در تقسیمات کشوری سال ۱۳۷۶، استان گلستان با ۱۴ شهرستان به مرکزیت «گرگان» در کنار دو استان سرسبز و ساحلی گیلان و مازندران در شمال کشور به عنوان سومین استان استراتژیک «مستقل» شد تا همین امر سبب ایجاد بسیاری از زیرساختهای اداری و خدماتی از قبیل استانداری، ادارات کل، دانشگاهها، بیمارستانهای تخصصی، مراکز تجاری و دیگر امکانات باشد.
بهطور یقین استقلال استان عاملی شد تا مردم اقصینقاط گلستان برای انجام کارهای اداری، دانشگاهی، پزشکی و حتی خرید مایحتاج زندگی خود از استان خارج نشوند و با انجام سفرهای درون استانی روزانه به خصوص تردد به مرکز استان «گرگان» نیازهای کاری و روزمره خود را تأمین کنند.
در کنار این موضوع، واقع شدن گلستان در شاهراه اتصال استانهای شمال و شمال غرب کشور به منطقه شرق (خراسان رضوی) و برخورداری استان از موهبتهای گردشگری طبیعی خدادادی و تاریخی در گرگان، گنبدکاووس، مراوهتپه، مینودشت، بندرترکمن، بندرگز، اینچهبرون، رامیان و سایر شهرها، از دیگر عواملی است تا این استان مقصد سفر بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی باشد.
اشتیاق حضور گردشگران در این استان و بالا رفتن آمار سفرهای درون استانی که موجب رونق اقتصادی منطقه و تلاش برای افزایش زیرساختهای اقامتی و تفریحی شده، مشکلاتی را هم در پی دارد که افزایش بار ترافیک جادههای اصلی استان و خیابانهای داخل شهرهای پرجمعیت از قبیل گرگان و گنبدکاووس نمونههایی از آن هستند.
هماکنون، پس از رکود دو ساله حضور گردشگر در استان و تعطیلیهای سراسری مدارس و دانشگاهها به دلیل شیوع بیماری کرونا، از نوروز ۱۴۰۱ وارد دوران پساکرونا شدهایم و آمار تردد در جادهها، خیابانها و در کل معابر عمومی افزایش یافته و بالارفتن حجم ترافیک باعث پایینآمدن آستانه صبر شهروندان در تعاملهای اجتماعی، به خصوص رانندگی شده که شهروندان از این موضوع رنج میبرند.
علیرغم تعریف سایت اداری در ورودی شهر گرگان، قرار گرفتن برخی ادارات پرمراجعه از قبیل فرهنگوارشاد اسلامی، شیلات، صمت، پست، مخابرات، جهاد کشاورزی و دیگر ادارات به همراه بیمارستانهای مهم شهر گرگان در مناطق و خیابانهای اصلی و پرتردد و واقع شدن در حاشیه محل سکونت مردم، ترافیک شهر را دوچندان کرده است.
ورود تعداد کثیری از هموطنان در ۲۴ ساعت شبانهروز از شهرهای کوچک و روستاها به شهر گرگان با هدف دریافت خدمات، عاملی مهم بر افزایش بار ترافیک خیابانها و بروز رفتارهای پرخاشگرایانه و بدون ملاحظه با استفاده از صدای ناهنجار و آزاردهنده بوق خودروها و اغلب مشاجره لفظی شده که کاملاً با رونق صنعت گردشگری مغایر بوده و باید راهکاری سریع و عاجل برای آن ارائه گردد.
این روزها رانندگان گلستانی به خصوص جوانان جویای نام، برخی بانوان که تسلط کافی بر فنون رانندگی ندارند و رانندگان سواری مسافرکش پیشکسوت که در سن بازنشستگی قرار دارند، نسبت به سایر رانندگان اقدام به نقض آشکار حقوق شهروندی با به صدا درآوردن بیملاحظه بوق خودروها برای احوالپرسی، اعتراض و مسافرکشی میکنند که این رفتار از ابعاد مختلف روحی و روانی، میزان آگاهی از قوانین رانندگی و حتی بُعد فرهنگی افراد و جامعه قابل بحث و بررسی بوده و متأسفانه از نگاه تیزبینانه رسانهها، جامعهشناسان و روانشاسان دور مانده است.
سلب آسایش بیماران بیمارستانهای گرگان با بوق نامتعارف خودروها
منصوره، یکی از شهروندان گرگانی که مدتی درگیر مداوای بیماری قلبی پدرش در یکی از بیمارستانهای گرگان است، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: متأسفانه یکی از زجرآورترین لحظاتی بستری پدرم، تلاش برای استراحت و یا خوابیدن شبانه او در تخت بیمارستان بوده که در کنار خیابان اصلی واقع شده است.
وی با اشاره به اینکه صدای گوش خراش برخی خودروها و به خصوص به صدا درآمدن بیدلیل و نامتعارف بوق آنها در ساعتهای پرترافیک روز و حتی خلوت شب، آن هم در مقابل محیط بیمارستانی سبب بیخوابی بیماران بستری میشود که بارها شاهد آن بودهام، افزود: متأسفانه فقدان نصب علایم ترافیکی در معابر شهر و یا بیتوجهی برخی رانندگان به این علایم در خیابانهایی که مجهز به آن هستند، سبب میشود تا لحظات دشواری را در کنار بیماران خود تجربه کنیم.
این شهروند با تأکید بر اینکه در بسیاری از کشورهای دنیا و حتی بسیاری از شهرهای کشورمان به این موضوع نگاه ویژهای شده و متخلفان ایجاد کننده آلودگی صوتی با جرایم سنگین جریمه میشوند، خاطرنشان کرد: آن چه انتظار میرود، استفاده از اهرم فشار با اعمال قانون برای متخلفان توسط پلیس راهنمایی و رانندگی و تلاش برای ارتقای فرهنگ رانندگی توسط متولیان است.
جوانان بیشترین مراجعین نصب بوق نامتعارف برای خودروها
میثم از فعالان صنف عرضه و نصب سیستم صوتی در خودروها با بیان اینکه روزانه تعدادی از اقشار مختلف جامعه به خصوص جوانان برای تعویض بوق خودروها به محل کار او مراجعه میکنند، تصریح کرد: به اتفاق تعدادی از همکاران تصمیم گرفتهایم از نصب بوقها با صداهای نامتعارف به روی خودروهای سواری دوری کنیم تا لعن و نفرین مردم گریبان ما را نگیرد.
وی از گلایه شهروندان و به خصوص گروه سنی میانسال و سالمند از صداهای گوشخراش بوق برخی خودروها سخن گفت و اضافه کرد: متأسفانه برخی از جوانان به بلوغ فکری نرسیدهاند و از آسیبهای اجتماعی این نوع آلودگی صوتی به روی اقشار مختلف جامعه غافل هستند.
رعایت حقوق شهروندی از الزامات زندگی اجتماعی
شهردار گرگان انتخاب شعار «شهری پاک، سبز و روان» به عنوان سرلوحه عمران و آبادنی شهر گرگان را بسیار ارزشمند برشمرد و عنوان کرد: رعایت حقوق شهروندی از الزامات زندگی اجتماعی بوده و برای تحقق کامل این شعار پرداختن عملگرایانه به آن و حل معظلات و مشکلات ترافیکی بسیار مهم است.
سیدمحمدرضا سیدالنگی با بیان اینکه طی چند ماه اخیر سه جلسه با پلیس راهور برگزار شده، افزود: بسیاری از موضوعات در آن جلسات مطرح و مشکلات شناسایی شده است و با توجه به مطالعات جامع ترافیکی سطح شهر گرگان، بازبینی صورت گرفته و در اولین جلسه شورای ترافیک برنامهها را برای اجرا عملیاتی میکنیم.
وی ساماندهی ازدحام خودروها در مرکز شهر و نصب علایم ترافیکی جدید به خصوص علام هشدار دهنده پرهیز از آلودگی صوتی در اطراف بیمارستانها را مهم دانست و گفت: با نظارت نامحسوس ترافیکی دیگر معظلات شهری شناسایی و راهکارهای رفع آنها ارائه میشود.
بروز خشمهای داخل کولهپشتی اجتماعی افراد در فرهنگ رانندگی آنها
یک روانشاس بالینی پدیده اضطراب، خشم و عدم آگاهی از حقوق شهروندی را از عواملی دانست که سبب بروز رفتارهای عجولانه میشوند و اظهار کرد: رفتارهای مشترکی که افراد مختلف در جامعه از خود نشان میدهند، دلایل اختصاصی و منحصر به سبک زندگی هر فرد دارد و نمیشود دلیل واکنش رفتاری افراد را به پای دیگری نوشت.
سعادت قاضیپور با تأکید بر اینکه خشمها و فرهنگهای انباشته شده داخل کولهپشتی اجتماعی افراد در فرهنگ رانندگی و دیگر رفتارهای آنها در جامعه نقش دارد، توضیح داد: «عجله» عاملی بر تشویش ذهنی و بروز اضطراب در رانندگی بوده که باید راهکارهای قانونی و بازدارنده برای افرادی که دارای شرایط ایدهآل رانندگی نیستند توسط مجریان قانون اعمال شود تا علاوه بر خدشه وارد نشدن بر هویت و اصالت دیگر افراد یک جامعه، مقابل عواقب و خطرات ناشی از آن، همانند بروز تصادفات گرفته شود.
وی بروز رفتار تعمدی را از دیگر دلایل نقض قانون عنوان کرد و افزود: در برخی موارد اشخاص برای اینکه نسبت به موضوعی معترض باشند از قبیل پارک دوبل راننده مقابل، عمداً از بوق ناهنجار و ممتد استفاده میکنند که به نوعی خشم و اعتراض خود را اعلام کنند.
این روانشاس با تأکید بر اینکه افرادی که از لحاظ روحی و روانی دارای علایمی از قبیل خشم، عجله و سایر رفتارهای نامتعارف ضداجتماعی هستند یا باید خود به اتاقهای درمانی و مشاوره مراجعه کنند و یا توسط متولیان به این مراکز معرفی شوند، یادآور شد: نباید نسبت به اهمیت آموزش از سنین پایه برای ترویج فرهنگ درست رانندگی در مدارس و سایر مراکز آموزشی بیتفاوت باشیم.
گفتنیاست، بنابر اطلاعیه منتشر شده در سال ۱۳۹۸ بر اساس بند ۲۱۲۵ جدول جرایم رانندگی، تولید صدای نامتعارف یا ناهنجار از بوقهای شیپوری، لوله اگزوز، سامانه صوتی یا بلندگوی منصوب در وسایل نقلیه مبلغ جریمه ۴۰۰ هزار ریالی را به خود اختصاص میدهد و مطابق قانون و کد تخلفی ۲۱۲۴، بوقزدن در محلهای ممنوعه مانند بیمارستان و یا بوق زدن غیرضروری در پشت چراغ قرمز و ترافیک، جریمه ۳۰ هزار تومانی دارد که باید ببینیم این قانون تا چه اندازه توسط رانندگان رعایت شده و پلیس در برخورد با متخلفان چه واکنشی نشان میدهد.
از آن جایی که هدایت برنامه های استان برای کسب درآمد پایدار در گرو تقویت صنعت توریسم است ولی به طور یقین عدم توجه متولیان به ارتقای کیفیت زیرساختهای ترافیکی و تقویت خرده فرهنگها، آسیب جدی به اجرای اهداف توسعهای استان وارد کرده که در برخی موارد غیرقابل جبران هستند.
تفیض اختیارات انجام برخی وظایف اداراتکل به ادارات، سازمانها و نهادهای شهرهای کوچک با هدف جلوگیری از پدیده سفر کاری، نصب بیلبوردها و علایم ترافیکی با پیامهای فرهنگی و دعوت به "سکوت، آرامش و رعایت قوانین رانندگی" در حاشیه بیمارستانها و برخی مراکز پرترافیک شهری از راهکارهای کوتاه مدت و تلاش برای تغییر در مهندسی معابر عمومی و تعریض برخی خیابانها به عنوان راهکارهای میان مدت و بلند مدت است که میطلبد اقدامی عاجل در این راستا انجام شود تا عدم آگاهی برخی شهروندان از خسارتهای جبران ناپذیر این پدیده، گریبان فرهنگ و اقتصاد شهرهای استان را نگیرد.
انتهای پیام
نظرات