• شنبه / ۷ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۲:۳۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1401030704851
  • خبرنگار : 50081

رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی:

آنتی بیوتیک فلورفنیکول در شیر با حسگر نوری قابل تشخیص و اندازه گیری شد

 آنتی بیوتیک فلورفنیکول در شیر با حسگر نوری قابل تشخیص و اندازه گیری شد

ایسنا/خراسان رضوی رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: با توجه به اثرات سوء آنتی بیوتیک فلورفنیکول برای انسان، به همت محققان موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، تشخیص و اندازه‌گیری آن در شیر با استفاده از حسگرهای نوری میسر شد.

دکتر قدیر رجب زاده با اعلام این خبر، اظهار کرد: استفاده وسیع از آنتی بیوتیک‌ها برای جلوگیری و درمان بیماری‌ها در دام‌ها سبب شده تا کاهش خطر باقی مانده آن‌ها در مواد غذایی اهمیت ویژه‌ای داشته باشد. انتقال بقایای آنتی بیوتیک‌ها به سایر محصولات طی فرآیند تولید و همچنین پایداری آنها در شرایط متداول پخت مواد غذایی باعث مقاومت میکرو ارگانیسم‌ها به آنتی بیوتیک‌ها، واکنش‌های آلرژیک در افراد خاص و تغییر فلور روده می‌شود.

وی افزود: فلورفنیکول به عنوان یک داروی مهم در کنترل عفونت‌های تنفسی در گاو شناخته می‌شود. در اتحادیه اروپا حداکثر مقدار باقی مانده مجاز برای فلورفنیکول، ۱۰۰ نانوگرم بر گرم در بافت‌های عضلانی، ۲۰۰ میکروگرم بر کیلوگرم در پوست و بافت چربی، ۷۵۰ میکروگرم بر کیلوگرم در کلیه‌ها و ۲۵۰۰ میکروگرم بر کیلوگرم در کبد تعیین شده است. با توجه به مقادیر مجاز برای باقی مانده آنتی بیوتیک‌ها در مواد غذایی ضروری است تا دوره‌های توقف مناسب پس از تزریق دارو اعمال شود تا سطوح باقی مانده دارو در فرآورده دامی مورد نظر به کمتر از مقدار مجاز برسد. از سوی دیگر متاسفانه استفاده از دوزهای غیرمجاز و رعایت نکردن دوره توقف، خطر باقی ماندن ترکیبات دارویی در محصولات دامی را افزایش می‌دهد.

دکتر مسلم جهانی مجری این طرح پژوهشی در ادامه گفت: ساده‌ترین روش برای شناسایی آنتی بیوتیک‌ها در شیر، استفاده از کیت‌های تشخیصی است که روش‌های کیفی محسوب می‌شوند. برای اندازه گیری کمی لازم است تا از روش‌های دستگاهی مانند تکنیک‌های کروماتوگرافی استفاده شود که روش‌های زمان‌بر و گران قیمتی نیز هستند.

وی در خصوص نتایج این طرح پژوهشی– کاربردی، بیان کرد: در این پژوهش یک حسگر جدید برای اندازه گیری فلورفنیکول در نمونه‌های شیر ارائه شده است. برای ساخت این حسگر از نقاط کربنی (Carbon dot) استفاده شده که ویژگی آنها نشر فلورسانس قوی و پایدار است. همچنین برای بهبود عملکرد انتخابی حسگر، سطح نانو ذرات کربنی با لایه‌ای از پلیمر قالب‌گیری شده مولکولی اصلاح شده که سبب می‌شود مولکول فلورفنیکول به صورت انتخابی در سطح نانوذرات جذب شده و به این ترتیب از مزاحمت سایر گونه‌ها کاسته شده است.

براساس اعلام روابط عمومی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، وی افزود: حسگر طراحی شده یک حسگر نوری است که در آن طی برهم کنش نانومواد کربنی با مولکول هدف (فلورفنیکول)، خاموشی فلورسانس رخ می‌دهد. در شرایط بهینه، کاهش خطی در شدت فلورسانس ذرات کربنی در محدوده غلظتی ۱۵۰-۳ میکرومولار فلورفنیکول مشاهده می‌شود و حد تشخیص روش پیشنهادی ۱.۱ میکرومولار است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha