آیا مصرف کلسیم خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می‌دهد؟

این یک تصور غلط رایج است که مصرف زیاد کلسیم می‌تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. غذاهای غنی از کلسیم در رژیم غذایی، مانند شیر، ماست، پنیر، شیر غنی شده، لوبیا سفید، بادام و دانه چیا در واقع خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش می‌دهد.

به گزارش ایسنا، در واقع کلسیم رژیم غذایی قبل از رسیدن به کلیه‌ها به اگزالات متصل شده و از ایجاد سنگ جلوگیری می‌کند. مشخص نیست که آیا مصرف کلسیم به شکل مکمل همان اثر مفید را خواهد داشت یا خیر.؟

سنگ کلیه جسم سختی است که از کلسیم، اگزالات، اورات، سیستین، گزانتین و فسفات موجود در ادرار ساخته می‌شود. در بیشتر افراد، سایر مواد شیمیایی موجود در ادرار، تشکیل سنگ را متوقف می‌کنند یا مصرف مایعات موجب دفع مواد شیمیایی از کلیه می‌شوند. اگر سنگی تشکیل شده و نتواند از طریق ادرار دفع شود، باعث ایجاد درد می‌شود. شایع‌ترین نوع سنگ کلیه، اگزالات کلسیم است.

عوامل خطر برای ایجاد سنگ کلیه شامل: سابقه خانوادگی سنگ کلیه، مصرف ناکافی آب، تحرک فیزیکی (ورزش) خیلی زیاد یا کم، دریافت زیاد شکر یا نمک است.

بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت برای جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه می‌توانید ۸ اقدام زیر را انجام دهید:

ـ به اندازه کافی آب بنوشید تا ادرار زرد کم رنگ شود.

ـ مصرف میوه و سبزیجات خود را افزایش دهید. این باعث افزایش PH ادرار می‌شود و احتمال تشکیل سنگ را کاهش می‌دهد.

ـ مصرف غذاهای فرآوری شده حاوی شکر و نمک را کاهش دهید. برچسب‌های روی غذاهایی مانند سوپ، سس، نان، گرانولا و غلات را با هم مقایسه کنید تا مارک‌هایی را بیابید که قند و نمک کمتری دارند.

ـ از منابع خوب کلسیم در رژیم غذایی روزانه استفاده کنید.

ـ اگر سنگ کلیه اسید اوریکی داشته‌اید، ممکن است لازم باشد مصرف الکل، گوشت قرمز یا صدف را محدود کنید.

ـ به نظر می‌رسد نوشیدن یک فنجان قهوه در روز باعث کاهش احتمال ابتلا به سنگ شود.

ـ هفته‌ای چند بار به جای گوشت، حبوبات را به عنوان جایگزین پروتئین انتخاب کنید. مصرف زیاد پروتئین حیوانی می‌تواند خطر ابتلا به سنگ را افزایش دهد.

ـ از مصرف مکمل‌های ویتامین C خودداری کنید زیرا ویتامین C اضافی می‌تواند به اگزالات تبدیل شود.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۸ فروردین ۱۴۰۲ / ۰۸:۴۱
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 1402010802859
  • خبرنگار : 71635