دبير انجمن طب فيزيكي و توانبخشي، با بيان اين كه ماساژ یک روش درمانی مفید و نسبتاً ایمن است، گفت: در صورت استفاده منطقی و کاربرد تکنیکهای مناسب و به شرط انجام توسط افرادی که صلاحیت علمی، عملی و اخلاقی انجام آن را دارند میتواند اثرات موثری بر سلامت جسمی و روانی افراد سالم و بیمار داشته باشد.
به گزارش سرويس سلامت ايسنا، سید احمد رئیس السادات افزود: ماساژ یک واژه کلی است که برای دستکاریهای مشخصی از بافت نرم بدن به کار میرود و شامل یک گروه از فرایندها است که معمولاً با حرکت سطحی ملایم، ضربه زدن و فشردن دست روی بافتهای خارجی بدن آغاز میشود.
رئیس السادات درخصوص موارد کاربرد کلی ماساژ گفت: از ماساژ به منظور درمانهای تسکینی و یا سایر کاربردهای بهداشتی استفاده میشود و ممکن است اثرات درمانی آن سبب بهبود عملکرد سیستم عصبی و عضلانی، گردش خون، سیستم لنفاوی و حتی سیستم ایمنی بدن شود.
وی ادامه داد: در حال حاضرماساژ درمانی یک روش علمی و آکادمیک است به طوری که در برخی از کشورها رشته دانشگاهی آن در دورههای کارشناسی تا دکترا تدریس میشود. در ایران بیشترین افرادی که از لحاظ علمی و عملی روی ماساژ درمانی تسلط دارند همکاران فیزیوتراپیست هستند. پزشکان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی از ماساژ دستی جهت آماده سازی بافتها برای انجام درمانهایی مثل مانیپولاسیون(دستکاری) ستون فقرات، مفاصل اندامها و یا انجام ورزش درمانی استفاده می کنند.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در خصوص نحوه و مکانیسم عملكرد این روش درمانی گفت: مکانیسم قطعی تاثیرات ماساژ و ماساژ درمانی هنوز شناخته نشده است ولی ممکن است بر حسب نوع و کاربرد ماساژ و نیز سطحی یا عمقی بودن آن مجموعهای از اثرات مکانیکی، بازتابی(رفلکسی)، عصبی و روانی در آن دخیل باشد. هدف کلی از ماساژهای درمانی ایجاد آرامش(ریلکسیشن)، برطرف کردن تنش عضلات، کاهش درد، افزایش قابلیت حرکت بافت نرم و بهبود گردش خون است.
دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران در مورد پایه علمی ماساژدرمانی گفت: شواهد علمی قابل توجهی به نفع تاثیرات مثبت ماساژدرمانی در درمان اضطراب و استرس، درد مفاصل، لنف ادم (تورم اندامها ناشی از تجمع لنف)، برخی از انواع کمر دردهای مکانیکی، آسیب رباطها( تاندونها) و حتی اختلالات خواب وجود دارد. همچنین برخی تحقیقات نشان دادهاند که میشود از ماساژ به عنوان درمان کمکی و فرعی (و نه علاج قطعی) در مبتلایان به دردهای مزمن، فیبرومیالژی، برخی آسیبهای ورزشی، سردرد، مراقبتهای سوختگی و حتی کاهش درد در برخی انواع سرطان بهره گرفت اما نکته مهم این است که در موارد مذکور ماساژ به هیچ وجه جایگزین درمانهای علمی معمول و مرسوم نیست.
وي درباره عوارض و خطرات و ملاحظات حین ماساژ گفت: درصورت استفاده مناسب و بجا، ماساژ یک روش درمانی نسبتاً ایمن و کم خطر است.
دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران افزود: انجام ماساژ بر روی نواحی سرطانی، التهاب عفونی بافت نرم (سلولیت ) و التهاب عروق لنفاوی( لنفانژیت) ممنوع است. همچنین بايد از انجام ماساژعمقی بر روی نواحی که اخیراً دچار ضربه(تروما) و خونریزی شده اند پرهیز کرد. در مورد بیمارانی که تحت درمان با داروهای ضد انعقادی هستند باید از روشهای ملایم و سطحیتر ماساژ و آن هم با احتیاط بهره جست. اما انجام ماساژ عمقی بر روی نواحی شناخته شده ترومبوز عمقی وریدی ممنوع است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان اضافه كرد: ارائه خدمات ماساژ در مراکز غیر مجاز ممکن است سبب تشدید بیماری و حتی ایجاد عوارض اسکلتی، عضلانی و روحی شود لذا به هیچ وجه انجام ماساژ توسط افراد متفرقه و فاقد صلاحیت علمی را در مورد بیماران توصیه نمی کنیم.
بر اساس اين گزارش، سمپوزیوم درمانهای دستی در اختلالات اسکلتی - عضلانی (مختص متخصصان طب فیزیکی) به همت انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ارتش و شهید بهشتی در تاریخ پنجشنبه 29 تیر ماه در بیمارستان شهید مدرس تهران برگزار میشود. پزشکان متخصص طب فیزیکی میتوانند جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به www.ircme.ir و کد شناسه برنامه 14677مراجعه نمایند و یا با تلفن 22360635 تماس حاصل نمايند.
انتهاي پيام