• پنجشنبه / ۲۵ آذر ۱۴۰۰ / ۱۶:۲۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1400092519900
  • خبرنگار : 71021

تبریک دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو برای خوشنویسی

ادعای برخی کشورها درباره خوشنویسی نگران‌کننده بود

ادعای برخی کشورها درباره خوشنویسی نگران‌کننده بود
برنامه رقص قلم در برج آزادی

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران ثبت جهانی پاسداشت هنر خوشنویسی از سوی ایرانیان را تبریک گفت و با اشاره به ادعای برخی کشورها درباره خوشنویسی و انتقاد از دستگاه‌های فرهنگی کشور که از تصاویر چاپی بی‌معنا پوشیده شده‌اند، درخواست کرد نهضت خرید آثار خوشنویسی در ایران راه بیافتد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی کمیسیون ملی یونسکو-ایران، حجت‌الله ایوبی اظهار کرد: برای ما باعث خوشحالی است اعلام می‌کنیم پرونده جمهوری اسلامی ایران که برای پاسداشت خط خوشنویسی در یونسکو مطرح شده بود امروز به تصویب رسید. همچنین از کارشناسان برجسته کشور در وزارت میراث فرهنگی که نقش اصلی را در تدوین این پرونده داشتند، تشکر می‌کنم.

او افزود: سال گذشته نگرانی عمومی درباره خوشنویسی پدید آمده بود و برخی ادعاها در برخی کشورها، جامعه فرهنگی و به‌ویژه خوشنویسان ما را نگران کرده بود و همان موقع نیز اعلام شد که دوستان کار خود را حرفه‌ای در این‌باره آغاز کرده‌اند و جای نگرانی نیست.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران با اشاره به تصویب پرونده پاسداشت هنر خوشنویسی، گفت: جای خوشحالی است که نه تنها مردمان ما خالق و مبدع بخش‌های مختلفی از هنر آسمانی خوشنویسی در جهان هستند، بلکه در پاسداشت هنرهای مختلف نیز ایرانیان تلاش‌های بسیاری کردند و این تلاش‌های آگاهانه امروز به ثبت جهانی رسیده است.

ایوبی بیان کرد: در فضای دو سال گذشته، اقدام بسیار سترگ و ارزشمندی به نام جشنواره جهانی رقص قلم در راه ابریشم از سوی کمیسیون ملی یونسکو-ایران برگزار شد و در آن فضا، برگزاری این برنامه با چالش‌های سیاسی روبه‌رو بود، اما با تلاش و عزم و اراده بخش‌های مختلف، این نمایشگاه با شکوه فراوان برگزار شد.

او افزود: در نمایشگاه رقص قلم، آثار هنرمندان کشورهایی که در راه ابریشم و کشورهای صاحب خوشنویسی هستند نمایش داده و این رویداد از شهر مشهد آغاز شد. از شهردار و شورای شهر مشهد تقدیر می‌کنم. این شهر به نوعی شناسنامه فرهنگی ما محسوب می‌شود و بارگاه حضرت ثامن الحجج به عنوان قبله‌گاه شیعیان و عاشقان در این شهر قرار دارد. در ادامه، این نمایشگاه در تهران ادامه پیدا کرد و اختتامیه باشکوهی برای نمایشگاه رقص قلم نیز برگزار شد.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران یادآور شد: آثار برجسته هنرمندان خوشنویس ایرانی و خارجی بر فراز برج آزادی ویدیو مپینگ شد و این جشن نور، بازتاب گسترده‌ای در دنیا داشت و سخنرانی‌های علمی و خروجی‌های بزرگ این رویداد فرهنگی، به یونسکو رفت و قطعا این اتفاق، کمک شایانی به ثبت این پرونده کرد.

ایوبی گفت: یادآوری می‌کنم هرجا باهم باشیم به قول شمس تبریزی نورها یار یکدیگرند. این هم‌افزایی اگر بدون هیچ چشمداشت و حاشیه‌ای انجام شود، ثمره‌اش برای همه ایران خواهد بود. امیدوارم به برکت این رویداد، دومین دوره جشنواره رقص قلم را آغاز کنیم.

وی ادامه داد: تا دیروز سخن از عظمت جایگاه ایران در عرصه خوشنویسی می‌گفتیم و اساتید خوشنویس، درباره جهانی شدن این هنر ایران اسلامی نگران بودند، اما امروز این حرف جهانی شده و معتبرترین سازمان جهان یعنی یونسکو این مهم را پذیرفته که ایرانیان در پاسداشت هنر خوشنویسی سرآمد هستند.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران گفت: از این پس باید به گونه‌ای دیگر عمل کنیم. انتظار من به عنوان کوچکترین عضو جامعه فرهنگ این است که جامعه خوشنویسی یکی شوند و به یک‌صدایی و هم‌افزایی کمک می‌کند. همه خوشنویسان در هر گروه و دسته‌ای باشند از جنس نور هستند؛ زیرا کار دلی می‌کنند.

او درخواست کرد: جامعه خوشنویسی و انجمن خوشنویسان هر مسأله حاشیه‌ای را کنار بگذارند و یک‌دل و یک‌صدا شوند و ما نیز در کمیسیون ملی یونسکو، آمادگی همراهی با گروه‌های مختلف خوشنویسی را داریم. از این پس رسالت ما جهانی است و جهان دودستگی در جامعه خوشنویسی را نمی‌پذیرد.

ایوبی همچنین گفت: دستگاه‌های مختلف فرهنگی در برنامه‌های مختلف، مسأله خوشنویسی را ویژه ببینند و درخواستم از مجلس شورای اسلامی و سازمان امور استخدامی و رییس‌جمهور و همه دستگاه‌های دغدغه‌مند، کمک به هنر خوشنویسی است و باید با این هنر رفتار ملی داشته باشیم. باید در بودجه وزارت فرهنگ، در برنامه سازمان ارتباطات هنر خوشنویسی را ویژه ببینیم و نهضتی را در این عرصه آغاز کنیم.

او در ادامه اظهار کرد: با توجه به این‌که دولت و مجلس به دنبال تحول هستند، امیدوارم شاهد مصوبه‌ای باشیم که آثار خوشنویسان خریداری و در منظر مردم در ادارات مختلف قرار داده شود. دیوارهای خالی و خاکستری ادارات را با نصب تابلوهای اصل از هنرمندان منطقه خود زیبا کنیم و این کار باعث تشویق خوشنویسان می‌شود و نشان از پاسداشت هنر خوشنویسی دارد.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران بیان کرد: مگر ممکن است بگوییم ایرانیان در ثبت و نگهداری هنر خوشنویسی نقش جهانی داشتند، اما وقتی وارد دستگاه‌های فرهنگی می‌شویم بر دیوارها، تصاویر چاپی نامناسب و بی‌معنا، بی‌مفهوم و بنرهای عجیب و غریب ببینیم؟ لشگری از هنرمندان در انجمن خوشنویسان حضور دارند که آثارشان همه را به وجد می‌آورد و امیدواریم همه ادارات و دستگاه‌ها برای خرید آثار خوشنویسان، دستورات لازم را بدهند و شاهد نهضت خرید این نوع آثار باشیم تا هر ایرانی و خارجی وارد هر دستگاهی می‌شود متوجه شود ایرانیان در حفظ هنر خوشنویسی نقش جهانی داشتند و این بخشی از آرزوهای ما است.

پرونده «برنامه ملی پاسداری از هنر سنتی خوشنویسی در ایران» در شانزدهمین نشست کمیته بین‌الدول حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس که به صورت مجازی از ۱۳ تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۱ برابر با ۲۲ تا ۲۷ آذرماه ۱۴۰۰ در پاریس - مقر یونسکو در حال برگزاری است، مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت با عنوان برنامه‌های خوب پاسداری (اقدامات مثال زدنی) ثبت جهانی شد.

این نخستین‌بار است که ایران در فهرست برنامه‌های خوب پاسداری یونسکو برای محافظت از میراث معنوی، یک پرونده را به ثبت می‌رساند. پیش‌تر نیز ۱۶ اثر دیگر از آداب، آیین‌ها، هنرهای نمایشی، مهارت‌ها، دانش و فرهنگ ایرانی در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو به ثبت رسیده بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha