• سه‌شنبه / ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۴:۴۹
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1401011608050
  • خبرنگار : 50046

جلوه نمایی اشک مریم در خراسان شمالی

جلوه نمایی اشک مریم در خراسان شمالی

ایسنا/خراسان شمالی هرساله فروردین که از نیمه می‌گذرد، لاله‌های واژگون زرد و لیمویی‌رنگ (اشک مریم) دشت‌های خراسان شمالی در منطقه خمبی و سرای شهرستان گرمه سر از خاک بیرون آورده و جلوه‌های زیبا و منحصربه‌فردی به طبیعت استان می‌بخشد.

دشت‌های خراسان شمالی در شهرستان گرمه، محل جلوه گری کمیاب‌ترین گل‌های جهان است که از اواسط فروردین‌ماه تا اردیبهشت مهمان طبیعت استان هستند.

لاله‌های واژگون، برخلاف سایر گونه‌های لاله و سایر گل‌ها از ساقه به‌سوی زمین برگشته است و به این دلیل نامش را واژگون نهاده‌اند. این کمیاب‌ترین گل‌های جهان که در ارتفاعات ۱۵۰۰ متری سطح دریا منظره‌ای دل‌انگیز و چشم‌نواز را ایجاد کرده، فرصت بسیار خوبی برای رونق صنعت اکو توریسم و جذب گردشگر به این منطقه است.

این گل‌ها که از گونه‌های خیلی کمیاب گیاهی هستند، علاوه بر ارزش تفرجگاهی و ایجاد چشم‌انداز زیبا، ارزش دارویی نیز دارد، این جلوه‌نمایی گل‌های زیبا عمر طولانی ندارد و زمان اندکی از سال را میزبان گردشگران است.

لاله واژگون خراسان شمالی از نظر ارتفاع و رنگ با لاله واژگون استان‌های چهارمحال و بختیاری و کهکیلویه و بویر احمد متفاوت است و عمدتاً با دو رنگ زرد و بنفش کمرنگ در برخی مناطق خراسان شمالی و در ارتفاعات بالای ۱۵۰۰ متر از سطح دریا می‌روید.

به گزارش ایسنا، خمبی نام منطقه‌ای تقریباً به وسعت ۱۰ هکتار در ۱۵ کیلومتری جنوب روستای رباط قره بیل و نیز حدود ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر گرمه است که ذخیره‌گاه ژنتیکی ارزشمندی از لاله واژگون در خراسان شمالی محسوب می‌شود.

این منطقه یکی از رویشگاه‌های مهم گل لاله واژگون زرد یا اشک مریم با نام علمی Fritillaria از خانواده سوسن است که عمری بسیار کوتاه دارد و نهایتاً تا اوایل اردیبهشت‌ماه شاداب و دیدنی است.

علاوه بر منطقه خمبی، قسمت‌های غربی کوه آلاداغ، منطقه جوزک، کوه پلنگ و بزداغی در مانه و سملقان، کوه بهار و سالوک در جاجرم، قسمت‌هایی از کوه اسدلی در بجنورد و کوه تکل قز در نوار مرزی راز و جرگلان نیز محل رویشگاه این گل است.

وجود ۱۸ هکتار رویشگاه لاله واژگون در خراسان شمالی

حسن وحید مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: این استان به عنوان ذخیره‌گاه ژنتیکی لاله واژگون معرفی شد.

وی با اشاره به اینگه گل های لاله واژگونی که در خراسان شمالی روییده می شوند از نوع کمیاب زرد رنگ هستند، افزود: حدود ۱۸ هکتار از مساحت این استان جزو رویشگاه های گل لاله واژگون است که از این مساحت ۱۰ تا ۱۵ هکتار در منطقه خمبی و سرای شهرستان گرمه قرار دارد.

وحید در ارتباط با برداشت گیاهان دارویی توضیح داد: برداشت برخی از گیاهان دارویی در این استان به صورت ممنوع، مجاز و یا مشروط است که برداشت گل های لاله واژگون جزو گیاهان ممنوع البرداشت به حساب می‌آید.

حضور دام و گردشگران در رویشگاه ها مهمترین تهدید برای لاله واژگون

سرهنگ حیاتی فرمانده یگان حفاظت خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: رویشگاه این گونه منحصر به فرد برای حفاظت بیشتر در منطقه خمبی و سرای شهرستان گرمه قرق شده است تا به صورت ویژه توسط قرق بان ها مورد حفاظت قرار گیرد.

وی افزود: اما تعداد نیروهای قرق بانی اداره کل منابع طبیعی آنقدر زیاد نیست که بتوانند به صورت مدوام و شبانه روزی منطقه را تحت نظارت خود دربیاورند.

حیاتی با اشاره به اینکه یکی از خطراتی که این نوع از گونه گیاهی را تهدید می کند ورود دام به منطقه رویشگاه های لاله های واژگون است، ادامه داد: نیروهای قرق بانی کنترل های شبانه روزی دارند اما ورود شبانه دام و یا اینکه در زمانیکه قرق بان در منطقه حضور نداشته باشد، وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مهمترین تهدیدهای این گونه گیاهی حضور گردشگران است، بطوریکه سالانه تعدادی از گردشگران برای دیدن گل لاله واژگون در منطقه حاضر می شوند.

حیاتی تصریح کرد: اما تعدادی از آن ها نسبت به اهمیت این گونه گیاهی بی توجه هستند و بارها مشاهده شده که اقدام به چیدن آن می کنند و یا اینکه در میان گل ها برای گرفتن عکس راه رفته و تعدادی از آن ها به علت برخورد با افراد می شکنند و یا له می شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha