تیمی بینالمللی از دانشمندان با همکاری دانشگاه بوفالو با رمزگشایی از ژنوم قهوه، به رازهای ژنتیکی پی بردهاند که میتوان در آینده با استفاده از آنها طعم این نوشیدنی را بهتر کرد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محققان برای نخستین بار از ژنوم توالی دادهشده گیاه قهوه رونمایی کرده و به ویژگیهای ژنتیکی دست یافتهاند که به پرورشدادن انواع جدید قهوه میانجامد. گفته میشود، این گونههای جدید خشکسالی، بیماری و آفات را تحمل میکنند و به بهترشدن طعم قهوه و همچنین افزایش سطوح کافئین آن کمک خواهند کرد.
در این مطالعه، دانشمندان گونه گیاه Coffea canephora (ملقب به Robusta) را بررسی کردند که 30 درصد قهوه دنیا را تشکیل میدهد و عامترین نوع این ماده به شمار میآید. این قهوه نسبت به Arabica در درجه دوم اهمیت قرار دارد؛ Arabica طعم ملایمتری داشته و هماکنون تحقیقات جداگانهای بر روی ژنوم آن در حال انجام است.
بر اساس نتایج حاصله، گیاه قهوه دارای مجموعهای از آنزیمهای دخیل در تولید کافئین است. کافئین بخش عمده جذابیت قهوه را تشکیل میدهد و تیم علمی دریافت که آنزیمهای کافئین گیاه قهوه مستقل از آنزیمهای کاکائو (شکلات) و چای تکامل یافتهاند.
بر اساس مطالعه جدید، قهوه در مقایسه با گیاهان دیگر، دارای مجموعه بزرگتری از ژنهای مرتبط با ترکیباتی است که در بو و تلخی دانههای آن نقش دارند. به گفته دانشمندان، اندازه ژنوم گیاه قهوه متوسط است و حدود 25 هزار و 500 ژن مسئول تولید پروتئینهای مختلف را در خود جای داده است.
قهوه یکی از ارزشمندترین محصولات کشاورزی به شمار میآید و روزانه 2.25 میلیارد فنجان از این نوشیدنی در سراسر دنیا نوشیده میشود. سال گذشته بیش از 8.7 میلیون تن قهوه در جهان تولید شد و واردات و صادرات آن برای میلیونها نفر در 50 کشور مختلف شغل ایجاد کرده است.
جزئیات این مطالعه در نشریه Science منتشر شد.
انتهای پیام