به گزارش ایسنا، دکتر یونس پناهی در این نشست که با محوریت مرجعیت علمی تحقیقات و فناوری سلامت امروز (شنبه پنج آذرماه) در محل معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت برگزار شد، به اهمیت استفاده از همه ظرفیتهای کشور اشاره کرد و گفت: اجرای این سیاست در حوزه سلامت بسیار مهم است، چون در این حوزه نمیتوان آزمون و خطا کرد.
وی به اهمیت نیاز کشور به تحقیقات مسئلهمحور و کاربردی اشاره کرد و اظهار داشت: ما به این موضوع اعتقاد داریم و تحقیقات باید در راستای نیازهای کشور باشد و ما نمیتوانیم تحقیقاتی را انجام دهیم که جزو اولویتهای کشور نباشد، کاربر و مصرف کننده نداشته باشد. در همین راستا حتما متولیان پژوهش، سیاست تحقیقاتی را باید بر اساس نیازهای تحقیقاتی کشور با فراخوان به دانشگاهها و مراکز اعلام کنند.
پناهی خاطر نشان کرد که با همین هدف، نیازهای تحقیقاتی کشور رابه دانشکاهها اعلام کرده و دانشگاهها را ماموریت محور کردیم. همچنین در این راستا، موسسه نیماد را نیز سر و سامان دادیم.
وی درباره علت ساماندهی موسسه نیماد گفت: ما ۵۰ میلیارد بودجه داریم ولی حدود ۷۰ میلیارد طرح تعریف شده بود.در صورتی که اصلاً در نیماد نباید کار دانشگاهی انجام شود و این جزو اساسنامه نیماد است. در نیماد باید کاری انجام شود که در دانشگاه قابل انجام نیست. بنابراین ما نیماد را مسئله محور کردهایم و ۱۰ کمیته بر اساس نیاز تعریف کردیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اعلام کرد: ما در نیماد فراخوانی تعریف کردیم و از پژوهشگران علاقهمند به این حوزه دعوت کردیم که به روشهایی جدید درمانی مثل ژندرمان، کار تی سل و .... در درمان سرطان کاربر دارند، پرداخته شود. این فراخوان شروع شده و تا پایان سال، ۴ فراخوان دیگر نیز خواهیم داشت.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: با توجه به اهمیت هدفمند بودن تخقیقات، ما ساختارها را نیز به همین سمت هدفمندی بردیم و به هر دانشگاه ماموریتی محول کردیم و عنوان کردیم که طرحهای یک درصد که بودجه خوبی دارند، را به این سمت ببرند. در نیماد ۱۰ فراخوان تعریف شده و نیازهای آن را طوری دیدیم که همه بتوانند از آن استفاده کنند.
پناهی به موضوع عدالت در توزیع منابع پرداخت و گفت: به جرأت میتوان گفت که در منابع تحقیقاتی ما در کشور، عادلانه توزیع نمیشود. اصرار من بر این است که همه باید به تحقیقات و منابع تحقیقات دسترسی پیدا کنند.
وی به توزیع عادلانه نیز تاکید کرد و ادامه داد: هزینه قابل توجهی از کشور برای کوهورت (مطالعات همگروهی) و پرشین کوهورت هزینه شده ولی داده به کسی نمیدهند. باید جسارت به خرج داد تا دادههای کوهورت و پرشین کوهورت در اختیار همه قرار بگیرد. کوهورتهای ما به WHO داده میدهد ولی در اختیار پژوهشگران خودمان قرار نمیدهد. این دادهها باید در اختیار دانشگاه، حتی استاندار، فرماندار و سیاسیون نیز قرار بگیرد.
پناهی به سیاستگذاریها در زمینه مقالهنویسی اشاره کرد و گفت: ما نمیتوانیم سیاستهایی در پیش بگیریم که همه را به مقالهنویس تبدیل کند. همچنین نمیتوان یکدفعه همه آییننامهها و دستورالعملهای مربوط به مقالهنویسی را حذف کرد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تاکید کرد: باید بپذیریم که برخی اعضای هیئتعلمی ما در دانشگاههای علوم پزشکی کشور، مقالهنویس هستند. همچنین یک سری افراد قدر و توانمندی هم وجود دارند که فناور هستند و نباید از اینها انتظار مقاله داشته باشیم.
وی به اصلاح آییننامه ارتقای اعضای هیئتعلمی اشاره کرد و توضیح داد: آخرین جلسه این اصلاح آییننامه ارتقاء نیز برگزار شد و در آن به نکات آموزشی، پژوهشی، فناوری و ... به خوبی توجه شده و در این آییننامه، ارتقای فرد به ارتقای کشور، گره زده شده است.
پناهی با اشاره به اهمیت همتاپروری در پژوهش گفت: همتاپروری در پژوهش خیلی مهم است. قرار بر این بود دکترای پژوهش محور، همتا پروری پژوهشی باشد ولی اینگونه اتفاق نیفتاد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به اهمیت ارتباط با صنعت پرداخت و گفت: در دنیا فاصله بین پتنت، ایده، پروپوزال و پایاننامه تا صنعت را شرکتهای دانشبنیان و هستههای فناور پر میکنند. ولی صنعت ما بیشتر کارخانه است و با شواهد علمی کار نمیکنند. از طریق شرکتهای دانش بنیان، هستههای فناور و ... این فاصله را کمتر کردیم و شرایط بهتر شده است.
وی در این نشست به موضوع حذف امتیازهای مقالات پر نویسنده اشاره کرد و گفت: من موافق این موضوع نیستم ولی باید مواظب باشیم در شرایط مناسب این حذف را انجام دهیم. الان شرایط برای حذف مقالات پر نویسنده (GBD) مناسب نیست. در مورد این موضوع در خصوص جشنواره رازی نیز به ما نامه زده شده است.
پناهی در پایان خاطر نشان کرد: در اصلاحیه آییننامه ارتقای اعضای هیئتعلمی مقالات پر نویسنده حذف خواهند شد. در مورد حذف کلی آن، در زمان مناسب جلسهای با صاحبنظران گذاشته خواهد شد و این موضوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ابتدا باید مشکلات اساسی حوزه پژوهش را حل کنیم، بعد به این موضوع نیز خواهیم پرداخت.
به گزارش ایسنا، اساتید حاضر در این نشست به بحث و گفتگو در مورد چالشهای موجود پژوهش و فناوری و دستیابی به مرجعیت علمی پرداختند.
انتهای پیام
نظرات