اگر نقيصهاي در يك دستگاه وجود داشته باشد، مدير رسانه بايد با استفاده از فرصت در اختيار داشتن آن رسانه با نوعي نگاه حرفهيي و طرح صحيح آن به نفع جامعه عمل كند؛ در غير اين صورت افراد جامعه از نوع مخرب نقد متضرر خواهند شد.
حسن اختري - دبير كل انجمن روزنامهنگاران مسلمان - ضمن بازديد از غرفه ايسنا در هفدهمين نمايشگاه بينالمللي مطبوعات و خبرگزاريها با بيان اين مطلب، در ارزيابي خود از مطبوعات كشور با بيان اين كه از لحاظ نظري و عملي، دو بررسي متفاوت از مطبوعات وجود دارد گفت: از لحاظ نظري و قوانين، اگر قانون اساسي را به عنوان قانون مادر قبول كردهايم، اجازه نقد به مطبوعات داده شده است.
او ادامه داد: از نظر فرهنگ اسلامي نيز با توجه به وجود امر به معروف و نهي از منكر كه نقش نظارتي جامعه اسلامي را ترسيم ميكند، نه تنها به نقد اجازه داده شده است بلكه بايد نقش نظارتي مردم نيز به اين وسيله كاملا انجام شود، زيرا در اسلام به نقد سازنده تاكيد شده است.
وي افزود: اما اين كه در عمل اين اتفاق ميافتد يا خير، جاي تعمق دارد و به سعه صدر مسوولان و دولتمردان و نوع نگاه آنها برميگردد.
به گفته اختري، از آنجا كه نقد از نوع سازنده براي هر جامعهاي لازم است، هيچ مدير باكفايتي نبايد از اين نوع نقد فرار كند بلكه بايد نقد صحيح را مورد استقبال قرار دهد.
وي درباره اينكه چرا نگاه منفي از سوي برخي مسوولان به موضوع نقد وجود دارد تصريح كرد: قصور از جنبههايي به دستگاههاي اجرايي به دليل نوع نگاهي كه دارند، برميگردد اما بايد دانست كه دستگاهي كه با راي مردم به طور مستقيم و غيرمستقيم برروي كار ميآيند، بايد پذيراي ضعفهاي خود باشند و در قبال مردم، پاسخگويي آن را بپذيرند.
او همچنين اظهار كرد: بخشي از به وجود آمدن نگاه منفي نسبت به نقد از سوي دستگاههاي اجرايي به خود رسانهها مربوط است؛ متاسفانه رسانههاي ما در ادوار گذشته بنا به دلايل متفاوتي كه حتما براي مديران ذي ربط توجيه منطقي داشته است، كار حرفهيي در خور رسانه انجام ندادهاند.
وي ادامه داد: رسانهها با توجه به موقعيت خود و وابستگي به پشتوانههاي خود نگاه خاصي به مسايل جامعه داشتهاند كه اين امر باعث شده است جايگاه و نقشي را كه در قبال افكار عمومي داشتهاند از دست بدهند.
اختري با تاكيد بر اين كه دولتها با انتخاب مردم برروي كار ميآيند خاطرنشان كرد: ممكن است در دستگاههاي اجرايي و دولتي نقاط ضعفي هم باشد اما يقينا نقاط مثبت بيشتر از منفي بوده است و اگر رسانهها نگاه جامع و منصفانهاي داشته باشند و خوب و حرفهيي تمام جنبهها را با هم ببينند و منعكس كنند و عملكردهاي خوب را خوب و نقصها را نه به عنوان يك نقص بلكه به عنوان نقد به لحاظ برطرف كردن آن بيان كنند، نقش خود را به درستي ايفا كردهاند.
وي گفت: رسانهها در دورههاي مختلف در رسالت خود به درستي در انعكاس نقد عمل نكردهاند و اين باعث شده است افرادي هم كه با انتخاب مردم برروي كار ميآيند، نگاه صحيحي به نقد نداشته باشند.
او در بيان اين كه چه ميتوان كرد تا به نقد صحيح و سازنده برسيم با بيان اينكه هر چيز را بايد از خود شروع كنيم و رسانهها بايد جهتهاي خود را اصلاح كنند گفت: هرگز نميتوان نگاه مطلق به يك موضوع داشت.
دبير كل انجمن روزنامهنگاران مسلمان اعتمادسازي را بايد رسانهها آغاز كنند و يقينا نوع نگاه افكار عمومي اگر نسبت به نقد رسانهها اصلاح شود، مديران نيز نگاه خود را اصلاح خواهند كرد، حتي اگر برخي از مديران نخواهند نگاه صحيحي به نقد داشته باشند؛ اما درصورت مشاهده مطالبات كه به طور صحيح در خواست ميشود به آن تن خواهند داد.
وي در پايان به نيازسنجي مخاطبان از سوي رسانهها اشاره و تاكيد كرد: تقريبا هيچ يك از رسانههاي ما به نياز مخاطب و نظرات آن در اخبار خود توجهي ندارد و تنها به انعكاس نظر كارشناسان و مسوولان اقدام ميكند. نظر كارشناسان در رسانه ها ديده ميشود اما در جايي بايد به نظرات مردم نيز رجوع كرد؛ وقتي ميگوييم در نظام جمهوري اسلامي ايران مردم قدرت نرم هستند، بايد ديد چقدر به حضور آنها در رسانهها بها داده ميشود.
انتهاي پيام