• شنبه / ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۹:۳۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402022315006
  • خبرنگار : 50569

دبیر اجرایی چهارمین جشنواره ملی کتاب سال سبک زندگی:

سبک زندگی مفهوم‌سازی نشده است

سبک زندگی مفهوم‌سازی نشده است

ایسنا/خراسان رضوی دبیر اجرایی چهارمین جشنواره ملی کتاب سال سبک زندگی گفت: با توجه به اختلافی که در مفهوم سبک زندگی وجود دارد، از آثار ارسال شده به جشنواره تنها ۴۰۰ مورد مربوط به سبک زندگی بود. در واقع مشخص شد که این موضوع مفهوم‌سازی نشده است.

بلال شاکری امروز، ۲۳ اردیبهشت ‌ماه، در نشست خبری اختتامیه چهارمین دوره جشنواره کتاب سال سبک زندگی که با حضور اصحاب رسانه در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: موضوع و مفهوم روشن سبک زندگی دچار یک اختلاف نظر است. نمونه عینی این مساله هم در آثاری که به جشنواره ملی کتاب سال سبک زندگی ارسال شده بود، مشاهده شد. در واقع با بررسی‌هایی که صورت گرفت، مشخص شد تنها ۴۰۰ اثر از ۶۰۰۰ اثر ارسالی مربوط به سبک زندگی است. بر همین اساس لازم دانستیم تا نشست‌هایی را برای روشنگری مفهوم سبک زندگی برگزار کنیم.

وی اضافه کرد: از این‌ رو یک میزگرد تخصصی تحت عنوان «مفهوم‌شناسی سبک زندگی» با حضور اندیشمندان و متخصصان کشوری برگزار شد تا از این طریق بتوانیم به مفاهمه‌ای در حوزه سبک زندگی برسیم. در کنار این میزگرد تخصصی یک کرسی ترویجی نیز با موضوع «روش‌شناسی سبک زندگی اسلامی» برگزار شد. همچنین کرسی دیگری با موضوع «بررسی نقش مناسک دینی در تقویت مبانی و اصول سبک زندگی» در روز اختتامیه این جشنواره برگزار خواهیم کرد.

شاکری خاطرنشان کرد: در کنار این میزگردها هشت نشست تخصصی با نهادها و سازمان‌های علمی کشور که مشارکت‌کنندگان این جشنواره بودند نیز برگزار شد؛ به گونه‌ای که نشستی با موضوع «پژوهشی در قرآن، تعلیم، تربیت و سبک زندگی» توسط معاونت فرهنگی‌اجتماعی دانشگاه تهران، ۲ نشست تخصصی «رضایت جنسی همسران در پرتو تعالیم اسلام و محتوای آموزشی جنسی کودکان» توسط پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد و نشست «سبک زندگی ایرانی‌اسلامی» توسط موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی برگزار شد.

دبیر اجرایی چهارمین جشنواره ملی کتاب سال سبک زندگی افزود: همچنین پژوهشکده فرهنگ، هنر و ارتباطات نشست «سبک زندگی و امر سیاسی در جامعه ایران»، پژوهشگاه فقه معاصر نشست نقد و بررسی کتاب «مبانی فقهی سبک زندگی اسلامی مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب»، معاونت پژوهش و حوزه‌های علمیه کشور نشست تخصصی «وضعیت‌سنجی مطالعات سبک زندگی اسلامی» و پژوهشگاه باقرالعلوم(ع) نیز نشست تخصصی «سبک زندگی زنان نهضت» را برگزار کردند.

سبک زندگی مفهوم‌سازی نشده است

فقدان مفهوم‌سازی سبک زندگی در دوره معاصر

محمدرضا قائمی نیک، رئیس کمیته علمی چهارمین جشنواره ملی کتاب سال سبک زندگی، در ادامه این نشست اظهار کرد: در ابتدای این دوره از جشنواره پیش‌بینی می‌شد که در حوزه سبک زندگی که مفهوم جدیدی در سنت ماست، آثار ارسالی دچار افت و خیزهای زیادی باشد؛ به ویژه اینکه این مفهوم یک مفهوم بین رشته‌ای است و از زوایای مختلفی نیز به آن پرداخته می‌شود که دقیقا همین هم اتفاق افتاد و در برخی از آثار ارسالی، سبک زندگی به درستی مفهوم‌سازی نشده بود.  

وی افزود: با توجه به فقدان مفهوم‌سازی سبک زندگی بین برخی پژوهشگران می‌توان گفت تقریبا در ۹ محوری که برای این جشنواره پیش‌بینی شده بود، در نهایت در سه محور هویت ایرانی‌اسلامی سبک زندگی، هویت ایرانی‌اسلامی سبک زندگی سلامت و آموزش و سبک زندگی و زندگی شهری انتخاب شد که به دلیل همین فقدان مفهوم‌سازی، هیچ‌یک از آثار محورهای دیگر این جشنواره به مرحله داوری نهایی راه پیدا نکرد.

رئیس کمیته علمی چهارمین جشنواره ملی کتاب سال سبک زندگی بیان کرد: به نظر می‌رسد بتوان در جشنواره‌های بعدی برخی مسائل را مرتفع و به نحوی به پژوهشگران سال‌های آینده منتقل کرد. پژوهشگران همواره باید تامل بیشتری روی این نکات داشته باشند. مثلا اکثر آثاری که درباره سبک زندگی نوشته شده، تا آنجایی که متاثر از ادبیات غربی است، کتاب‌های سنجیده و دقیقی است اما آن قسمتی که محققان تلاش کرده‌اند از منظر رویکردهای اسلامی‌ایرانی به مساله بپردازند، مشهود است که فقدان و ضعف منبع و محتوا داریم.

قائمی‌ نیک تأکید کرد: این موضوع نشان می‌دهد که در این حوزه همانند بسیاری از حوزه‌های دیگری که در دوره معاصر تجربه می‌کنیم، نیازمند تولید علم درباره آن هستیم. از این‌ رو به نظر می‌رسد که اگر به این مهم توجه داشته باشیم، تولید محتوا و آثار فاخر درباره سبک زندگی اسلامی‌ایرانی یک پدیده معاصر است که می‌خواهیم تلاش کنیم بر اساس سنت اسلامی‌ایرانی خودمان به آن پاسخ دهیم. البته این فرایند دشواری است که پژوهشگران باید با دقت بیشتر آنچه که وجود دارد را مورد تحقیق قرار دهند.

وی بیان کرد: بر همین اساس امیدوارم این جشنواره نقطه عطفی باشد درباره توجه جدی‌تر به این مفهومی که در بیانیه گام دوم انقلاب نیز اشاره شده و رهبر معظم انقلاب نیز این مهم را در توصیه هفتگانه خود آورده‌اند.

رئیس کمیته علمی چهارمین جشنواره ملی کتاب سال سبک زندگی اظهار کرد: به نظر من به دلیل پیچیدگی این مفهوم و موضوعاتی که به حوزه سبک زندگی مربوط می‌شود، راه زیادی در پیش داریم تا به این مفهوم‌سازی برسیم و شاید این پیشنهاد را بتوان به برگزارکنندگان دوره‌های بعدی نیز داد که نشست‌ها و میزگردهایی را در این راستا به صورت دائمی برگزار کنند زیرا شاخص‌های داوری هرچه دقیق‌تر شود، طبیعتا آثار با کیفیت‌تری نیز به جشنواره ارسال خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha