دعا و مناجات، نوعی توسل عاشقانه به معشوق و پیوستن موجودی کوچک و ناتوان به وجودی بی نهایت بزرگ و تواناست.
به گزارش سرویس دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، خداوند سبحانه و تعالی در قرآن کریم میفرماید: " و هرگاه بندگان من، از تو درباره من بپرسند، بگو من نزدیکم و دعای دعا کننده را - به هنگامی که مرا بخواند - اجابت میکنم، پس آنان باید فرمان مرا گردن نهند و به من ایمان آورند، باشد که راه یابند1".
پیامبر خدا(ص) درباره نسبت دعا به عبادت میفرمایند: "دعا ، مغز (و عصاره) عبادت است و هیچ کس با دعا کردن هلاک نمیشود.
ایشان همچنین فرمودند: "برترین عبادت دعاست. هرگاه خداوند به بنده اذن (و توفیق) دعا دهد دَرِ رحمت را به روی او بگشاید. بی گمان هیچ کس با دعا کردن هلاک نمیشود 3".
امام علی(ع) نیز در وصیّتی به امام حسن(ع)درباره این که دعا کلید چه گنجینههایی است؟ میفرمایند: " بدان، آن کسی که خزاین ملکوت دنیا و آخرت در دست اوست به تو اجازه داده است تا او را بخوانی و اجابت دعای تو را ضمانت کرده است و به تو فرمان داده است که از او بخواهی تا به تو عطا کند و او مهربان و بخشنده است. میان تو و خودش حجابی ننهاده و تو را به آوردن واسطه و میانجی وادار نکرده است ... سپس کلیدهای خزائن و گنجینههایش را که همان دعا کردن و خواستن از اوست، در اختیار تو نهاده است؛ پس هر گاه تو بخواهی، با دعا کردن درهای گنجینههای او را میگشایی4" .
اما یکی از سوالاتی که شاید برای ما درباره دعا پیش بیاید این است که چه موقعی دعا کنیم؟
پیامبر خدا(ص) در این ارتباط فرمودند: "دعا کردن را در هنگام رقّت قلب غنیمت شمرید، که رقّت قلب، رحمت است5".
امام صادق (ع) نیز در حدیثی میفرمایند: "در سه زمان دعا از خداوند پوشیده نمیماند: بعد از ادای فریضه، به هنگام بارش باران و هنگام پدیدار شدن نشانهای از اعجاز خدا در زمین (مثل خورشید گرفتگی و ...)6".
منبع:
1- سوره بقره، آیه 186
2- بحارالأنوار: 93 / 300 / 37 منتخب میزان الحکمة: 194
3- تنبیه الخواطر: 2 / 237 منتخب میزان الحکمة: 194
4- بحارالأنوار: 77 / 204 / 1 منتخب میزان الحکمة: 194
5- الدعوات: 30 / 60 منتخب میزانالحکمة: 196
6- بحارالأنوار: 85 / 321 / 8 منتخب میزان الحکمة: 198
انتهای پیام