محمود مدنیان در گفتوگو با ایسنا درباره بنای تاریخی نارین قلعه، اظهار کرد: نارین قلعه قدیمیترین بنای تاریخی شهر نائین است که در مرکز بافت تاریخی شهر نائین قرار گرفته است و بهعنوان دژ یا کهندژ شهر محسوب میشده است که بعدها شهر نائین در اطراف آن توسعه و گسترش یافته است. بر اساس نوع مصالحی که در این قلعه استفاده شده، قدمت این قلعه به دوره اشکانیان بر میگردد و ۲ هزار سال قدمت دارد.
وی افزود: اصطخری مورخ معروف قرن ۴ هجری قمری از این قلعه بازدید و در کتاب خود قید میکند که در نائین قلعهای وجود دارد به نام نارین قلعه که در اطراف آن خندقهایی حفر کردهاند که ارتفاع دیوارها را تا ۵۰ متر میرساند که به مرور زمان و با فرسایش و از بین رفتن خندقها ارتفاع دیوارها کاهش یافته است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نائین با بیان اینکه مصالح استفاده شده در این بنا خشت و چینه است، گفت: تا دوره قاجار از این قلعه استفاده میشده و قلعهای حاکم نشین بوده است. خشتهای استفاده شده در نارین قلعه معمولاً در ابعاد ۴۳ سانتیمتر هستند و هرچه قدیمیتر میرویم خشتها بزرگتر و قطورتر میشود که نشان دهنده این است که این قلعه در دورههای مختلف تاریخی مورد استفاده قرار میگرفته است.
مدنیان تصریح کرد: وسعت بنای تاریخی نارین قلعه حدود ۲ هزار متر مربع بوده و اصطخری ارتفاع دیوارهای قلعه در قدیم را ۵۰ متر عنوان کرده است، اما در حال حاضر ارتفاع دیوارهای قلعه در نقاط مختلف آن از ۱۴ تا ۲۵ متر متغیر است.
وی ادامه داد: تا ۱۰ سال پیش مالکیت قلعه با اداره میراث فرهنگی نبود که با پیگیریهای انجام شده این مهم محقق شد که در نتیجه برای استحکام بخشی نارین قلعه سال ۱۳۹۸ اعتباری را اخذ کردیم و هسته مرکزی آن بر اساس الگوی مصالح به کار رفته در خودِ قلعه مرمت شد و یکی از برجهای تخریب شده آن را بازسازی کردیم. منتها چون این قلعه برای دوره اشکانیان است نمیتوان در آن زیاد دخل و تصرف کرد و تنها میتوان روی آن مرمتهای حفاظتی انجام داد تا از تخریب بیشتر آن جلوگیری شود. برای مرمت حفاظتی نارین قلعه به اعتباری حدود ۳ میلیارد تومان نیاز است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نائین با بیان اینکه این بنای تاریخی ۱۴ سال پیش به ثبت ملی رسید، گفت: در سال از این قلعه حدود ۱۰۰ هزار گردشگر بازدید میکنند. در برنامه داریم که بنای تاریخی نارین قلعه به سایت موزه تبدیل شود که برای این منظور نیز به بیش از ۲ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
انتهای پیام
نظرات