• چهارشنبه / ۱۴ دی ۱۴۰۱ / ۱۴:۵۰
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401101409136
  • خبرنگار : 71021

کشف کتیبه ۱۵۰۰ ساله در پاسارگاد

کشف کتیبه ۱۵۰۰ ساله در پاسارگاد

کتیبه‌ای سنگی و باستانی در تنگه بلاغی شهرستان پاسارگاد در استان فارس کشف شد.

به گزارش ایسنا، پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درباره کشف این کتیبه توضیح داد:‌ دو کوهنورد هنگام کوهنوردی در مسیر خود به این کتیبه برخورد می‌کنند که بلافاصله به مسؤولان پایگاه میراث جهانی پاسارگاد خبر می‌دهند. این دو کوهنورد که خواستند از آنان نامی برده نشود، آثار تاریخی را بخشی از گذشته این مرز و بوم دانستند که متعلق به همه ایرانیان است و باید در حفظ و نگهداری از آن‌ها تلاش شود.

به گفته دروردی ـ‌ عضو مرکز پژوهش‌های کتیبه‌شناسی پارسه ـ‌پاسارگاد، این کتیبه قدمتی در حدود ۱۵۰۰ سال دارد که به دوره ساسانی مربوط است و در حقیقت، یک وقفنامه است که از ساخت یک پل، سد و فراز راه خبر می‌دهد و برای سازندگان آن دعای خیر شده است. در واقع این کتیبه بخشی از سند هویت مردم این دیار است، آثاری که مردم در حفظ آن نقش دارند.

این کتیبه به زبان پهلوی کتابی در ابعاد ۹۰ در ۴۰ سانتی‌متر نگاشته شده که به صورت خطوط افقی و عمودی است که به نوعی سه لوح در یک لوح با یک مضمون کندوکاوی شده است.

نصیری حقیقت ـ‌ سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد ـ‌ نیز اظهار کرد:‌ متاسفانه برخی از مردم فکر می‌کنند در زیر چنین کتیبه‌هایی گنج و یا اشیاء قیمتی وجود دارد و به خاطر همین طرز تفکر، اقدام به تخریب این آثار می‌کنند، در صورتی‌که این‌ها فقط یک کتیبه و سندی بر هویت آثار تاریخی این مرز و بوم هستند و در واقع، این آثار فقط جنبه تاریخی و علمی مهمی دارند.

سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد از مردم درخواست کرد: ‌در برخورد با چنین کتیبه‌هایی اداره میراث فرهنگی را مطلع کنید تا به صورت درست از این آثار حفاظت شود.

تنگهٔ بُلاغی، تنگه‌ای در نزدیک روستایی باستانی، بین پاسارگاد و تخت جمشید و در نزدیکی مرکز شهرستان پاسارگاد یا سعادت‌شهر است که به باور باستان‌شناسان زمانی در مسیر راه شاهی یا جادهٔ سلطنتی قرار داشته و از شواهد راه‌سازی دوران هخامنشیان است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۴ ۱۹:۵۱

با درود و سپاس از ایسنا... برای آگاهی خوانندگان و خبرگزاری ایسنا باید گفت که این سنگ نبشته پهلوی ساسانی از چندین ماه پیش شناخته شده بوده و کشفی هم در کار نبوده است، از این سنگ نبشته نگاره هایی وجود دارد و در اختیار نگارنده نیز است. همچنین موضوع را همین امروز به سرپرست پایگاه جهانی پارسه (تخت جمشید) آگاهی داده ام... از دیگر موارد نیز می گذرم، ولی ای کاش چنین شتاب زده دوستان عمل نمی کردند....

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۵ ۰۲:۰۲

این کتیبه قبلا توسط یکی از دوستداران بنام میراث فارس معرفی گشته بود، حضور مدیر معزول و‌ برکنار شده تخت جمشید در فیلم نشان از آن دارد که همین خبر و بازدید از کتیبه نیز جدید نیست و پایگاه میراث جهانی بایستی در مورد دلیل انتشار این خبر پس از عزل مدیری که نقدهای کارشناسی و تخلفات بسیاری در رعایت ضوابط حفاظتی مجموعه تحت مدیریت به ایشان منتسب بود روشنگری نماید. فردی نیز که به عنوان یک راهنمای گردشگری متن را به اصطلاح ترجمه و خوانش می کند قطعا تا پیش ازتایید اساتید زبان شناس فاقد اعتبار لازم است.

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۱۶ ۰۳:۳۶

با سلام بعید می‌دونم میراث‌فرهنگی بتونه از این آثار محافظت کنه هم بودجه ندارن وهم اختیار کافی اگه غیر از این بود الان ایران بالاتر از مصر قرار داشت نه که هویت خودشو از دست بده