به گزارش ایسنا، بنابر اعلام سایت دکتر اسحاقی، معمولاً، علت درد سیاتیک یک طرفه است ، اما می تواند دو طرفه نیز باشد. درد می تواند به صورت ناگهانی ایجاد شده یا به تدریج و با گذشت زمان افزایش پیدا کند.
مصاحبه با آقای دکتر قاسم اسحاقی فوق تخصص جراحی ستون فقرات
سوال۱- جناب دکتر ابتدا می فرمایید که سیاتیک چیست؟
قبل از اینکه پاسخ شما را بدهم و اجازه بدهید که یک مروری مختصری بر آناتومی داشته باشیم .
اصولا عصب سیاتیک عصبی است که به اندام تحتانی ما عصب رسانی می کند و باعث رسیدن پیام های عصبی از مغز به اندام های تحتانی ما میشود. به عبارت دیگر باعث حرکت پاها می شود. عصب سیاتیک در داخل کمر منشا می گیرند و سپس لگن را ترک میکند. این عصب به اندازه انگشت سبابه یا شست انسان قطر دارد یعنی حدود ۱/۵ تا ۲ میلیمتر قطر دارد و از پشت باسن به پشت ران و سپس به داخل حفره زانو کشیده می شود و در عمق عضلات قرار دارد و در حفره زانو به دو شاخه تقسیم می شود. این عصب به دلیل بزرگ بودن آن تقریبا جزو اولین عصب هایی بوده است که انسان از قرون متمادی به وجود آن پی برده بوده است. بنابراین هر دردی که به پشت باسن و یا پشت ران انسان تیر بکشد درد سیاتیک نامیده می شود . شایعترین علت درد سیاتیک بیماریهای دیسک کمر و یا تنگی کانال نخاعی می باشد.
سوال ۲- روش های جدید برای درمان درد سیاتیک چیست ؟
اجازه دهید که از جدیدترین درمان شروع کنیم و به درمان های قدیمی هم اشاره کنیم .
جدیدترین درمانی که در حال حاضر برای درمان درد سیاتیک وجود دارد، اصطلاحاً درمان های جراحی کم تهاجمی نامیده می شود که خود به دو دسته تقسیم می شود. در مواردی که پارگی یا برجستگی دیسک کوچک و کم است ، میتوان از اشعه لیزر برای در درمان بیماری دیسک استفاده کرد. که در اصطلاح پزشکی PLDD نامیده می شود. که مخفف Percutaneous Laser Disc Decompression است . در این روش یک سوزن در داخل فضای دیسکی قرار داده میشود و اشعه لیزر از طریق یک فیبر نوری وارد فضای دیسکی می شود و یک حفره کوچک در داخل فضای دیسک ایجاد میشود و باعث کم کردن فشار داخل دیسک میشود و بعضی از جراحان یک حالت مکندگی هم در داخل دیسک ایجاد میکنند یعنی با یک سرنگ بزرگ سعی می کنند فشار داخل دیسک را کم کنند . در مواردی که پارگی دیسک بزرگتر است این اعمال کم تهاجمی از طریق آندوسکوپ انجام میشود . یعنی پس از وارد کردن سوزن داخل فضای دیسکی یک میله باریک وارد فضای دیسک می شود و سپس مانند آنتن رادیو چند لوله توخالی دیگر بر روی این میله سوار می شود تا فضای کافی برای وارد شدن آندوسکوپ به داخل فضای دیسکی فراهم شود و سپس از طریق آندوسکوپ عمل جراحی انجام میگیرد .
روش جدید سوم هم که برای درمان دیسک های برجسته کوچک وجود دارد ، استفاده از تزریق اپیدورال است که در اینگونه مواقع سوزن را وارد فضای اپیدورال میکنند. فضای اپیدورال در واقع فضایی است که در پشت پردهای که اعصاب نخاعی در داخل آن قرار گرفته اند. در این روش پس از وارد کردن سوزن در محل مناسب مواد کورتونی را وارد آن فضا می کنم.
سوال ۳- شما خودتان کدام روش را ترجیح می دهید؟
برای همه مردم نمی توان یک نسخه واحد ارائه کرد. انتخاب روش جراحی بسته به سن بیمار ، میزان علائم بیمار ، یافته های که در نوار عصب یا الکترومیوگرافی دیده می شود می باشد.
ولی قاعده کلی من برای جراحی این است که ابتدا از کم تهاجمی ترین روش استفاده می کنم در صورتی که بیمار بهبود پیدا نکند از روشهای تهاجمی تر استفاده می کنم.
سوال ۴- آیا برای درمان درد سیاتیک درمان خانگی وجود دارد؟
امروزه با پیدا شدن مراکز درمانی و داشتن پزشکان کافی، اصولاً درمان خانگی بی معنی است و اگر کسی بخواهد تا رسیدن به پزشک درمانهایی برای خود انجام دهد، این درمان ها شامل بی حرکت کردن کمر با استفاده از یک کمربند طبی و مصرف داروهایی که بدون نسخه به فروش میرسد و اصطلاحاً Over The Counter نامیده میشوند. انجام میشود. ولی توصیه می شود که بیماران از خود درمانی درمان های اینترنتی از طریق شبکههای اجتماعی و سایت ها خودداری نمایند. زیرا گاهی باعث صدمات جبران ناپذیری می شود و اطلاعاتی که در اینترنت وجود دارد همیشه صحیح نیست و همه کسانی که مطلب می نویسند ، در شبکههای اجتماعی مطلب مینویسند الزاماً دانش کافی ندارد.
سوال ۵ - درمان درد شدید سیاتیک چیست؟
در مواردی که درد سیاتیک بسیار شدید و طاقت فرساست و معمولاً بیمار را در بیمارستان بستری می کنیم و برای وی داروهایی مانند دگزامتازون و داروهای کورتونی و داروهای مسکن قوی شروع می کنیم و در تخت برای بیمار فیزیوتراپی آغاز می کنیم یا در موارد شدیدتر میتوان از تزریق اپیدورال استفاده کرد و در مواردی هم که بیماری سیاتیک منجر به کاهش نیروی عضلانی شده باشد عمل جراحی را توصیه می کنیم.
در ادامه مصاحبه با دکتر قاسم اسحاقی راجع به درمان اصلی درد کمر و سیاتیک و راه های تسکین درد سیاتیک صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات