به گزارش ایسنا، دکتر رضا انجم شعاع، معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در مراسم افتتاحیه هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها در سالن همایش بینالمللی سازمان حفاظت محیط زیست با اعتقاد به اینکه با گسترش دامنه تشویق و ترغیب میزان اثرگذاریها افزایش مییابد، گفت: پرداختن به نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها و ترویج آن در دستگاههای اجرایی نوعی تکلیف قانونی است. در سیاستهای کلی نظام در حوزه اداری در ماده ۱ از بندهای ۲۶ گانهاش به فرهنگسازی با استفاده از آموزههای دینی و قرآنی، فرهنگ کار و تلاش، فرهنگ مسئولیتپذیری، پاسخگویی و بهبود مستمر و مشارکتجویی تأکید شده است.
وی با بیان اینکه در بند ۲۶ سیاستهای کلی نظام هم بر بهبود مستمر تأکید شده است، ادامه داد: نقش تکنیکی نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها موثرترین اثر را دارد و در دستگاههای اداری بهعنوان یک تکلیف است.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه دبیرخانه باید ارزیابی از ۶ دوره گذشته داشته باشد، افزود: ارزیابی از اجرای برنامه توسعه در نظام اداری و یا از اجرای سیاستهای کلی نظام در حوزه اداری میتواند از طریق نظام پیشنهادها انجام شود.
نظام پیشنهادها از ظرفیت خوبی برای بررسی سیاستهای کلی نظام در حوزه اداری برخوردار است
انجم شعاع با بیان اینکه سیاستها میتواند به قانون و سپس به برنامه و طرح تبدیل و در نهایت عملیاتی و اجرایی شود، گفت: نظام پیشنهادها ظرفیت خوبی برای بررسی سیاستهای کلی نظام در حوزه اداری است.
وی از نظام پیشنهادها بهعنوان یک فرصت برای تدوین برنامه پنج ساله توسعه هفتم نام برد و افزود: یکی از خروجیها و دستاوردهای نظام پیشنهادها میتواند این موضوع باشد؛ چون در نهایت در یک دوره ۵ ساله با این قانون سر و کار داریم و نباید این فرصت طلایی را از دست داد.
نظام اداری کشور گرفتار توهم دانایی است
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه باید به کمک نظام پیشنهادها برای آسیبهای موجود در کشور راهکاری پیدا شود، گفت: از معضلات موجود بحث توهم دانایی است که نظام اداری به آن دچار است؛ افراد چنین حس میکنند قادر به حل و فصل همه مسایل هستند.
انجم شعاع با بیان اینکه در ادبیات مدیریت پدیده «اثر شوفر» هم معروف است، خاطر نشان کرد: توهم دانایی خسارات زیادی را به همراه دارد. سازمان حفاظت محیط زیست بشدت به نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها اعتقاد دارد و کار آن فعالانه دنبال میکند.
در سازمانهای موفق مدیران ارشد سازمان به موضوعات مهم باور دارند
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه سازمانهای موفق چند ویژگی شاخص دارند، در ادامه توضیح داد: یکی از این ویژگیها آن است که مدیران ارشد سازمان به موضوعات مهم باور دارند، برای رشد نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها باید در ابتدا مدیران به آن باور داشته باشند، چون مدیران با اختیارات گسترده و قدرت نامحدود میتوانند برای اجرایی شدن برنامهها حمایت کنند.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه تجارب ارزنده ۱۷ همایش بهعنوان سرمایه و ثروت ملی محسوب میشود، افزود: از دیگر ویژگیهای سازمانهای موفق وجود تعلق سازمانی کارکنان است. با پیادهسازی نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها، تعلق سازمانی کارکنان در مجموعههای سازمانیشان بشدت افزایش مییابد.
تعلق سازمانی عاملی مهم برای افزایش انگیزه جهت تلاش بیشتر کارکنان است
انجم شعاع، ایجاد تعلق سازمانی را عاملی برای افزایش انگیزه جهت تلاش بیشتر دانست و خاطرنشان کرد: وفاداری سازمانی از دیگر ویژگیهای سازمانهای موفق است که البته معنای تعلق سازمانی با وفاداری سازمانی متفاوت است.
وی، قدرت پاسخگویی مدیران و کارکنان را از دیگر ویژگیهای سازمانهای موفق برشمرد و افزود: همه باید در قبال وظایف و مسئولیتهای محوله پاسخگو باشند؛ مسئولیتپذیری هم از دیگر ویژگیهای سازمانهای موفق است و باید توهم دانایی در سازمانها برچیده شود چون پذیرش مسئولیت بدون شایستگی و تخصص هزینههای هنگفتی را بر دوش کشور وارد میکند.
طولانی شدن زمان پاسخ به هر پیشنهاد از موانع موجود بر سر راه اجرای موفق نظام پیشنهادهاست
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به بررسی انجام شده در دبیرخانه نظام پیشنهادها در سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص موانع موجود بر سر راه اجرای درست نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها گفت: براساس نتایج این بررسی، طولانی شدن زمان پاسخ به هر پیشنهاد، وجود محدودیت زیاد برای ارائه هر پیشنهاد، تائید نشدن درصد فراوانی از پیشنهادها، اخذ تصمیمات بدون در نظر گرفتن پیشنهادات، مورد احترام قرار نگرفتن کارکنان با توجه به پیشنهادهایشان و فقدان حمایت مدیریت رده بالا از نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها، از جمله موانع موجود بر سر راه اجرای صحیح نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها است.
انجم شعاع افزود: از دیگر موانع موجود میتوان به فقدان انگیزش کارکنان برای ارائه پیشنهادها، ارتباط ضعیف بین پیشنهاددهندگان، انجام ناموفق ارزشیابی پیشنهادها، فقدان محیط مناسب برای تغییر و بهبود، کمبود رضایت مشتریان از مدیریت و سازمان، کمبود میزان رغبت کارکنان به مشارکت، نبود اطلاعات پیشینه مناسب در خصوص هوش و ذکاوت کارکنان، فقدان روشهای منظم برای ارتقاء هوش و ذکاوت کارکنان، فقدان تقویم آموزشی منظم مبتنی بر نیازسنجی آموزشی اشاره کرد.
نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها نوعی مشارکت و خرد جمعی است
وی نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها را نوعی مشارکت و خرد جمعی دانست و خاطرنشان کرد: خرد جمعی ثروت ارزشمندی است که باید به آن اهمیت داده شود.
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست کشور یکی از راهکارها برای افزایش انگیزش در کارکنان برای ارائه پیشنهاد را برطرف کردن بوروکراسی پیچیده اداری برشمرد و افزود: رویکرد نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها توجه به نیروی انسانی که از سرمایههای هر سازمانی است. اگر بخواهیم در نظام پیشنهادها رویکرد نوینی موفقتر عمل کند باید به چه مسایلی توجه کرد؟
انجم شعاع با تأکید بر ضرورت برگزاری همایشهای استانی اینچنینی و طرح مسایل آنها در همایشهای ملی گفت: افزایش مشارکت کارکنان براثر نوآوری و خلاقیت، بهبود مستمر، افزایش رضایتمندی کارکنان، مدیران و مردم، بهبود بازاریابی و شهرت نام سازمان و بهبود فرآیندها، کاهش هزینههای سازمانی، بهبود منابع انسانی، بهبود ارتباطات درونی کارکنان همگی از دستاوردهای نظام پذیرش و بررسی پیشنهادهاست.
وی یادآور شد: اگر خروجی این همایش به ارتقاء عملکرد منجر نشود، چیزی جز اتلاف هزینه نیست.
هفدهمین همایش ملی و یازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها توسط پژوهشکده مطالعات توسعه سازمان جهاد دانشگاهی تهران با هدف «بازنگری و توسعه اثربخشی رویکرد نظام پیشنهادها در کشور» و با همکاری وزارت نفت، سازمان محیط زیست کشور، شرکت پالایش نفت اصفهان و سایر دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی، سازمانها و دستگاههای اجرایی دولتی و خصوصی برگزار شد. این همایش به همت پژوهشکده مطالعات توسعه سازمان جهاد دانشگاهی تهران در پارک طبیعت پردیسان سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
انتهای پیام
نظرات