شکستهای پی در پی داعش در دوره اخیر در سوریه نشان میدهد که این گروه تروریستی وارد مرحله فروپاشی خود شده است. اطلاعات و دادهها در اینجا و آنجا نیز به این مساله اشاره دارد که داعش به ویژه پس از قطع ارتباطات میان اعضایش از تدمر تا شرق دیرالزور و جنوب حسکه، دچار دستپاچگی شدید شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پایگاه خبری عربی پرس در گزارشی که با استناد به اطلاعات و آمارهای میدانی تهیه شده، خلاصهای از شکستهای داعش در سوریه را ارائه داده و چنین مینویسد: کشته شدن تعداد زیادی از اعضای داعش طی دوره اخیر در درگیریهای تدمر و حسکه و پیشرویهای مداوم ارتش سوریه در «مثلث تدمر» نشان میدهد که ورود دوباره ارتش سوریه به این شهر باستانی در مرکز کشور دیگر دور از انتظار نیست به ویژه اینکه دستگاههای پیشرفته و تکنولوژی که داعش از آن استفاده میکند، توسط یگانهای ویژه ارتش سوریه رصد شدهاند.
البته یگانهای شناسایی ارتش سوریه نیز در عملیات رصد و پیگیری مداوم و دقیق تحرکات داعش نقش دارند. پهپادهایی که ارتش از آن استفاده میکند کوچکترین تحرکات داعش در بیابانهای سوریه را رصد میکنند تا آن را هدف حملات هوایی و موشکی خود قرار دهند و میتوان گفت ارتش سوریه براساس همین هدفگیری دقیق است که توانسته کنترل مراکز مهمی در اطراف تدمر را در دست بگیرد تا راه را برای وارد شدن به این شهر هموار کند.
پیشرویهای ارتش سوریه فروپاشی تقریباً کامل روحیه داعش در داخل شهر «الشدادی» واقع در جنوب حسکه را به دنبال داشته است؛ شهری که بزرگترین پایگاههای داعش در منطقه جزیره سوریه به حساب میآید.
بهترین شاهد برای این گفته اظهارات منابع محلی در حسکه است که تاکید دارند "داعش تمامی کافینتهای این شهر را عمداً بسته است." رهبران داعش نگران این هستند که تجهیزات ماهوارهای و اینترنتی عامل اصلی ارسال اطلاعات علیه آنها باشد. آنان حتی تلاش میکنند تا ارتباط شهر را با محیط خارج از آن قطع کنند تا بدین وسیله میزان خسارتهای شدید خود و از دست دادن نیروهایشان را پنهان کنند.
همچنین این منابع اشاره کردند که "داعش تعداد زیادی از اعضای خود را که در جنگ کشته شدهاند در گورهای دسته جمعی در روستای «عدله» و «تل الشدادی» دفن کردهاند. این گروه تروریستی حتی بیشتر اعضای خود را به خاطر کمبود نیرو در حسکه از مناطق دیگر برای جنگ به جبهه این شهر انتقال داده است.
به گفته منابع محلی «والی جدید البرکه» که چند روز پیش از سوی داعش به این سمت منصوب شد خاک سوریه را ترک کرده و به عراق رفته است.
همچنین اطلاعات حاکی از آن است که ارتش سوریه از طریق رصد و هدف قرار دادن مستقیم داعش، کیفیت بمبگذاریهای این گروه و کارآمدی آن را تا حد زیادی از بین برده است.
در همین راستا منابعی در شهر الشدادی سوریه تاکید کردهاند که داعش حدود 140 جسد را با کامیونهایی به روستای عدله منتقل و آنها را دفن کرده است. این اتفاق پس از آن رخ داده است که ارتش سوریه یک خودروی بمبگذاری شده داعش را هدف قرار داد که موجب کشته شدن تعداد زیادی از تروریستها در جنوب شهر حسکه شد. داعش همچنین تعداد زیادی از تروریستهای کشته شده را بدون به جا آوردن آداب دینی دفن کرده است.
در همین حال نیروی هوایی ارتش سوریه نیز برای دومین بار ظرف 48 ساعت گذشته شماری از موشکاندازهای نوع "گراد" را که داعش در حال انتقال آنها از شرق الشدادی به اطراف شهر حسکه بود، هدف قرار داد. به گفته منابع مذکور، ارتش سوریه این موشکاندازها را در جنوب روستای «البریج» که یکی از مناطق نفتخیز در جنوب حسکه محسوب میشود، هدف قرار داد.
به نظر میرسد که داعش تصمیم داشت خطوط امدادرسانی خود را تغییر بدهد تا از چاههای نفت بگذرد و در این صورت مانع از هدف قرار گرفتن نیروهایش شود چراکه ارتش در این صورت چاههای نفت را هدف قرار نمیدهد و نمیخواهد موجب ایجاد فاجعه اقتصادی و زیستمحیطی شود. اما دقت هدفگیری ارتش موجب این شد که موشکاندازها در منطقهای امن توسط ارتش صید شده و موجب منهدم شدن حدود 14 خودروی زرهی و از پای درآمدن تمامی تروریستها شود.
داعش طی ماه گذشته میلادی با بیش از 36 خودروی بمبگذاری شده به شهر حسکه حمله کرد اما ارتش سوریه توانست بیشتر این حملات را از طریق عملیات هوایی و کمین کردن برای داعشیها ناکام بگذارد.
مساله مورد توجه این است که رسانههای متعدد از جمله رسانههای کردهای سوریه تمامی عملیاتهای هوایی در شهر حسکه را به جنگندههای ائتلاف تحت رهبری آمریکا نسبت دادند. این مسئله را میتوان با دو احتمال تفسیر کرد: اول این که آمریکا تصمیم گرفته وارد ائتلاف با دولت سوریه برای مقابله با داعش شود؛ به این معنی که از تمامی طرحهای خود در منطقه دست کشیده است اما این گزینه تاحدود زیادی دور از منطق به نظر میرسد؛ زیرا مقامات آمریکا در اظهارات خود بر عدم وجود هماهنگی با دمشق تاکید میکنند و بیشتر عملیاتهایی که به نیروهای ائتلاف نسبت داده شد در حمایت هوایی از ارتش سوریه و در محورهایی صورت گرفت که در آنجا نیروهای کرد حضور نداشتند به این ترتیب نمیتوان باور کرد که آمریکا از ارتش سوریه یا نیروهای آن حتی در یک نقطه از سوریه حمایت هوایی به عمل آورده باشد.
احتمال دوم این که ائتلاف تحت رهبری آمریکا در صحنه جنگ با تروریسم و به ویژه داعش در هیچ نقطهای از منطقه شرقی از تدمر گرفته تا جنوب حسکه حضور ندارد و این نشان میدهد که برخی میخواهند دستاورد نظامی ارتش در شهر حسکه را به ائتلاف یا نیروهای کرد نسبت دهند.
مساله دیگر در اینجا این است که کردهای سوریه در مناطق کردنشین از خودشان دفاع میکنند اما ارتش در واقع ملزم به دفاع از خاک سوریه است و به نیروهای کرد کمک میکند هرچند که کردها آن را انکار کردهاند. هدف ارتش سوریه بزرگتر از این است که به اظهارات برخی سودجویان درخصوص روابط نیروهای کرد با ائتلاف تحت رهبری آمریکا توجهی کند. درخصوص حمایت هوایی ارتش سوریه از نیروهای کرد میتوان به حادثه اخیر در شرق شهر حسکه اشاره کرد که نیروی هوایی ارتش سوریه دو خودروی بمبگذاری شده را که قصد هدف قرار دادن یک ایست بازرسی کردها در نزدیکی روستای «الحمر» را داشتند، هدف قرار داد.
انتهای پیام
نظرات