گسترش فرهنگ مطالعه در جامعه همواره یکی از دغدغههای برنامهریزان توسعه در کشور است، زیرا رابطه عمیق و معنیداری بین سرانه مطالعه و رشد و توسعه کشورها وجود دارد، به طوری که هر چه سرانه مطالعه بالاتر باشد کشورها از رشد فرهنگی و علمی بالاتری نیز برخوردار خواهند بود.
یکی از اماکنی که نقش موثر و بسیار ویژهای در توسعه فرهنگ مطالعه در کشور دارد، کتابخانههای عمومی هستند، کتابخانه نهادی اجتماعی است که با گردآوری، سازماندهی و نگهداری دانش مدون بشر امکان رشد اندیشه، شکوفایی استعداد و باروری ذهن خلاق انسان پویا و جستوجوگر را فراهم میکند.
کتابخانه از آن جهت در ترویج فرهنگ مطالعه تاثیرگذار است که گنجینهای از دانشهای گوناگون بوده و مکانی برای انجام تحقیقات است که محققان در آن به مطالعات علمی و بررسی دانش موجود میپردازند محتویات کتابخانه نه تنها وسیله دانشاندوزی است، بلکه لذتبخش نیز است، میراثی ارزشمند برای همه بشریت که باعث آگاهی و دانش خردورزی میشود.
اهمیت کتابخانه از آن رو مورد تاکید است که هیچ چیز نمیتواند جای محتویات کتابخانهها را که شامل کتاب و سایر مواد مکمل کتاب است، بگیرد. چون مطالعه کتاب و دیگر رسانههای انتشاراتی، ایجاد علاقه و عادت به مطالعه، توسعه کتابخوانی و ارائه راهها و مهارتهای مطالعه و یادگیری، در بالا بردن سطح آگاهیهای یک جامعه و افراد آن نقش به سزایی دارد.
توسعه کتابخانهها و ایجاد مراکز مطالعاتی و اطلاعاتی جهت کسب آگاهی مردم در یک جامعه میتواند نشانهای از رشد فکری و فرهنگی مردم آن جامعه باشد، از این رو اهتمام به این امر مهم همواره مورد توجه برنامهریزان در استان زنجان نیز بوده است اما گاهی کمبود بودجه به مانعی برای افزایش تعداد کتابخانهها در استان تبدیل شده است.
با توجه به اینکه طی سالهای اخیر به علت مشکلاتی که وجود دارد شاهد کمبود بودجه در بخشهای مختلف به ویژه در پروژههای عمرانی هستیم، خیرین و نیکوکاران به عنوان سفیران گمنام پای کار آمده و با کمکهای خود، دولت را در زمینه توسعه هر چه بیشتر بخشهای مختلف یاری میدهند.
خیرین در طول سالیان متمادی با ورود خود به بسیاری از عرصهها تحولات عظیمی را خلق کردهاند که یکی از این عرصهها حوزه کتابخانهسازی است که چند سالی میشود در استان زنجان مورد توجه قرار گرفته است، زیرا امروزه با توجه به پیشرفت دانشهای بشری و نیاز نسل جوان به تحقیقات و پژوهشهای علمی، توسعه فضاهای کتابخانهای بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
یکی از نقاطی که در استان زنجان مردمانش شهد شیرین کار خیر را چشیدهاند، مردم روستای محمودآباد قیدار هستند. دهستانی با ۴۰۰۰ نفر جمعیت و برخوردار از مردمانی فرهنگدوست که آوازه کار خیرشان در کشور پیچیده و کتابخانه روستایشان که مزین به نام مبارک شهید کبودخانی نیز است، به عنوان یکی از کتابخانه روستایی نمونهای خیرساز کشور انتخاب شده است، محلی که روزی به خرابهای بیش شبیه نبود، حالا به مکانی تبدیل شده است که جوانان و نوجوانان این روستا بیشتر وقت خود را در این محل صرف میکنند تا با مطالعه خود در توسعه فرهنگی جامعه و ساختن آینده کشور گام بردارند.
به همت خیرین سه سال پیش کلنگ استارت این پروژه در روستای محمودآباد زده و به بهرهبرداری رسید کتابخانهای که حالا به محلی برای برگزاری کلاسهای متعدد نیز تبدیل شده است و مردمانش از نعمت وجود این امکان بهرهمند بوده و مجبور به طی طریق برای رفع نیازهای خود در حوزه کتابخوانی به شهر نیستند.
انتهای پیام
نظرات