استاد دانشگاه امام صادق (ع) تاكيد كرد: كشورهايي كه مسلمان هستند وظيفهشان دو چندان است؛ هم بايد فرد اخلاقي تربيت كنند و هم بايد حكومت را اسلامي كنند و هم دنيا و كشورهاي بيرون را به سمت دعوت اسلامي ببرند.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر اصغر افتخاري استاد دانشگاه امام صادق(ع) در روز نخست همايش دو روزه اخلاق و روابط بينالملل در سخناني با عنوان قواعد اخلاقي روابط بينالملل- رويكرد قرآني گفت: در قرآن خداوند يك الگوي چهار وجهي را در بحث اخلاق مورد توجه قرار داده است. اين در حالي است كه در نظام بينالملل، ما با دو فضا مواجههايم؛ فضايي كه حكومتها را شامل ميشود و فضاي دوم كه آنارشيك است و در نظام بينالملل شاهد آن هستيم و در آن بازيگران متعدد وجود دارد.
وي با بيان اين كه مسالهي اخلاق در حوزهي كشورها و داخل آسان است و حكومتها ميتوانند اخلاق را در جامعه تسري دهند و مبناي قانوني براي آن بگذارند در حالي كه در نظام بينالملل اين كار امكانپذير نيست، افزود: در حوزهي داخل نظريهي تربيت اخلاقي كه جنبهي فردي است و حكومت ديني به لحاظ اجتماعي بر آن استوار است وجود دارد و در حوزهي بيروني اين نظريه مبناي كار نيست.
افتخاري گفت: در نظام بينالملل خداوند با نظريهي تربيت اخلاقي با ما صحبت نميكند اما در بعد دعوت ديني و دعوت انساني كه مكمل يكديگرند سخن ميگويد؛ دعوت ديني نسبت به آن دسته از جوامعي است كه قواعد شما به عنوان يك كشور ديني را ميپذيرند كه در حقوق ما از آن به نام امت نام برده ميشود. اما بخش مهم آن آنجايي است كه خداوند امر ميكند ما را به گفتمان انساني.
اين استاد دانشگاه امام صادق (ع) ادامه داد: بخش مهمي از اخلاق اسلامي در قالب دعوت انسانياش نهفته است. بسياري از قواعد مخاطبشان انسانها هستند كه به خاطر انسان بودنشان بايد به آنها احترام گذاشت. وقتي ما در قرآن امر ميشويم به اصالت بخشيدن به صلح به اين معنا نيست كه چون مسلمانيم براي صلح اعتبار قائل شويم. خير. چون انسان هستيم و به فضاي ايمن احتياج داريم به آن تن ميدهيم و براي ايجاد آن تلاش ميكنيم.
وي تاكيد كرد: الگويي كه در قرآن براي توسعهي مرزهاي اخلاق در روابط بينالملل به آن اشاره شده است كه هم حوزهي داخل كه خرد و اخلاقي بودن آن را دنبال ميكند و هم در حوزهي بينالملل كه دعوت اسلامي و انساني را مدنظر دارد مخاطباني هم در سطح كشورهاي اسلامي و هم در سطح كشورهاي غيراسلامي دارند.
افتخاري گفت: چه بسا كشورهايي مسلمان باشند اما نتوانند اصول اخلاق اسلامي را رعايت كنند و يا بالعكس.
اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: كشورهايي كه مسلمان ميشوند وظيفهشان دو چندان است هم بايد فرد اخلاقي تربيت كنند و هم بايد حكومت را اسلامي كنند و هم دنيا و كشورهاي بيرون را به سمت دعوت اسلامي ببرند.
افتخاري گفت: گفتمان اخلاق اسلامي موسعتر از جهان اسلام است و كل دنيا را در بر ميگيرد.
انتهاي پيام