به گزارش ایسنا، ترکهای پوستی یا «استریای حاملگی»، به تغییر فیزیولوژیک پوست به رنگ بنفش گفته میشود که با مختصری خارش همراه است و بسیاری از زنان آن را در دوره بارداری تجربه میکنند. پس از نیمه بارداری این ترکهای پوستی به صورت نوارهای صورتی یا قرمز کمرنگ در پوست نواحی شکم، باسن، لگن، پستانها و رانها قابل مشاهده است. استریا بعد از اتمام بارداری، تبدیل به اسکارهایی به رنگ نقرهای و اندکی فرورفته و چروکیده میشود.
مطالعات مختلف شیوع استریای حاملگی را بین ۵۰ تا ۹۰ درصد عنوان کردهاند و در زنان ایرانی این تغییرات پوستی نزدیک به ۹۰ درصد شایع است.
مطالعات مختلف عوامل متعدد مثل سن مادر، وزن هنگام تولد نوزاد، نژاد مادر، نوع پوست و ... را در بروز استریا موثر دانستهاند؛ اما هنوز دلیل اصلی بروز این تغییرات پوستی مشخص نیست.
برای پیشگیری و درمان استریای حاملگی، روشهای مختلفی مثل استفاده از کرمها، لوسیونها، لیزر درمانی و ... مطرح شده است. با توجه به اینکه بروز این مشکل برای بسیاری از زنان مطلوب نیست، پژوهشگران تاثیر ژل آلوئهورا را در پیشگیری از استریای بارداری در زنان نخستزا، بررسی کردند.
این مطالعه پس از گرفتن مجوز اخلاق، در بازه زمانی خرداد تا آذرماه ۱۳۹۸ بر روی ۹۰ زن نخستزا (با سن بارداری ۱۸ تا ۲۰ هفته) که به دو مرکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در منطقه ۱۵ تهران مراجعه کردهبودند، انجام شد.
افراد به صورت تصادفی به سه گروه دریافتکننده ژل آلوئهورا، دارونما و گروه کنترل تقسیم شدند و افراد دو گروه آلوئهورا و دارونما روزانه سه سانتیمتر از ژل دریافتی را به مدت دو دقیقه بر کل شکم به مدت هشت هفته ماساژ دادند، افراد گروه کنترل نیز از هیچ مادهای در این مدت استفاده نکردند. پس از هشت هفته شدت استریا مورد بررسی قرار گرفت.
مشاهدات این مطالعه نشان داد که شدت استریا، شدت خارش و شدت اریتم (قرمزی و تغییر رنگ پوست) در گروه مصرفکنندگان ژل آلوئهورا کمتر از گروه دارونما و گروه کنترل بود. هیچکدام از مصرفکنندگان ژل آلوئهورا دچار خارش شدید و اریتم شدید نشدند.
نتیجه قابل تامل به دستآمده در این پژوهش این بود که در مصرفکنندگان گروه دارونما نسبت به گروه کنترل نیز شدت استریا، خارش و اریتم کمتر بود. این نتیجه تایید میکند که دریافت هر ماده آبرسان بر پوست، سبب افزایش انعطاف پذیری و کشسانی پوست میشود.
پژوهشگران این مطالعه بر اساس نتایج بهدستآمده میگویند: برای ارتقای سلامت مادران باردار، میتوان به ماماها و متخصصین زنان و مراقبین بهداشتی مادران باردار توصیه کرد که استفاده از ژل آلوئهورا در سه ماهه دوم بارداری را به زنان باردار پیشنهاد کنند.
برای انجام این تحقیق سحر باقریان، دکتر صدیقه امیرعلی اکبری، دکتر نورالسادات کریمیان و دکتر ملیحه نصیری؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دکتر زهرا لری گوئینی؛ پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه بهمن ماه سال ۱۳۹۹ با عنوان «بررسی تاثیر ژل آلوئهورا در پیشگیری از استریای حاملگی» در مجله زنان، مامایی و نازایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات