رییس زیرکمیته کنترل دوپینگ فوتبال بر مصرف بدون تجویز ترامادول بین فوتبالیستها هشدار داد.
دکتر توحید سیف برقی در گفتوگو با خبرنگار ورزشی ایسنا، اظهار کرد: ترامادول داروئی ضد درد با اثر مستقیم بر روی مغز است و جزو داروهای مسکن مخدر به حساب می آید و اصولا از ترکیبات تریاک محسوب میشود که مصرف این دارو در پزشکی برای کاهش دردهای مفصلی، جراحی، زایمان و بیماریهایی با درد متوسط تا شدید استفاده میشود.
وی با بیان این که تجویز ترامادول بدون نسخه پزشکی فوقالعاده خطرناک است، گفت: این دارو از مسکنهای معمول مثل استامینوفن، ژلوفن و ناپروکسن قویتر است ولی از مخدرهایی مثل مورفین ضعیفتر. همچنین با وجود هشدار های مکرر مسئولین و توضیح اینکه عرضه ترامادول بدون نسخه مجاز نیست، اما همچنان به صورت بی رویه در دسترس مردم هست.
سیف برقی در پاسخ به این پرسش که به عنوان رییس کمیته کنترل دوپینگ فوتبال آیا بین ورزشکاران و فوتبالیستها مصرف آن شایع است؟ خاطرنشان کرد: اینکه در بین ورزشکاران و فوتبالیستها مخدر مصرف میشود یا خیر باید بگویم که از سال 2008 تا 2014 از تعداد 2000 نمونه ادراری ارسالی به آزمایشگاه کلن آلمان فقط دو نمونه حاوی ماده مخدر بود و از آنجایی که ترامادول در آزمایشات دوپینگ به عنوان داروی ممنوعه مورد بررسی قرار نمی گیرد، دقیق نمیتوان درباره میزان مصرف آن در فوتبالیستها اظهار نظر کرد.
رییس زیر کمیته کنترل دوپینگ فوتبال اضافه کرد: البته این ماده جزو داروهای دوپینگ نیست، ولی جزو داروهای تحت نظارت است. یعنی آزمایشگاهها این داروها را در ادرار رصد می کنند و اگر متوجه مصرف بیش از حد آن شوند به مراجع مبارزه با دوپینگ اطلاع میدهند، بنابراین با تصمیمات در این سطح از سال 2016 جزو داروهای ممنوعه قرار می گیرد.
سیف برقی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا با مصرف کنندگان ترامادول در بین فوتبالیستها برخورد داشته اید؟ خاطرنشان کرد: به طور مشخص نه، ولی در اغلب کلاسهای آموزشی فوتبالیستها درباره این دارو کنجکاوی می کنند. اینکه مصرف می کنند یا نه؟پاسخی ندارم.
این متخصص پزشکی ورزشی گفت: مصرف کنندگان ترامادول افرادی هستند که از این دارو به عنوان جایگزینی برای مواد مخدر و یا ترک آن استفاده می کنند، اما ترامادول هیچ مشکلی از آنها را حل نمی کند، بلکه باعث تحمل عوارض ناشی از این سوء مصرف و جایگزینی مخرب می شوند که عمده ترین آنها اختلال در سیستم های تنفسی ، کلیه و کبد می گردد. دسته دیگر که ورزشکاران جزو آن هستند، برای رفع مشکلات جنسی و به توصیه افرادی نا آگاه رو به مصرف این دارو می آورند که باز هم عوارض مخرب این دارو شرایط را وخیم تر کرده و خود زمینه ساز مصرف انواع مواد مخدر دیگر می گردد. همچنین به غلط شاهد توصیه به مصرف این دارو در بین ورزشکاران برای گرفتگیهای عضلانی هستیم که متاسفانه خطرناک و اعتیاد آور است.
وی یکی از عوارض نادر ولی خطرناک مصرف ترامادول را تشنج عنوان کرد و اظهار کرد: تشنج معمولاً در اثر مصرف زیاد این دارو ایجاد میشود. ترامادول همچنین ممکن است سبب افزایش فشار خون و سردرد در بیمار گردد بنابراین اگر پزشک ترامادول را تجویز کرده است، خطری فرد را تهدید نمی کند. زیرا با دوز پایین و هم مدت زمان بسیار کوتاهی حدود ده روز یا کمتر برای ورزشکار تجویز میشود.
وی در پایان پیرامون این پرسش که عده ای از پزشکان معتقدند مصرف ترامادول احتمال آسیب در ورزشکاران را زیاد می کند، نظر شما در این باره چیست، اظهار کرد: بله، بیشترین دلیل استفاده از این ماده عدم احساس درد است. ورزشکار با مصرف ترامادول دردی احساس نکرده و با مصرف بیش از حد این ماده بیش از پیش به خود فشار وارد میکند. این اقدام بسیار خطرناک بوده و از آنجایی که درد به عنوان یک عامل هشداردهنده ناشی از فشار بیش از حد به بدن بواسطه مصرف ترامادول از چرخه حذف میشود، احتمال آسیبدیدگی ناشی از ورود فشار به بدن افزایش یافته و در نهایت آسیبهای مختلفی را برای ورزشکار ایجاد می کند.
انتهای پیام