یک کارشناس:

بازار مسکن ۲۰ درصد حباب دارد

یک کارشناس بازار مسکن معتقد است که اگر هزینه های زمین، ساخت و حتی سود متعارف را از قیمتهای فروش مسکن بیرون بیاوریم نرخهای فعلی در مناطق مختلف تهران دست کم بین ۱۵ تا ۲۰ درصد حباب دارد که به جیب سوداگران می رود.

ابوالحسن میرعمادی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: ما به تازگی با توجه به جدیدترین وضعیت اقتصاد و نرخ تورم محاسباتی را درخصوص قیمت تمام شده مسکن و سود منطقی و متعارف انجام دادیم. در این خصوص منطقه ۲۲ تهران مورد بررسی قرار گرفت. بدین صورت که میانگین قیمت زمین، هزینه های ساخت و محاسبه بازده سرمایه حدود ۳۰ درصد را در نظر گرفتیم و مشخص شد قیمت فروش نباید از متری ۲۳ تا ۲۴ میلیون تومان فراتر برود اما می بینیم که متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در این منطقه در بهمن ماه امسال ۲۸ میلیون تومان است. در واقع هیچ مبنا و استدلالی برای این ۱۵ تا ۲۰ درصد وجود ندارد.

وی افزود: با بررسی قیمت مسکن سایر مناطق پایتخت در بهمن ماه ۱۳۹۹ نیز به حباب ۱۵ تا ۲۰ درصد رسیدیم. این حباب از دو علت نشأت می گیرد؛ اول اینکه سازندگان با توجه به نرخ رشد مصالح ساختمانی و انتظارات تورمی،  قیمتهای فعلی را بر اساس تورم آینده محاسبه کنند. در واقع سازنده تحلیل می کند که اگر این واحد را بفروشم چگونه می توانم با توجه به قیمتهای فعلی زمین و مصالح، پروژه جدیدی را آغاز کنم. مضافا اینکه قیمت مصالح نامشخص است و با وجود آنکه قیمت دلار کاهش پیدا کرد، نهاده های ساختمانی در ماههای اخیر با افزایش قیمت مواجه شد.

این فعال حوزه ساخت و ساز با بیان اینکه علت دیگر رشد پلکانی قیمتها در بازار مسکن به خرید و فروشهای سوداگرانه برمی گردد گفت: در منطقه ۲۲ تعدادی از بخر و بفروشها واحدها را متری ۵ تا ۶ میلیون تومان خریداری کرده و حالا بدون هیچ زحمت و فعل و انفعالی با قیمت ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان در هر متر مربع می فروشند.

به گفته میرعمادی، مسکن به عنوان یک نیاز اساسی و تاثیرگذار در معیشت خانوارها، جوانها و مهمترین عامل تشکیل خانواده به ابزار دست عده ای سوداگر و سودجو تبدیل شده است. در گذشته قیمت فروش مسکن بر اساس زمین، متریال و سود نرمال بود ولی الان اوضاع به گونه دیگری شده است. این دیگر اسمش اقتصاد مسکن نیست، بلکه توزیع رانت در آشفته بازار مسکن نام دارد.

وی راهکار اصلی برای کنترل بازار مسکن را خارج کردن این بازار از دست سفته بازان و سوداگران دانست و گفت: تعاونی های مسکن، ظرفیتی برای این بخش محسوب می شوند که باید آنها را تقویت کرد. دولت، زمین و پروانه ساخت با قیمت مناسب در اختیار تعاونی ها قرار دهد. پروژه ای را در تهران سراغ دارم که یک تعاونی از حدود شش سال قبل آن را شروع کرد و با استفاده از آورده اعضا در سال جاری آن را تکمیل کرد. این واحدها برای اعضا حدودا متری ۳ میلیون تومان تمام شد؛ در حالی که متوسط قیمت در منطقه مذکور بیش از ۲۵ میلیون تومان است. عمده اعضای تعاونی از توان مالی پایینی برخوردار بودند. به همین دلیل عده ای از آنها سال گذشته واحدهای نیمه کاره را با قیمتهای ۳۰۰ تا ۳۵ میلیون تومان فروختند و صاحبان کنونی، واحدها را در حال حاضر حدود ۳ میلیون تومان برای فروش گذاشته اند!

این کارشناس بازار مسکن درباره پیش بینی از وضعیت آینده این بازار گفت: با توجه به اینکه تکلیف وضعیت اقتصادی تا حدی وابسته به مسائل سیاسی شده، انتظار برای انجام توافق به ایجاد ثبات اقتصادی و ثبات بازار مسکن منجر شده است. به نظر نمی رسد که نیمه اول سال آینده هیجان چندانی را در بازار مسکن شاهد باشیم. تصور بنده این است که در صورت احیای برجام یا دستیابی به هر نوع توافق سیاسی تا شش ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ به یک وضعیت جدید اقتصادی با ثبات قیمتها دست پیدا خواهیم کرد.

مسکن در تهران متری ۲۸.۳ میلیون تومان

بنابراین گزارش، بهمن ماه ۱۳۹۹ متوسط قیمت مسکن شهر تهران ۲۸.۳ میلیون تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۳.۷ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۹۷.۲ درصد افزایش نشان می دهد. طبق اعلام بانک مرکزی در ماه مذکور تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به ۳۹۱۷ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل ۱۱.۴ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷۰.۵ درصد کاهش یافت.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ / ۱۸:۰۷
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 99121612157
  • خبرنگار : 80001