• یکشنبه / ۱۷ مهر ۱۴۰۱ / ۱۱:۳۷
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1401071708167
  • خبرنگار : 50225

/هفته ملی کودک/

توصیه‌هایی برای رشد طبیعی کودک

توصیه‌هایی برای رشد طبیعی کودک

ایسنا/خوزستان مدیر گروه سلامت خانواده، جمعیت و مدارس مرکز بهداشت خوزستان گفت: آگاهی خانواده‌ها و کارکنان بهداشت از روند رشد کودک، شناسایی اختلالات رشد در مراحل اولیه، انجام اقدامات پیشگیری و درمانی در مراحل اولیه اختلالات رشد، ایجاد انگیزه برای مادران برای کسب اطلاعات بیشتر به منظور کمک به رشد کودکان و ارائه توصیه‌های لازم به مادران و مشاوره با آن‌ها از اهداف پایش رشد کودک هستند.

دکتر مژگان قاسمی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به برگزاری سالانه هفته ملی کودک از ۱۶ تا ۲۲ مهرماه اظهار کرد: شعار هفته کودک امسال "حال خوش کودکی، رنگ خوش زندگی" تعیین شده است. این هفته فرصت مناسبی برای جلب توجه افکار عمومی و ارگان‌ها نسبت به اهمیت مراقبت از این شعار با  تعامل و همکاری کانون پرورشی فکری کودکان، برپایی ایستگاه‌های سلامت در مکان‌های پرتردد، آموزش تقویت روحیه نشاط و انجام بازی‌های مناسب خانگی، آموزش تغذیه مناسب شیرخواران و کودکان زیر پنج سال به مادران و مواردی از این قبیل است.

وی افزود: کودکان، سرمایه‌های اصلی و آینده‌سازان هر کشوری هستند و ما امانت‌داران این آینده‌سازان کشور هستیم بنابراین تامین حفظ و ارتقای سلامت کودکان بر عهده کلیه ادارات، ارگان‌ها و سازمان‌ها است.

اجرای طرح مراقبت‌های "کودک سالم"

قاسمی با اشاره به مراقبت از کودکان و نقش بهداشت در سلامت این گروه بیان کرد: برخی از کودکان با وجود اینکه سالم به دنیا آمده‌اند، در وضعیت بهداشتی خوبی نیستند و خطرات زیادی آن‌ها را تهدید می‌کند بنابراین هدف از اجرای مراقبت‌های "کودک سالم"، حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی مطلوب و پاسخ به بخش عمده‌ای از نیازهای پیشگیری شیرخواران و کودکان است.

مدیر گروه سلامت خانواده، جمعیت و مدارس مرکز بهداشت خوزستان در خصوص طرح "کودک سالم" عنوان کرد: با اجرای این طرح در حقیقت کودکان سالم از کودکان به ظاهر سالم یا مستعد بیماری جدا می‌شوند؛ در برنامه کودک سالم، برای کودکان زیر پنج سال، ۱۶ مراقبت در سنین مختلف از سه تا پنج روزگی تا ۶۰ ماهگی انجام می‌شود. در هر بار مراقبت، خدماتی از قبیل ارزیابی رشد، تکامل، نشانه‌های خطر، تغذیه با شیر مادر، تغذیه تکمیلی، وضعیت بینایی، شنوایی، سلامت دهان و دندان، واکسیناسیون و ویزیت پزشک، مشاوره و آموزش برای کودک انجام می‌شود.

وی افزود: در حال حاضر خدمات "مراقبت ادغام یافته ناخوشی اطفال" نیز به عنوان یک خدمت استاندارد در بسته‌های خدمت نظام سلامت به منظور پیشگیری از مرگ کودکان زیر پنج سال و کاهش عوارض بیماری‌ها در حال اجرا است.

روند رشد کودک سالم

قاسمی با اشاره به اهمیت رشد و تکامل شیرخواران بیان کرد: رشد یعنی افزایش وزن و اندازه بدن که تغییرات آن کمی است. تکامل رشد کیفی شامل افزایش توانایی‌ها و مهارت در انجام اعمال حرکتی و تظاهرات اعمال ذهنی و حواس است. حساس‌ترین زمان رشد طبیعی سه سال اول زندگی است و تغذیه مناسب و مراقبت مداوم در این دوران در سرنوشت آینده کودک نقش بسزایی دارد.

مدیر گروه سلامت خانواده، جمعیت و مدارس مرکز بهداشت خوزستان افزود: نوزادانی که به موقع متولد می‌شوند به طور متوسط ۳۳۰۰ گرم وزن دارند و معمولا در چهار تا پنج ماهگی، دو برابر و در یک سالگی، سه برابر وزن تولدشان را خواهند داشت.

وی بیان کرد: قد نوزاد طبیعی هنگام تولد ۵۰ سانتیمتر است که در پایان یک سالگی ۵۰ درصد یا ۲۵ سانتیمتر به آن افزوده می‌شود و به طور متوسط به ۷۵ سانتیمتر می‌رسد. در سال دوم عمر، قد کودک ۵۰ درصد افزایش می‌یابد یعنی ۱۲.۵ سانتیمتر به قد او اضافه می‌شود .

مدیر گروه سلامت خانواده، جمعیت و مدارس مرکز بهداشت خوزستان عنوان کرد: اندازه دور سر نوزاد هنگام تولد نیز حدود ۳۵ سانتیمتر است و در یک سالگی به ۴۷ سانتیمتر می ‌سد و از آن پس سرعت رشد دور سر کم می‌شود و حدود ۶ سالگی به ۵۵ سانتیمتر می‌رسد.

عوامل موثر بر رشد کودک

قاسمی با اشاره به عوامل موثر بر رشد گفت: رشد دوران کودکی تحت تاثیر عوامل متعددی قرار می‌گیرد. سلامت و اندازه جنین تا هنگام تولد و تغذیه کافی مادر در دوران بارداری در رشد پس از تولد تاثیر بسزایی دارد بنابراین پس از تولد، تغذیه، مواد غذایی مصرفی و عوامل ژنتیکی و  محیطی  تاثیر عمده‌ای در رشد کودک  دارند.

وی در خصوص چگونگی ارزیابی دقیق رشد کودکان افزود: به متطور ارزیابی وضعیت رشدی و پی بردن به اختلال رشد، به شرح حال کامل مادر از وضعیت دوران بارداری، اطلاعات وزن و قد و دور سر نوزاد هنگام تولد نوزاد و دوره شیرخوارگی و نوع تغذیه نیاز است که باید این اطلاعات به صورت دقیق در اختیار کارشناسان بهداشت قرار بگیرند تا در صورت وجود اختلال در رشد، این مساله تشخیص داده و اقدامات مورد نیاز انجام شود.

قاسمی بیان کرد: آگاهی خانواده‌ها و کارکنان بهداشت از روند رشد کودک، شناسایی اختلالات رشد در مراحل اولیه، انجام اقدامات پیشگیری و درمانی در مراحل اولیه اختلالات رشد، ایجاد انگیزه برای مادران برای کسب اطلاعات بیشتر به منظور کمک به رشد کودکان و ارائه توصیه‌های لازم به مادران و مشاوره با آن‌ها از اهداف پایش رشد کودک هستند.

چگونگی تغذیه صحیح کودک

مدیر گروه سلامت خانواده، جمعیت و مدارس مرکز بهداشت خوزستان عنوان کرد: شیر مادر به تنهایی برای تامین رشد طبیعی کودک تا سن شش ماهگی کافی است بنابراین باید توجه شود که اگر تغذیه تکمیلی زود آغاز شود می‌تواند موجب بروز مشکلات گوارشی، آلرژی و اختلال رشد شود.

وی افزود: تعداد دفعات غذا دادن به کودکان زیر یک سال باید بیش از بزرگسالان باشد و در پنج نوبت انجام شود؛ غذای کودکان باید با محتوای انرژی بیشتر، حجم کمتر و دفعات بیشتر باشد.

قاسمی گفت: سوپ‌های رقیق پر از سبزی و بدون چربی و یا حریره‌های درست شده با غلات که پوست آن‌ها گرفته نشده است، حجیم و کم انرژی هستند و نیاز غذایی کودک را تامین نمی‌کنند. باید توجه شود که افزودن سبزی‌های سبز حتی به مقدار کم در رژیم غذایی روزانه بسیار اساسی است.

وی با اشاره به اهمیت شیر مادر و زمان قطع آن بیان کرد: قطع شیر مادر در موقع عفونت‌ها موجب افت رشد کودک می‌شود.

مدیر گروه سلامت خانواده، جمعیت و مدارس مرکز بهداشت خوزستان عنوان کرد: هنگام ابتلا به بیماری و اسهال باید غذاهای مناسب مانند کته با گوشت، یا مرغ و مایعات مناسب به کودک داده شود، دادن غذای اضافی در دوران نقاهت برای افزایش وزن کودک بسیار حیاتی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha