• پنجشنبه / ۱۱ فروردین ۱۴۰۱ / ۰۰:۰۹
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1401011104557
  • خبرنگار : 71626

ادامه واکنش‌ها به حرف‌های حاشیه‌ساز داور «عصر جدید»

ادامه واکنش‌ها به حرف‌های حاشیه‌ساز داور «عصر جدید»

حالا پس از اظهارنظرها و واکنش‌های مختلف به حرف‌هایی درباره لهجه که برای داور «عصر جدید» حاشیه‌ساز شد، سجاد سرگلی به یادآوری چند نکته دراین‌باره پرداخته است.

به گزارش ایسنا، در یکی از برنامه‌های اخیر «عصر جدید» که با اجرای احسان علیخانی در شب‌های نوروز ۱۴۰۱ از شبکه سه تلویزیون پخش می‌شود و امین حیایی، مجید اسماعیلی، کارن همایون‌فر و ژاله صامتی به عنوان داور در آن حضور دارند، ژاله صامتی که البته به‌عنوان بازیگر و نه متخصص حوزه زبان‌ها و گویش‌ها شناخته می‌شود، در واکنش به اجرای یکی از شرکت‌کنندگان این برنامه که در حوزه خوانندگی هنر خود را به نمایش گذاشت و برخی داوران اجرای او را بکر و ملهم از طبیعت توصیف کردند، در بخشی از حرف‌هایش گفت: «این‌جا اومدی یعنی تو اول باید شروع کنی کلاس بیان بری، لهجه‌ات فراموش بشه، بتونی حرف بزنی، باید کتاب بخونی، باید ادبیات بدونی، باید شعر بدونی. این شکلی نیست...»؛ ماجرایی که در مدت اخیر واکنش‌های متعددی را به دنبال داشته است. او البته به این جوان توصیه کرد که در زادگاه خود بماند و به شهرهای بزرگ نیاید.

سجاد سرگلی، مدرس ویرایش و نگارش نیز به‌تازگی در یادداشتی که با عنوان «اظهارنظر ژاله صامتی درباره لهجه» در کانال تلگرامی خود منتشر کرده، آورده است: «اخیراً اظهارنظر ژاله صامتی، بازیگر و داور عصر جدید، درباره لهجه یک نوجوانِ شرکت‌کننده بسیار در رسانه‌ها جنجال‌برانگیز شد. صامتی در برنامه عصر جدید به آن نوجوان خواننده می‌گوید: «باید لهجه‌ات فراموش بشه...».»

او نوشته این جمله واکنش بسیاری از مردم را برانگیخت و در ادامه به واکنش دکتر ناصر فکوهی، استاد دانشگاه تهران، در صفحه شخصی خود اشاره کرده و بعضی بخش‌های آن را که با حرف‌های تندی همراه است آورده است؛ از جمله این‌که «کاش به این خانم که 'شهرت'ش را ظاهرا مدیون بازی در چند سریال و فیلمفارسی سخیف و بی‌ارزش است، به‌جای تحقیر آن جوان، ده دقیقه فرصت داده می‌شد که برای ما بگوید فرق 'زبان'، 'گویش'، 'لهجه'، 'زبان میانجی'، 'زبان‌های محلی'، 'زبان قومی'، 'زبان ادبی' و 'زبان مردمی'، 'خانواده زبانی'، 'زبان‌های کرئولی' و... چیست. یا برایمان بگوید که از کجا باید 'فرهنگ موسیقی و ادبیات' آموخت و یا ساده‌تر، اسم چند کتاب و چند قطعه موسیقی‌ای را که در هفته گذشته خوانده یا شنیده صرفاً بر زبان بیاورد تا ما هم بتوانیم ایشان را قضاوت کنیم...»

سرگلی سپس نوشته است: «چند نکته در این ماجرا به نظرم رسید که بد نیست بیان کنم:

۱. فعلاً به اینکه عصر جدید برنامه مفید و به‌دردبخوری است یا برنامه‌ای بی‌محتوا و بی‌مصرف کاری ندارم. (به این موضوع در کانال الهیاتیک خواهم پرداخت.)

۲. در اینکه بسیاری از چهره‌ها (سلبریتی‌ها)، چه هنری چه ورزشی، سواد درست و حسابی ندارند بحثی نداریم.

۳. فراموش نکنیم خانم ژاله صامتی استاد و بازیگر توانمندی است و این‌گونه نیست که با بازی در چهار تا سریال و فیلمفارسی به این جایگاه رسیده باشد. او جزء بازیگران باسواد به حساب می‌آید و طبیعتاً ارزش و اهمیت لهجه‌ها و گویش‌ها را درک می‌کند.

۴. نمی‌دانم چرا وقتی می‌خواهیم کسی را نقد کنیم، باید او را لجن‌مال کنیم‌ تا حق مطلبمان ادا شود.

۵. دکتر ناصر فکوهی، در کنار بسیاری از مردم کشورمان، بنابر دغدغه‌های ارزشمندشان، از اظهارنظر خانم صامتی رنجیده‌خاطر شده‌اند. اما آیا ضرورتاً باید با رفتارهای شبه‌فاشیستی به‌سراغ مبارزه با فاشیسم برویم؟

۶. نمی‌خواهم نیت‌خوانی کنم، اما پیش از حمله‌ور شدن به داور مسابقه، یک احتمال، آن هم بنابر بافت کلام و سابقه گوینده کلام، باز کنیم که شاید منظور او را درست درنیافته‌ایم.

۷. با توجه به بافت موقعیت و بافت کلام، بسیار بعید است که منظور ژاله صامتی این باشد که کسی با لهجه حرف نزند. توصیه او به آن نوجوان باصفا این است که باید فن بیان یاد بگیری و قابلیت بدون لهجه صحبت کردن را، آن هم به‌اقتضای کار هنری، یاد بگیری. درواقع، داور برنامه داشت اقتضائات زیست جدید مهمان برنامه را پیش رویش ترسیم می‌کرد تا نتیجه‌ای از این مطالب حاصل شود.

۸. فراموش نکنیم که رسانه‌های خبری در بزرگ‌ کردن یک اتفاق نقش دارند. حساس بودن به مسائل زبانی خوب است، اما کاش جانب اعتدال را رعایت کنیم.

۹. به این هم توجه کنیم که بعضی‌ هموطنان منتظر جرقه‌ای بودند تا به رفتارهای علیه لهجه بتازند و این اتفاق بهانه‌ای شد برای دیده شدن آتشی که زیر خاکستر مانده بود.

۱۰. درنهایت بسیار خوشحالم که مردم ما این‌قدر به زبان‌ها و گویش‌ها و لهجه‌های کشورمان اهمیت می‌دهند و حساسیت می‌ورزند و حواس‌جمع‌اند و درود بر کسانی که لهجه خود را کنار نمی‌گذارند و فراموش نمی‌کنند. کسی که لهجه دارد یک زبان یا گویش، یا دست‌کم یک فرهنگ، بیشتر از ما می‌داند.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۱ ۰۶:۵۷

و شما هم با شاید ها و اما و اگرها ی واهی، به دفاع از همکار خودتون، خانم صامتی پرداختین..... به راستی چگونه از ظاهر صحبت‌های صریح او، پی به نیت و قصد پنهانی و منظور او بردید؟ چیزی که عیان است، چه حاجت به بیان است؟؟؟ ایشون بعنوان یک فرد حی و زنده، منظور و مقصود خودشون رو واضح بیان کردن، نیازی به ماست مالی نیست ایسنا جان

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۱ ۰۷:۰۰

این آقای سرگلی بااین نوع بیانش مشخص است موضوع ر ا میخواهد جمع وجور کند ولی هنوز قدرت رسانه وافکار عمومی را درک نکرده است

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۱ ۰۸:۰۳

خانم صامتی درست می‌گوید جوانان روستایی رو تو شهر جمع نکنید پدر ومادرشان تنها میمانند همین تشویق‌های الکی اینهارو دربه‌در میکنه و از زادگاهشان دور میکنه

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۱ ۰۸:۰۸

درود بر ژاله صامتی که با یک حرف زدنش به کسب و کار آدمهای حراف و وراج رونقی مضاعف داد.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۱ ۱۸:۴۳

والله تا جايي كه من ميدانم بهترين رمانهاي ايران را شهرستانيها و در باره (به قول خودشون شهرستانيها )نوشتند مثلا جاي خالي سلوچ و كليدر و همسايه ها و غيره.در زمان مشروطه سردار اسعد لر و ستارخان ترك تهران را نجات دادند و بهترين جهانگرد ما حاج سياح از محلات است و نابغه رياضي ما اهل روستاي ني كردستان است كه الان كمبريج تدريس ميكنند.از شما چه پنهان بعضي از اين بازيگرها به شكل باكلاستري بي كلاسند.خانم صامتي دهاتي نميداند كسي كه لهجه دارد يعني زباني غير از زبان مادريش ياد گرفته است.التماي مطالعه

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۲ ۱۱:۰۷

بی ادب

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۲ ۱۶:۳۲

باسلام وعرض خسته نباشیدفقط تسکر میکنم بابت زحماتی که صرفا جهت سرگرم شدن ما و بالا رفتن سطح اطلاعات همه ی پا متحمل میشوید.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۳ ۲۲:۲۱

حالا شما بفرمایید فرق لهجه و زبان چی بود استاد

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۰۰:۰۹

باسلام، بنده بعنوان یکی از مخاطبین این برنامه میتونم بگم در بعضی از تصمیمات خانم صامتی جای بحث داره، شرکت کننده ای که یکسال تلاش کرده برای 5دقیقه اجرا که به اینده اش بستگی داره، ایشون به چه حقی از ادامه اجرای شرکت کننده جلوگیری میکنه به بهانه استرس و اضطراب، خانم اگه شما نمیتونید با اضطراب خودتون کنار بیایید از روی اون صندلی بلند شید

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۱۶:۵۲

به نظر من این داور و همچنین احسان علیخانی دارد از مقبولیتی که در برنامه ماه عسل بدست آورده سو استفاده میکند و جدیدا با بیان بعضی کلمات و جملات کنایه ای به برخی هنجارها و ارزشها به دید تحقیر و تمسخر آمیز نگاه میکند

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۲۰:۰۷

حرفاش کاملا منطقی و درست بود اول بفهمید چی میگه بعد چرا و پرت بگیر ولی احتمالا ن میتونید بهمید

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۱۳:۲۵

حالم از این زنه به هم میخوره !

avatar

به نظر خانم ژله صامتی در عصر جدید از لحاظ داوری سطحش خیلی پائینتر از سه داور دیگر است . خانم صامتی خیلی بی حس و وارفته حرف می زند و قضاوت های بی ربط و صامت و خشک و بی احساس می کند و خودش هم هیچ شناختی از حرکات خودش ندارد و نمی داند چقدر حرف زدنش اعصاب آدم را خرد می کند و اصلا به حرکات خودش واقف و آگاه نیست. قضاوت کردن صامتی هم مثل بازیگری اش خیلی ضعیف است . البته ببخشید من فقط نظرم را بعنوان بیننده برنامه عصر جدید گفتم.