به گزارش ایسنا، ۱۹ مهرماه مصادف با سالروز تولد منوچهر آشتیانی، پژوهشگر فلسفه، جامعهشناس و مترجم ایرانی است. او زاده ۱۹ مهر ۱۳۰۹ در سنگلج بود و خواهرزاده نیما یوشیج و از نوادگان میرزاحسن آشتیانی. آشتیانی در سال ۱۹۷۱ از دوره دکتری دانشگاه هایدلبرگ فارغالتحصیل شد و از شاگردان کارل لویت و گادامر بوده است. گفتارهایی پیرامون شناخت مناسبات اجتماعی (۱۳۸۱)، جامعهشناسی شناخت کارل مانهایم (۱۳۸۴)، ماکس وبر و جامعهشناسی شناخت (۱۳۸۳)، کارل مارکس و جامعهشناسی شناخت (۱۳۸۶)، درآمدی به بحران جامعهشناسی جهانی معاصر (۱۳۸۸) و زمانهای اجتماعی و تاریخی در جامعهشناسی و تاریخ (۱۳۹۸) برخی از آثار او هستند پرونده زندگی منوچهر آشتیانی پس از یک دوره بیماری طولانی در ۸ مهر ۱۳۹۹ بسته شد.
در معرفی انتشارات علمی و فرهنگی از کتاب «زمانهای اجتماعی و تاریخی در جامعهشناسی و تاریخ» آمده است: همانگونه که در فهرست ذکر شد، یکی از آخرین کتابهای آشتیانی «زمانهای اجتماعی و تاریخی در جامعهشناسی و تاریخ» است. این کتاب آشتیانی درباره مفهوم «زمان» که همیشه بدیهی پنداشته شده و در عین حال مبهم است، تألیف شده و میکوشد به پرسشهایی در باب معنای زمان در تاریخ و اجتماع پاسخ دهد؛ پرسشهایی چون: بداهتی که در مواجهه نخست با زمان درک میکنیم یا دسترسناپذیری و ابهام در معنای آن از چه منشائی حاصل میشود؟ آن معنای گسترده و ژرفتر زمان آیا از خود جهان تاریخ (عالم بشریت) و تاریخ جهان (کیهان) برمیآید؟ اساساً رابطه میان این دو در بحث از زمان چگونه تبیینپذیر است؟ آیا آنطور که ایدئالیستهای انتقادی میاندیشند، زمان و مکان تنها مقولات نظامدهنده ذهن مایند؟ آیا زمانبندی هر هستندهای عین خودهستندگی آن است و زمان، چنان که هایدگر میگوید، تمامیت وجود است؟
نویسنده در تلاش برای توضیح این پرسشها و جستوجوی پاسخ آنها کتاب را ذیل دو مقوله عمده فرایند تاریخی زمان و جنبههای فلسفی آن تنظیم کرده است؛ به گونهای که خواننده در مواجهه با مسئله زمان در پرتو اندیشهای اصیل به طرح مسئله بنیادی و نیز تقریری نوین از بحث، دست خواهد یافت. آشتیانی پس از بررسی فرایند تاریخی بحث زمان و تطور مفهومی آن در غرب و شرق تا آگوستین و سپس کانت، مانهایم و هایدگر به جامعهشناسی تاریخ نیز پرداخته است. او در سیری بههمپیوسته و منسجم از رویکرد جهان طبیعی یا به بیان خودش «رویکرد جهانشناختی دهرگرایانه»، پای به عالم اسطوره و تصورات الاهیاتی مینهد و در طی مسیر با تحلیل نمودشناسانه دیالکتیکی و هرمنوتیکی به محتوای موضوع زمان دست مییابد و از رویکرد فلسفی (فلسفه اجتماع و تاریخ) مسئله را میکاود.
«زمانهای اجتماعی و تاریخی در جامعهشناسی و تاریخ» در جایگاه یکی از واپسین تألیفات منوچهر آشتیانی را انتشارات علمی و فرهنگی نخستبار در سال ۱۳۹۸ و با شمارگان ۱۰۰۰ چاپ کرده و با قیمت ۳۵ هزار تومان در بازار نشر و در دسترس علاقهمندان قرار داده است.
انتهای پیام
نظرات