز درمانی به سراغ این سازمان در قم رفتیم تا از وضعیت اهدای خون استان قم مطلع شویم.
دکتر مهدی پهلوانی ستوده در گفتوگو با ایسنا، عنوان کرد: در سال گذشته بیش از ۴۸ هزار ۵۳۴ مراجعه به مراکز انتقال خون استان داشتیم که از این تعداد، ۸ هزار ۵۰۰ نفر به دلیل این که اهدای خون برای سلامت داوطلب مشکلی ایجاد نکند و دوم این که خون اهدایی داوطلبین شرایط لازم را برای تزریق به بیماران داشته باشد از اهدای خون معاف شدند.
مدیرکل اداره انتقال خون استان قم ادامه داد: سال گذشته ۳۹ هزار و ۹۷۷ اهدای خون موفق در استان قم وجود داشته است که این میزان نسبت به سال ۱۴۰۰، هفت درصد رشد داشته، همچنین در ماههای ابتدایی سال جاری هم شاهد رشد ۷ درصدی اهدای خون هستیم و امیدواریم که این روند ادامه داشته باشد.
پهلوانی با اشاره به اینکه معافیت افراد از اهدای خون به صورت موقت و یا دائم اعمال میشود، افزود: برای داوطلبین اهدای خون سن ۱۸ تا ۶۰ سال و وزن بالای ۵۰ کیلوگرم از جمله شرایط اولیه است و دیگر موارد همچون ابتلا به بیماریهای ویروسی، سرماخوردگی، اعمال جراحی، واکسیناسیون و حجامت نیز بررسی خواهد شد.
۶۳ درصد داوطلبین اهدای خون در استان، اهداکنندگان مستمر هستند
مدیرکل اداره انتقال خون استان قم با بیان اینکه خانمها سه بار و آقایان چهار بار در طول یک سال میتوانند اهدای خون داشته باشند، یادآور شد: تقریبا ۶۳ درصد اهداکنندگان اداره کل انتقال خون استان اهداکنندگان مستمر هستند؛ به این معنا که داوطلبین حداقل دوبار در سال اهدای خون دارند.
وی با تاکید بر اینکه نیاز بیماران مبتلا به تالاسمی و هموفیلی و بدخیمیها، به خون و فرآوردههای آن دائمی است، افزود: بر اساس آمار تقریبا یک سوم افراد در طول دوره عمر خود نیاز به خون و یا فرآوردههای آن پیدا میکنند.
پهلوانی با بیان اینکه ذخایر خون در ۱۷ استان کشور در شرایط مطلوب قرار دارد و قم یکی از این مناطق است، اظهار کرد: صد درصد نیاز مراکز درمانی استان را به خون و فرآوردههای آن در سال گذشته تامین کردیم؛ البته این به معنای رفع نیاز به اهدای مستمر خون نیست، چرا که تا سه سال آینده بالغ بر ۱۵۰۰ تخت بیمارستانی در قم در حال ساخت است که باید نیاز آنها را تامین کنیم، به همین جهت ترویج فرهنگ اهدای خون بسیار ضرورت دارد.
وی با بیان اینکه در حوزه توزیع و پخش خون و فرآوردههای آن به مراکز درمانی به صورت شبانه روزی فعالیت میکنیم، افزود: دو مرکز اهدای خون استان، مرکز روح الله واقع در میدان روح الله جنب دبیرستان ماندگار امام صادق که تقریبا ۶۵ درصد از اهدای خون از طریق همین پایگاه دریافت میشود و همچنین مرکز اهدای خون ساختمان مرکزی واقع در بلوار ۱۵ خرداد جنب اداره اصناف با دریافت ۳۵ درصد از اهدای خون از ساعت ۷ تا ۱۳:۳۰ پذیرای اهداکنندگان است.
O+ شایع ترین گروه خونی اهدایی و بیشترین نیاز بیماران
پهلوانی با اشاره به اینکه شایع ترین گروه خونی اهدایی و بیشترین نیاز بیماران، گروه خونی O+است، بیان کرد: با توجه به این که یک سوم از اهداکنندگان استان قم در منطقه پردیسان ساکن هستند و همچنین برای ساخت بیمارستانها در این محدوده، در نظر داریم پایگاهی شامل بخش اهدای خون و واحد پخش خون با هدف تامین نیاز مراکز درمانی این منطقه در کوتاه ترین زمان ممکن احداث کنیم.
مدیرکل اداره انتقال خون استان قم، ساخت پایگاه انتقال خون در منطقه پردیسان را مورد تاکید قرار داد و گفت: به لحاظ تامین تجهیزات، نیروی انسانی و زمین مورد نیاز برنامه ریزیها انجام شده است، اما برای احداث پایگاه نیازمند ورود خیرین در این حوزه هستیم.
وی ادامه داد: با توجه به رشد و افزایش اهدای خون برخی تجهیزات مراکز انتقال خون جوابگوی نیاز ما نبود که این تجهیزات در حال حاضر تامین شده است؛ همچنین دو دستگاه از بروزترین دستگاههای پلاکت فرزیس را در استان داریم، بنابراین تمام فرآوردههای خونی مورد نیاز بیمارستانها به صورت کامل تامین میشود و هیچ مشکلی در این زمینه نداریم.
پهلوانی در خصوص مدت نگهداری فرآوردههای خونی، اظهارکرد: گلبولهای قرمز را یک ماه و پلاسما در دمای منهای۳۰ درجه را تا دو سال میتوان نگهداری کرد ولی نکته مهم در فرآورده پلاکت است، هر واحد پلاکت را به واسطه ماهیت و دمای نگهداری آن حداکثر بین ۳ تا ۵ روز میتوان نگهداری کرد و بعد از آن قابلیت درمانی و مصرف ندارد.
مدیرکل اداره انتقال خون استان قم با بیان اینکه ذخایر خونی استان در وضعیت مطلوبی قرار دارد، یادآور شد: در حال حاضر مشارکت بانوان در امر اهدای خون ۳ درصد است و این هدفگذاری را داریم که این میزان در سال جاری به ۵ درصد برسد.
همچنین دکتر علیرضا کبیری در گفتوگو با ایسنا، ضمن گرامیداشت روز جهانی اهدای خون، عنوان کرد: امسال سازمان جهانی بهداشت برای ۱۴ ژوئن روز جهانی اهدای خون شعار " من هستم؛ چون تو خون اهدا میکنی" را در نظر گرفته است.
معاون فنی اداره کل انتقال خون استان قم با بیان اینکه در سراسر جهان به مناسبت این روز از اهداکنندگان خون تجلیل و قدردانی به عمل میآید، افزود: از ۳۰ تن از اهداکنندگان خون منتخب استان قم تجلیل به عمل میآید.
رشد ۵ درصدی مراجعه به مراکز انتقال خون استان در سه ماهه سال جاری
کبیری ادامه داد: در سه ماهه ابتدای سال جاری تاکنون ۱۲ هزار نفر به مراکز دوگانه اهدای خون مراجعه کردند که این مقدار نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته حدود ۵ درصد رشد داشته است.
وی افزود: در سه ماهه ابتدای سال جاری ۱۰ هزار نفر موفق به اهدای خون شدند که این مقدار نیز نسبت به زمان مشابه سال گذشته ۷ درصد رشد داشته است.
کبیری بیان کرد: در طول این مدت بیش از ۱۳ هزار واحد خون و فرآوردههای آن در مراکز درمانی استان مورد استفاده قرار گرفته است و به این معنا هر ۹ دقیقه یک واحد خون به بیماران نیازمند به این ماده حیاتی تزریق شده است.
۲۰ درصد رشد در ارسال خون به شبکه خونرسانی کشوری
معاون فنی اداره کل انتقال خون استان قم، ادامه داد: در سه ماهه ابتدای سال جاری ۳ هزار ۱۸۴ واحد خون و فرآوردههای آن به شبکه خونرسانی کشوری با هدف رفع نیازمندی سایر استانها ارسال شده است که نسبت به سال گذشته رشد ۲۰ درصدی داشته است.
کبیری اظهار کرد: شاخص بسیار مهم اهداکنندگان مستمر در سه ماهه سال جاری ۶۰ درصد بوده که نبست به سال گذشته رشد یک درصدی را تجربه کرده است.
وی با بیان اینکه میزان اهدای خون در بانوان سه درصد است، عنوان کرد: با توجه به اینکه تحقیقات نشان داده زنان خون سالم تری دارند و از طرفی مصرف خون در مراکز درمانی به ویژه در حوزه زنان و زایمان و اعمال جراحی در بیماران خانم بیشتر است؛ انتظار می رود در سال ۱۴۰۲ تعداد اهداکنندگان خانم افزایش پیدا کند.
ساخت مرکز انتقال خون پردیسان قم؛ چشم انتظار مشارکت خیرین
معاون فنی اداره کل انتقال خون استان قم تاکید کرد: به منظور رفاه حال شهروندان ساکن در منقطه پردیسان، ادارهکل انتقال خون استان قم کلیه اقدامات اولیه را جهت احداث مرکز اهدای خون جامع در این منطقه فراهم کرده است؛ این در حالی است که تسریع روند این پروژه نیازمند حضور خیرین و واقفینی است که میتوانند یاریگر ما در تاسیس و راهاندازی مرکز اهدای خون جامع پردیسان باشند.
کبیری با بیان اینکه اهدای خون یک صدقه جاریه است، ادامه داد: از کلیه مردم درخواست داریم اهدای خون را جزء امورات روزانه خود قرار دهند و فراموش نکنند چرا که اهدای خون یک صدقه جاریه است که حداقل جان سه نفر را از مرگ حتمی نجات می دهد.
وی در پایان ضمن تشکر از اصحاب رسانه تاکید کرد: با توجه به نقش رسانههای جمعی به ویژه فضای مجازی در آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به مردم، قطعا اصحاب رسانه نقش بسزایی در ترویج فرهنگ والای اهدای خون دارند.
انتهای پیام
نظرات