هرچند عوامل بسیاری در کم بودن میزان مصرف ماهی در بین خانوادهها وجود دارد اما قیمت بالا، ناآگاهی مردم از فواید مصرف ماهی و عادت به سبک تغذیه همیشگی مردم خراسان رضوی که همواره مصرف گوشت قرمز در اولویت تغذیهشان بوده، آنان را بیرغبت به قرار دادن ماهی در سبد غذاییشان کرده است.
ازاینرو با توجه به گرانی مصرف گوشت قرمز، خشکسالی و کمبود علوفه جهت مصرف دام و فواید بالای مصرف آبزیان، باید با فرهنگسازی نسبت به گنجاندن ماهی در برنامه غذایی خانوادهها در این استان تلاش شود.
در همین رابطه با دکتر محمد صفاریان، متخصص تغذیه به گفتوگو پرداختهایم.
وی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به لزوم استفاده از مواد غذایی حوزه آبزیان برای همه اعضای خانواده، بر ضرورت مصرف ماهی طی دو نوبت در هفته در بین خانوادهها تأکید کرد و گفت: توصیه تغذیه سالم این است که هر هفته دو نوبت مصرف ماهی داشته باشیم.
این متخصص تغذیه با اشاره به کوتاه بودن زمان پخت ماهیها گفت: نباید زمان پخت ماهی را طولانی کنیم بلکه بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان مناسبی برای پخت ماهی در فر ۲۰۰ درجه سانتیگراد و در فضای پوشیده است.
این استاد دانشگاه، بهترین نوع ماهی را ماهی سالمون عنوان کرد و گفت: سالمون ماهی دریای شمال هست و مصرف آن به شکل آبپز توصیه میشود.این ماهیهایی که در بازار بهعنوان ماهی سالمون عرضه میشود اغلب قزلآلا هستند؛ بنابراین گوشت آنها قدری قرمز است.
فواید مصرف آبزیان
وی با اشاره به فواید مصرف آبزیان برای بدن انسان گفت: مصرف ماهی برای کودکان و زنان باردار بسیار پرفایده است، حتی استخوان ماهیها برای سلامتی و رشد کودکان مفید است و توصیه میشود ماهی به شکل چرخ شده برای آنان مصرف شود.
صفاریان افزود: بدن نیازمند دریافت اسیدهای چرب امگا ۳ است و ماهیهایی که از آبهای سرد صید میشوند دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، بنابراین استفاده از این نوع ماهیها برای تأمین اسیدهای چرب امگا ۳ بدن نیاز است و با توجه به بهترین منبع جذب امگا ۳ مصرف ماهی برای زنان باردار بهشدت توصیه میشود.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه ماهی هم هضم و هم جذب خوبی در بدن دارد و مصرف آن حتی برای کسانی که مشکلات گوارشی دارند و برای مصرف گوشت قرمز ممنوعیت دارند؛ بهترین گزینه است، گفت: انواع ماهیها پرچرب هستند اما روغن ماهی با روغن گوشت قرمز متفاوت است بهطوری روغن ماهی برای بدن انسان مفید است اما روغن گوشتهای قرمز، روغنهای جامد اشباع است و توصیه متخصصان بهویژه برای افراد دارای مشکلات قلبی و عروقی استفاده کمتر از گوشت قرمز و مصرف بیشتر آبزیان است.
صفاریان اظهار کرد: به لحاظ تغذیهای، استفاده از ماهیها در سلامتی تغذیه مورد تأکید است؛ زیرا هم ضریب جذب پروتئین ماهیها بالاتر از گوشتهای قرمز هست و هم مواد مفیدی که در آنها هست ازنظر تغذیهای کفایت تغذیهشان بالاتر از گوشتهای دیگری هست که در خشکی پرورش داده میشود، البته سایر محصولات حوزه آبزیان مثل میگو هم تقریباً همین وضعیت را دارند و استفاده از آنها با توجه به تعدد فوایدشان مورد تأکید است.
وی بیان کرد: در بیشتر افراد جامعه کمبود ویتامین DC وجود دارد و غذاهای دریایی ازجمله ماهی، میگو و سایر محصولات دریایی بهترین منبع برای تأمین این ویتامین موردنیاز برای بدن است.
لزوم نظارت بر کیفیت تولید ماهیهای پرورشی
این متخصص تغذیه گفت: هم مصرف ماهیهای پرورشی و هم رودخانهای برای سلامت انسان مفیدند البته باید حتماً نظارت بر کیفیت تولید ماهیهای پرورشی صورت بگیرد که آلوده نشوند. درگذشته در زمینه تولید ماهیهای پرورشی تنها مشکلی که وجود داشت این بود که در آب استخرهای پرورش ماهی، مواد شیمیایی استفاده میشد تا ماهیها سفیدک نزنند که با استفاده از این مواد ضد قارچ، احتمال میرفت مصرف ماهیهای پرورشی باعث سرطان شود که با نظارت اداره شیلات بر پرورش آبزیان و جلوگیری از استفاده از این مواد، مشکلی در مصرف ماهیهای پرورشی وجود ندارد.
وی افزود: استفاده از ماهیهای آب سرد از ماهیهای آب گرم برای سلامتی مفیدتر است.
ترویج مصرف ماهی در فضای عمومی
این متخصص تغذیه با تأکید بر ترویج فرهنگ استفاده از ماهی در جامعه گفت: این اقدام گامی جهت رواج تغذیه سالم است و باید هم رسانهها و هم در آموزش مدارس نسبت به این موضوع همت شود تا فواید مصرف ماهی بیان و در فضای عمومی ترویج شده و محلهای فروش و عرضه توسعه یابد.
صفاریان با اشاره به اینکه مصرف ماهی و سایر آبزیان مفیدتر و پربازدهتر از گوشتهای دیگر است، گفت: ترویج مصرف ماهی میتواند از بروز بسیاری از بیماریها ازجمله دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری کند بنابراین هر چه برای ترویج مصرف ماهی هزینه شود از هزینههای درمانی تحمیلی بر جامعه و دولت کاسته میشود. ترویج مصرف ماهی میتواند در سیستم پیشگیری از بیماریهای مزمن و غیر واگیردار به جامعه کمک کند.
دلایل استفاده کم از ماهی در خراسان رضوی
صفاریان با تأکید بر اینکه عادات غذایی مردم خراسان رضوی بر اساس گوشتهای قرمز است، اظهار کرد: با توجه به دوری استان از دریا، از همان ابتدا دامداری در خراسان رضوی رونق داشته درنتیجه افراد عادات غذاییشان بر اساس مصرف گوشتهای قرمز است و نسبت به مصرف گوشتهای سفید توجه کمتری دارند.
وی گفت: در سالهای گذشته مردم گرانی گوشتهای سفید ازجمله ماهی را از دلایل استفادهٔ کم از ماهی قلمداد میکردند اما جدیداً با توجه به گرانی گوشت قرمز، افراد میتوانند راحتتر آن را تهیه کنند.
این متخصص تغذیه افزود: البته در خراسان رضوی انواع غذاها با گوشت قرمز تهیه میشود و بسیاری از مردم استان پخت غذاهای متنوع با ماهی را یاد نگرفتهاند و باید آموزشهایی هم در زمینه طبخ انواع غذاها با ماهی ارائه شود تا مردم بیشتر به مصرف غذاهای گوشت ماهی علاقهمند شوند.
انتهای پیام