در یک پروژه تحقیقاتی که با همکاری محققان دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی و صنعت فولاد انجام شد، مشکل جلبک (سیانوباکتریها) پساب کارخانه فولاد سبا برطرف شد.
مجری طرح کنترل و حذف شکوفایی (Bloom) جلبکها و سیانوباکتریها از پساب کارخانه فولاد سبا در گفت وگو با خبرنگار ایسنا-منطقه اصفهان، اظهار کرد: طرح جلبک پساب کارخانه فولاد سبا در تابستان سال جاری از سوی فولاد به دانشگاه مطرح شد. آزمایشات متعددی توسط تیم تحقیقاتی دانشگاه انجام و نتایج اضافه شدن ماده ضد جلبک به حجم عظیم پساب در آزمایشگاه کارخانه فولاد سبا رضایت بخش اعلام شد.
مریم میرباقری افزود: در این پروژه مواد و ترکیبات مختلفی مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت یک ماده ترکیبی پیشنهاد شد که مشکلات محیط زیستی نداشته و بر سیستم ها نیز تاثیر منفی نخواهد داشت. این ماده ضد جلبک در پایلوت 200 مترمکعبی آزمایش و باعث حذف جلبکها بعد از یک ساعت و رسوب بعد از یک شب شد. همچنین کاهش کدورت آب تا چهار درجه بعد ازاضافه کردن ماده ضد جلبک حاصل شد که این خود کاهش هزینه های تصفیه آب را در پی دارد.
وی با بیان اینکه برگشت آب برای صنایع مخصوصا صنایع فولاد از اهمیت ویژه ای برخوردار است، تصریح کرد: نگهداری آب در یک بستر دریاچه مانند باعث افزایش زمان ماند آب، ایجاد پدیده لایه بندی و مغذی شدن آب در مخزن می شود، این پدیده ها باعث می شود آب خروجی از مخزن کیفیت پایینتری نسبت به آب ورودی داشته باشد و در حقیقت باعث تغییر کیفیت آب مخزن شود. یکی ازمشکلات ماند آب در دریاچه صنعت فولاد که در فصل گرم با آن مواجه می شوند، پدیده ظهور جلبک سبز آبی یا همان سیانوباکتریها است.
این محقق در خصوص مضرات وجود جلبک سبز آبی، تصریح کرد: جلبک های سبز آبی با بیش از سه میلیون سال قدمت از قدیمی ترین موجودات کره زمین بوده که سالانه در آب های شور و شیرین مختلف باعث ایجاد بلوم می شوند. یکی از مهمترین مشکلاتی که حضور سیانوباکتریها در صنعت فولاد ایجاد می کنند، گرفتگی شدید فیلترهای تصفیه ای است که منجر به تعویض روزانه این فیلترها میشود. از طرف دیگر متصاعد شدن مواد فراری که توسط سیانوباکتری ها تولید می شود، می تواند بر سلامت پرسنل اثرات نامطلوبی داشته باشد.
وی اظهار کرد: تغییرات شدید دما، چگالی و املاح محلول در عمق مخزن، کم شدن غلظت اکسیژن محلول، طعم و بوی نامطبوع آب و تغییرات فصلی از پیامدهای ایجاد لایه هایی از جلبک در آب است.
میرباقری افزود: روش های مختلف شیمیایی و بیولوژیکی در جهت پیشگیری و حذف این جلبکها وجود دارد که باعث ازبین بردن یا لخته سازی سیانوباکتری ها و در نتیجه رسوب آنها می شود.
این محقق تصریح کرد: در نتیجه این تحقیق مشکل انسداد فیلترها و به خصوص ممبران های سیستم اسمز معکوس تحت تاثیر حضور جلبکها برطرف می شود که خود باعث کاهش هزینه های قابل توجهی در صنعت فولاد می شود. در این پروژه مواد و ترکیبات مختلفی مورد بررسی قرار گرفت.
وی از پیگیری چند پروژه تحقیقاتی همکاری دیگر بین فولاد سبا و دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی خبر داد.
نظرات