بهناز شیدعنبرانی با تاکید بر اینکه اینستاگرام و فضای مجازی پرهیز از مقایسهکردن را مشکل میسازد، اظهار کرد: مقایسه کردن امری است که خواه یا ناخواه تاثیر منفی بر خوشحالی ما میگذارد. یک لحظه به تصاویری فکر کنید که بسیاری از افراد در فیسبوک و اینستاگرام از دوستان خود میبینند. این تصاویر اکثراً بیانگر اوقات خوش آنها است و مطمئنا زندگی ما نمیتواند مثل آنها سنجیده شود.
وی با بیان اینکه افزایش استفاده از فیسبوک و اینستاگرام منجر به بالا رفتن سطح حسادت در افراد میشود، گفت: با استفاده مکرر فیسبوک و اینستاگرام حسادت به احتمال زیاد ایجاد میشود؛ زیرا با افرادی در ارتباط هستیم که به نحوی شبیه ما هستند و باعث تعجب نیست که شنیدن موفقیتهای افرادی که شبیه ما هستند، ممکن است دشوار و حسادتبرانگیز باشد.
این روانشناس با بیان اینکه شواهد مُتقن و روشنی وجود دارد دال بر اینکه تکنولوژی میتواند باعث کاهش خوشحالی و ایجاد افسردگی در افراد شود، گفت: یکی از اولین مطالعات انجام شده روی پیامدهای اینترنت و تاثیر آن بر افراد توسط شخصی به نام رابرت کرات صورت گرفته است. تحقیقات او نشان داد که هر چه افراد از اینترنت بیشتر استفاده کنند، احساس تنهایی و افسردگی بیشتری را تجربه میکنند و این موضوع باعث میشود ارتباط کمتری با اعضای خانواده که با هم در یک خانه زندگی میکنند، داشته باشند و در نتیجه دایره اجتماعیشان کوچکتر میشود. مروری که اخیرا روی ۴۰ پژوهش صورت گرفته در سال ۲۰۱۰ انجام شد، حاکی از آن است که استفاده از اینترنت تاثیر کم امّا معنادار و تعیینکنندهای بر میزان شادکامی دارد.
شیدعنبرانی در خصوص بررسی تاثیر رسانههای اجتماعی روی احساس تنهایی، گفت: هاین سانگ، استاد دانشگاه ویسکانسین و همکاران او دادههای حاصل از مطالعات موجود و مربوط به ارتباط استفاده از فیسبوک و تنهایی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. پژوهشگران به این دلیل روی فیسبوک تمرکز کردند که تا آن زمان جزو مشهورترین سایتهای رسانه اجتماعی مشخص شده بود. از بین این رسانهها استفاده از فیسبوک ۵۴ درصد از کاربران را در سطح جهان به خود اختصاص میداد که ۶۲ درصد کاربران فیسبوک آمریکایی تبار بودند.
هرچه احساس تنهایی افزایش یابد، زمان پرسهزدن در فضای مجازی افزایش مییابد
وی افزود: این یافتهها که با نتایج مطالعات مختلف مربوط به تاثیر استفاده از فیسبوک بر احساس تنهایی ترکیب شد، نشان داد که ارتباط مثبت و معنیداری بین استفاده از فیسبوک و احساس تنهایی وجود دارد؛ به این معنیکه هرچه احساس تنهایی افزایش مییابد، زمان پرسه زدن و پناه بردن به فیسبوک و صرف وقت نیز افزایش پیدا میکند؛ بهعبارتدیگر، افرادی که احساس تنهایی میکنند، بیشتر به سمت فیسبوک جذب میشوند.
این دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: این نوع ارتباط اجتماعی برای آن دسته از کسانی که خجالتی هستند یا احساس بیکفایتی و نقص در مهارتهای اجتماعی دارند، راحتتر است، امّا متاسفانه هر چه این افراد زمان بیشتری را در فیسبوک میگذرانند، باعث نمیشود که احساس ارتباط بیشتری با دیگران داشته باشند و در نتیجه احساس تنهایی نیز کاهش نمییابد.
وی با اشاره به دیگر پژوهشهای انجام شده درخصوص تاثیر استفاده از فیسبوک بر خوشحالی افراد، گفت: در پژوهشی دیگر بهمنظور بررسی این موضوع به ساکنان شهری در میشیگان روزی پنج مرتبه پیامهای متنی میدادند و در هر بار از ساکنان پرسیده میشد که چه قدر از فیسبوک استفاده کردهاند، چه قدر احساس تنهایی و نگرانی دارند و از موقع پیام قبلی تا الان چه مقدار با دیگران تعامل مستقیم داشتهاند؟ این یافتهها یک بار دیگر جنبه منفی استفاده از فیسبوک را نشان داد که بیانگر این واقعیت بودکه هرچه افراد در زمان بین دو پیام متنی بیشتر از فیسبوک استفاده کرده بودند، احساس خوشحالی کمتری داشتند. همچنین در مقایسه با ابتدای مطالعه، هر چه قدر افراد بیشتر از فیسبوک استفاده کرده بودند، کاهش بیشتری را در رضایت از زندگی نشاندادند. نتیجهای که حاصل شد این بودکه فیسبوک یقیناً خوشحالی مردم را کاهش میدهد. حال سوال این است که مگر استفاده از فیسبوک چه چیزی دارد که شادی ما را تحتتاثیر قرار میدهد؟
شیدعنبرانی با اشاره به اینکه در مطالعهای که اخیراً انجام شده، شواهدی قانعکننده ارائهشد که استفاده از فیسبوک برای سلامت بدن به شدت مضر است، گفت: در این پژوهش، محققان ابتدا بررسی کردند که افراد چه مقدار از وقت خود را روزانه در فیسبوک میگذرانند و درگیر چه نوع فعالیتی در فیسبوک هستند از جمله لایک کردن پستهای دیگران، بهروز کردن پستهای شخصی خود و یا کلیک کردن روی لینکها. سپس بررسی کردند که آیا فراوانی (تعداد) چنین تعاملاتی با بهزیستی کلّی فرد در سال بعد ارتباط دارد یا خیر.
اگر به دنبال شادی هستید، عادت بودنِ در فضاهای مجازی را ترک کنید
وی با بیان اینکه افرادی که وقت بیشتری را صرفِ فضای مجازی میکنند سطوح پایینتری از سلامت جسمانی، سلامت روانی و رضایتمندی از زندگی را تجربه میکنند، گفت: بنابراین آن دسته از افرادی که به دنبال شادی بیشتر هستند، راهبرد نسبتاً ساده این است که عادتِ بودن در فضاهای مجازی – اجتماعی (مثل فیسبوک، اینستاگرام و...) را ترک کنند. این انتخاب باعث خواهد شد تا از تبدیل جامعه به اجتماعی افسرده جلوگیری شود و وقت ما برای شیوههای بهتر مدیریت شود. به یاد داشته باشید زمانی که در رسانههای اجتماعی مثل فیسبوک هستید، سعی کنید که زندگی واقعی خود را به نمایش بگذارید نه اینکه فقط به جنبههای خوب زندگیتان بپردازید.
انتهای پیام
نظرات