به گزارش ایسنا، در هر زمینهای مجموعهای از استانداردها وجود دارد که سنجش کمیتها بر اساس آنها صورت میپذیرد.
نانوفناوری نیز از این مقوله جدا نیست و به هر حال برای اطمینان از صحت عملکرد، دقت در تولید محصولات و سلامت آنها میبایست یک سیستم استاندارد مشترک وجود داشته باشد.
علاوه بر موارد ذکر شده استانداردهایی برای تایید نهایی محصولات و امکان استفاده از آنها در سالهای بعد از تولید نیز باید تعریف شود.
هر محصولی که از فناوری نانو استفاده کند و قرار باشد تجاریسازی شده و به بازار عرضه شود، میبایست این استانداردها را داشته باشد.
از جمله خطراتی که محصولات غیراستاندارد در عرصه نانو میتوانند ایجاد کنند، تاثیر مخرب روی اعضای حیاتی بدن مانند کبد، معده و ششها است که به سرطان منجر خواهد شد.
در تحقیقی که دانشگاه آکسفورد منتشر کرده است به این موضوع اشاره شده است که ششها آسیبپذیرترین عضو بدن در برابر نفوذ نانوذرات سمی و غیراستاندارد محسوب میشوند.
ابعاد نانوذرات، یکی از مهمترین ویژگیهای آنها در واکنش داشتن با اعضای بدن موجودات زنده است.
در صورتی که ابعاد آنها در حد چند میکرومتر باشد، امکان نفوذ آنها به سلولها وجود دارد و به این ترتیب این ذرات وارد خون شده و اعضایی مانند کبد، قلب و گلبولهای قرمز را تحت تاثیر قرار میدهد.
با توجه به بازار چندین میلیارد دلاری در زمینه فروش محصولات نانو، استانداردسازی و رعایت آنها از سوی شرکتها، مهمترین ویژگی یک محصول سالم بودن و عدم وجود مخاطره در استفاده از آن محسوب میشود.
آشنایی با مراجع استانداردسازی نانوفناوری
گروههای متعددی در سراسر دنیا در حال وضع و توسعه استانداردهای نانوفناوری هستند.
برخی از سازمانهای استانداردسازی و کمیتههای نانوفناوری مربوطهشان به شرح زیر هستند:
-سازمان استانداردسازی جهانی (ISO) ، کمیته فنی ((TC 229 بخش نانوفناوریها
-کمیته جهانی ASTM E56 نانوفناوری (که سابقا با عنوان "جامعه آمریکایی برای آزمایش و مواد" شناخته میشد).
-کمیسیون جهانی الکتروتکنیک کمیته فنی 113 (استانداردسازی نانوفناوری برای محصولات و سامانههای الکتریکی و الکترونیکی)
- شورای نانوفناوری موسسه مهندسان برق و الکترونیک
این گروهها به صورت داوطلبانه استانداردهای حوزه نانوفناوری را توسعه و بهبود میبخشند. استانداردهایی که به بهترین نحو و با پایههای قوی علمی فرمول بندی شدهاند از دل چنین انجمنهای جهانی بیرون آمدهاند.
رهبری و مشارکت آمریکا در روند استانداردسازی و بهبود استانداردهای نانوفناوری به این کشور اجازه میدهد تا رویکرد کلی و عملکرد فنی در بخش نانوفناوری را در هر کجای دنیا سازمان دهد.
علاوه بر این که گروههای دیگر نظیر موسسه ملی استاندارد آمریکا (ANSI) با در اختیار داشتن پایگاه داده استانداردها نیز در حال همکاری و مشارکت برای توسعه و بهبود استانداردهای حوزه نانوفناوری هستند.
پژوهش دولت فدرال آمریکا مربوط به اندازهگیری علوم و فناوری با سرپرستی موسسه ملی استانداردها و فناوری آمریکا (NIST) انجام گرفت. نمایندگان این موسسه مدیریت "ASTM" و کمیته E56 در بخش نانوفناوری را برعهده دارند.
آمریکا همچنین رهبری "ISO TC 229s" در کارگروه شماره 3 مشتمل بر سلامتی، امنیت و ابعاد زیست محیط نانوفناوریها با نمایندهای در موسسه ملی امنیت حرفهای و سلامت (NIOSH) بر عهده دارد.
انتهای پیام