به گزارش ایسنا، متاسفانه امروز در خصوص شایستهسالاری در استخدامیها، نحوه گزینش افراد برای قرار گرفتن در پستهای گوناگون از حرف تا عمل فاصله زیادی وجود دارد، این انتخابهای سلیقهای موجب سرخوردگی قشر جوان جویای کار در جامعه و در نهایت میتواند منجر به ایجاد معضلات اجتماعی در جامعه شود.
مسئولان نباید از مسئولیت ایجاد اشتغال برای جوانان بیکار به بهانههای مختلف از جمله بالا بودن نرخ مشارکت در جامعه، ورود حجم زیاد متولدین دهه ۶۰ و ۷۰ به بازار کار، تحریمهای اقتصادی، رکود در بخش صنایع و ... شانه خالی کنند، متاسفانه طبق گفته کارشناسان حوزههای فرهنگی و اجتماعی بخش زیادی از آسیبهای اجتماعی و فرهنگی ناشی از بیکاری در بین قشر جوان جامعه است.
زمانیکه یک جوان وقت زیادی از ساعات شبانهروز را به بطالت بگذراند و برای پر کردن اوقات فراغت خود دسترسی چندانی به مراکز فرهنگی، تفریحی، ورزشی و ... نداشته باشد، ناخوداگاه به سمت و سوی تفریحات ناسالم کشیده میشود که این مسئله خود میتواند زمینه بروز آسیبهای اجتماعی و فرهنگی در جامعه را فراهم کند.
شاهد مشکلات و آسیبهای ناشی از بیتوجهی مسئولان به موضوع اشتغال جوانان در دو دهه گذشته بودهایم، اگر مشکل اشتغال جوانان با امنیت نسبی و اختصاص سرمایه برای راهاندازی کسب و کارهای کوچک حل میشد، نباید شاهد آسیبها و مشکلات ناشی از بیکاری در جامعه کنونی بودیم.
شغل کارخانه انسانسازی است
مهشید سلیمانی یک جامعهشناس در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر اینکه داشتن شغل مناسب برای جوانان بهنوعی پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در جامعه است، اظهار کرد: جوانی که اوقات فراغت خود را با شغل پر میکند، کمتر به سمت فعالیتهای مخرب و آسیبهای اجتماعی گرایش پیدا میکند، زیرا پتانسیل او صرف انجام وظایف محوله و شغل میشود.
وی افزود: جوان و نوجوانی که بهمعنای واقعی در طول روز اوقات خود را پر میکند، به سرگرمیهای مخرب مانند مواد مخدر، اینترنت و ... اعتیاد پیدا نمیکند، این جوان در طول شبانهروز هشت ساعت صرف کار مفید، هشت ساعت صرف استراحت و هشت ساعت را نیز به سایر امورات و تفریح اختصاص میدهد، اما جوانی که شغل مناسب نداشته باشد تقریبا ۱۶ ساعت را شبانهروز را بدون داشتن سرگرمی سپری میکند و ممکن است برای پر کردن اوقات فراغت خود به سمت آسیبهای اجتماعی و فرهنگی گرایش پیدا کند.
سلیمانی با تاکید بر اینکه شغل میتواند یک کارخانه انسانسازی باشد، بیان کرد: به جرات میتوان گفت که شغل یک عامل بازدارنده از انواع آسیبهای اجتماعی در جامعه است، زمانیکه جوان و نوجوان دارای شغل باشد، از نظر مالی، اجتماعی، فردی، روحی، عاطفی و ... استقلال پیدا میکند و این شغل موجب رشد او نیز میشود.
این جامعهشناس ادامه داد: اشتغال میتواند نقش موثری در روح، روان و عملکرد جوان و نوجوان داشته باشد، امام علی(ع) نیز در خصوص اهمیت اشتغال فرمودند: داشتن شغل نوعی عبادت است و این مسئله اهمیت داشتن شغل را تبیین میکند.
وی با اشاره به اینکه امکان دارد برخی از روی رفاه به سمت آسیبهایی از جمله اعتیاد کشیده شوند، یادآور شد: اما طبق جامعه آماری تعداد این افراد اندک است، متاسفانه در جدول آماری موجود در مراکز ترک اعتیاد آقایان فاقد کار یا دارای شغل کاذب و پنهان بیشترین جامعه آماری گرفتار به معضل اعتیاد را به خود اختصاص دادهاند.
سلیمانی در پایان تاکید کرد: شغل به جوان هدف و انگیزه برای زندگی سالم میدهد، متاسفانه آمار آسیبهای اجتماعی در بین قشر بیکار و دارای تحصیلات پایین بالاتر از سایر اقشار است.
سال ۱۴۰۰ شاهد جهش تولید و اشتغال خواهیم بود
احمد راستینه عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به نقش اشتغال در کاهش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی در کشور، اظهار کرد: معتقدیم مهمترین مسئله برای کاهش این آسیبها توجه به مسئله اشتغال است، بنابراین به بحث اشتغال در لایحه بودجه ۱۴۰۰ توجه ویژه صورت گرفته است.
وی افزود: در تبصره ۱۸ لایحه بودجه ۳۳ هزار میلیارد تومان اعتبار برای اشتغال در نظر گرفته شده است، این اعتبار با سود سپرده یک درصد در اختیار بانکهای عامل قرار میگیرد و بانکها نیز به همین میزان تسهیلات به این اعتبار اضافه میکنند، قطعا با این اعتبار شاهد جهش تولید در سال ۱۴۰۰ خواهیم بود.
راستینه با بیان اینکه شورای برنامهریزی چهارمحال و بختیاری طرحهای اشتغالزا را پس از تصویب به شورای برنامهریزی کشور برای تصویب ارسال میکند، عنوان کرد: از صندوق اعتباری تبصره ۱۸ اعتبارات و تسهیلات لازم برای اجرای این طرحها اختصاص داده میشود، استانهای محروم، کمتر توسعه یافته و با نرخ بالای بیکاری مانند چهارمحال و بختیاری در اولویت تخصیص اعتبارات اشتغالزایی قرار دارند.
نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی از اختصاص ۱۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به بخش گردشگری خبر داد و گفت: این تسهیلات مازاد بر اعتبارات وزارت میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری است، این تسهیلات ارزان قیمت در لایحه بودجه برای استانهای دارای ظرفیت گردشگری پیشبینی شده است تا بتوانند در حوزه توسعه و اشتغال گام بردارند.
وی بیان کرد: همچنین در تبصره ۱۴ حدود 18 هزار میلیارد تومان برای محرومیتزدایی با تمرکز بر استانهای کم برخوردار پیشبینی شده است، قطعا با اتفاقاتی که در لایحه بودجه ۱۴۰۰ رخ داده است، سال آینده سال رونق جدی در اقتصاد خواهد بود.
راستینه با اشاره به اجرای چند طرح سرمایهگذاری در راستای ایجاد رونق اقتصادی و اشتغال در چهارمحال و بختیاری، یادآور شد: مجوز و پروانه بهرهبرداری برای یک مجتمع دامپروری با سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیارد تومان در شهرکرد صادر شده است، همچنین مجوزات لازم برای احداث یک طرح گلخانهای به مساحت ۷۵ هکتار نیز صادر شد که این طرحها زمینه اشتغال تعداد زیادی از هماستانیها را فراهم میکند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: یک بسته اشتغالزایی برای چهارمحال و بختیاری توسط وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه شده است بخشی از اعتبارات مورد نیاز برای اجرای طرحهای اشتغالزایی در این بسته تامین و بخشی نیز در شرف تامین اعتبار است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ۳۰۰ سرمایهگذار برای سرمایهگذاری در قطبهای صنعتی چهارمحال و بختیاری اعلام آمادگی کردهاند، مسئولان باید بستر لازم را برای حضور این سرمایهگذاران و طرحهای اشتغالزا در استان فراهم کنند تا بتوانیم با ایجاد اشتغال بخشی از آسیبهای اجتماعی و فرهنگی را در حوزههای مختلف کاهش دهیم.
انتهای پیام
نظرات