• چهارشنبه / ۲۶ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۰:۲۵
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1401112619932
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

بررسی ابعاد مختلف طرح وسیع منابع طبیعی؛

چگونه به کاشت ۱۶ میلیون نهال خواهیم رسید؟

چگونه به کاشت ۱۶ میلیون نهال خواهیم رسید؟

ایسنا/خراسان جنوبی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال در سطح کشور در طی چهار سال از ماموریت‌های جدید منابع طبیعی تعریف شده که سهم کل خراسان جنوبی طی این مدت، تولید و توزیع ۱۶ میلیون نهال خواهد بود.

سطح جنگل‌های کشور در طی دهه‌های گذشته به دلایل مختلف از جمله ناپایداری عوامل اقلیمی و افزایش نیاز جوامع انسانی کاهش یافته است. در این راستا به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ماموریت داده شده طی مدت ۴ سال تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال را در سطح کشور انجام دهد که البته در نگاه اول کاری سخت به نظر می‌رسد.

سختی این کار به وسعت آن است، اما با دقیق شدن در جزئیات می‌توان دید که به دلیل برنامه ریزی‌های علمی و محیطی پیش از اجرا چندان هم سخت نیست؛ تنها یک مشارکت عمومی لازم دارد.

عباسعلی محمودی، رئیس اداره جنگلداری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در این باره و در خصوص چگونگی اجرای این طرح به ایسنا گفت: این اقدام در یک برنامه راهبردی به نام طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در طول چهار سال در کشور اتفاق می‌افتد.

شناسایی گونه‌های شاخص مطابق با شرایط اکولوژیکی هر منطقه

وی با بیان اینکه اولین مرحله از این طرح شناسایی گونه‌های شاخص، برتر، بومی و بسیار مقام مطابق با شرایط اکولوژیکی هر منطقه است، افزود: باید به سمت گونه‌ای رفت که به طور طبیعی در منطقه وجود دارد و با شرایط آب و هوایی آن منطقه سازگار است؛ مرحله دوم تولید، تربیت و پرورش نهال با شیوه‌های کم نیاز به آب و متناسب هر منطقه است.

رئیس اداره جنگلداری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی بیان کرد: در حقیقت مهم ترین وظیفه ما تولید نهال استاندارد است و از طرفی نهال باید از بذر جمع آوری شده در همان منطقه تولید شود و درست پرورش دادن نهال یک شرط اساسی در موفقیت این پروژه است.

محمودی ادامه داد: نهال تولید شده با این روش با حداقل آبیاری در عرصه‌های طبیعی زنده می‌ماند؛ مرحله سوم کاشت نهال است که با برخی از اقدامات ساده می‌توانیم کاری کنیم که زنده مانی نهال‌ها در عرصه بیشتر باشد؛ اول اینکه زمان کاشت نهال را از اسفند به مهرماه تغییر دهیم تا نهال حداکثر استفاده را از بارندگی‌های پاییزه، زمستانه و بهاره ببرد.

چگونه به کاشت ۱۶ میلیون نهال خواهیم رسید؟

وی افزود: علاوه بر این، نهال می‌تواند از مه گرفتگی صبحگاهی استفاده کند چراکه بهترین شیوه آبیاری سیستم مه پاش است که در فصل پاییز و زمستان در طبیعت وجود دارد و یکی دیگر از اقدامات مفید و مهم در این زمینه عمیق کاری و حفر گودال‌های عمیق است که سبب حفظ رطوبت، ایجاد سایه برای نهال و محافظت نهال در برابر باد، حیات وحش و سایر موارد است.

رئیس اداره جنگلداری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه همچنین می‌توانیم یک لایه گونی کنفی نازک دور ریشه نهال قرار دهیم، تصریح کرد: با رعایت این شرایط می‌توان یک جنگلکاری موفق داشت و با الهام از طبیعت و مشارکت همه اقشار مردم این برنامه کشوری را با موفقیت به اتمام خواهیم رساند.

علیرضا نصرآبادی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: سهم کل خراسان جنوبی طی چهار سال، تولید و توزیع ۱۶ میلیون نهال خواهد بود و طی امسال و سال آینده ۴ میلیون اصله نهال تولید می‌شود.

وی افزود: این تعداد نهال شامل گونه‌های گیاهان دارویی، مرتعی، بیابانی، جنگلی، باغی، فضای سبز و زینتی است در راستای قانون هوای پاک باید سرانه فضای سبز شهروندان به حدود ۱۵ مترمربع برسد؛ لذا در دوره چهار ساله این طرح هر سال ۲۵۰ میلیون نهال در سطح کشور کاشت خواهد شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی تصریح کرد: از طرفی گونه‌های مرتعی و بیابانی صرفا دو تا سه مرتبه در سال مراقبت و با نیاز آبی کم در مقایسه با گونه‌های باغی و فضای سبز نقش موثر خود را که همان ترسیب کربن و تولید اکسیژن بوده ایفا خواهند کرد.

چگونه به کاشت ۱۶ میلیون نهال خواهیم رسید؟

کدام نهال‌ها در خراسان جنوبی مناسب ترند؟

نصرآبادی ادامه داد: بسیاری از این گونه‌ها در محیط‌های بسته شامل؛ گلخانه‌ها، نهالستان‌ها و ایستگاه‌های تولید بذر و نهال با تراکم زیاد توسعه و تکثیر می‌شود که نیاز آبی سطح کم زمین عملکرد مناسب را خواهد داشت و در انجام این مهم از مشارکت عمومی دانش آموزان، دانشجویان، بسیجیان، دوستداران و حامیان محیط زیست و سمن‌ها استفاده خواهد شد.

وی با اشاره به انواع نهال‌های جنگلی و بیابانی، بیان کرد: نهال‌های جنگلی شامل بادام کوهی، سنجد، بادام، ارغوان، زیتون تلخ و زبان گنجشک است و نهال‌های بیابانی نیز شامل تاغ، قیچ، آتریپلکس، اسکنبیل، دیودال و قره داغ است که مقاومت خوبی به خشکسالی و کم آبی دارد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: کاشت نهال باعث جلوگیری از فرسایش خاک و کاهش آلودگی هوا می‌شود و فواید درخت به عنوان توسعه فضای سبز بر کسی پوشیده نیست؛ از این رو باید سنت حسنه درختکاری و فرهنگ کاشت درخت در جامعه گسترش یابد.

نصرآبادی با بیان اهمیت درخت و درختکاری، خاطرنشان کرد: مشارکت مردم در امر درختکاری و حفاظت از عرصه‌های منابع طبیعی از موارد مهمی است که باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.

باید دید نتیجه و اثر طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در طول چهار سال که طی کارشناسی‌های از پیش تعیین شده و بر مبنای علمی در کشور در حال شکل‌گیری است تا چه اندازه سهم خود را در بیابانزدایی ایفا خواهد کرد؛ بی تردید این طرح هرچه که باشد به دلیل وسعت، علم و پایه ریزی درست قبل از اجرا موفق‌تر از طرح‌های پیشین خواهد بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha