به گزارش ایسنا، سیب زمینی از جمله محصول کشاورزی است که نیاز به زحمت زیاد دارد از مرحله کاشت تا زمان برداشت، اما در مجموع برای کشاورزان سیب زمینیکار صرفهای ندارد، به ویژه زمانی که شرایط برای کشاورز مطلوب است و محصول بالایی تولید میکند، آن زمان است که باید محصول تولیدی خود را بفروشد، در غیر این صورت خوراکی برای دامها خواهد بود.
کشاورزی که یک سال وقت صرف میکند تا محصول را برداشت کند، اما اگر در کنار تولید، صنایعی وجود داشته باشد که زحمات کشاورزان به نوعی جبران شود و متحمل ضرر و زیان نشوند کارساز است، اما جای خالی این صنایع برای بیشتر محصولات کشاورزی از جمله سیب زمینی احساس میشود.
اگر شرایط سهل برای سرمایهگذاری این صنایع در استان صورت گیرد، قطعاً نقطه امیدی برای کشاورز به شمار میرود، چرا که چندین محصول را میتواند از سیب زمینی تولید و روانه بازار کند، یعنی زمانی که کشاورز صرف محصول خود میکند دیگر زیانبار نخواهد بود و به نوعی صرفه اقتصادی را برایشان به همراه دارد.
هزینه بالای تولید سیب زمینی و سود کمی که متوجه کشاورز است
یکی از کشاورزان سیبزمینیکار استان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: کشاورزی شغل آبا و اجدادی ماست، محصول سیبزمینی را حدود ۳۰ سالی است که به طور حرفهای و جدی تولید میکنیم.
وی گفت: اکنون به سمت تولید بذرهای اصلاح شده پیش رفتیم، گرچه در کشاورزی تجربه بسیار مهم است، وقتی تجربه و تمرکز بر محصولی با توجه به بیماریهایی که وجود دارد، صورت گیرد فشارهای روحی به حداقل خواهد رسید.
این کشاور گفت: از طرفی، با توجه به اینکه برای تمام ادوات و تشکیلات سرمایهگذاری صورت گرفته، به راحتی تغییر کشت محصول و ادوات کشاورزی آن قابل تغییر نیست.
وی با اشاره به ضروری بودن صنایع تبدیلی، بیان کرد: سال گذشته یکی از سالهایی بود که کمبود صنایع تبدیلی در استان به خوبی لمس شد، گرچه به دلیل بارندگیهای سال ماقبل آن، کشاورزان تولیدات بالایی داشتند که به تبع تولید افزایش یافته بود و باتوجه به اینکه بیش از نیاز بازار تولید شده بود، محصول بسیاری از کشاورزان به دلیل به فروش نرفتن، خوراک دام شدند.
این تولیدکننده بذر در استان بیان کرد: اگر برای تولید نشاستههای صنعتی و خوراکی، چیپس، خلال سیبزمینی در استان صنایع تبدیلی داشته باشیم بسیار کمککننده خواهد بود، از طرفی اگر در بحث سیب زمینی نیز خرید تضمینی وجود داشته باشد این امر بسیار مطلوب است، ولیکن قیمتی که برای خرید تضمینی تعیین میشود با واقعیت بسیار فاصله دارد.
وی ادامه داد: اگر علاوه بر خرید تضمینی یارانهای در نظر گرفته و پرداخت شود به نوعی جبران اندکی از هزینهها خواهد شد که معمولاً چنین کاری انجام نمیشود، معمولاً کشاورزان از هر طریقی باید محصول خود را به فروش برسانند که متضرر میشوند.
این کشاورز گفت: برخی کشاورزان امسال قادر به کشت محصول نبودند، زیرا دچار ضرر و زیان مالی شدند به حدی که قادر به پرداخت تسهیلات بانکی به اضافه سود بانکی نبودند و سرمایهشان از بین رفت.
وی با بیان اینکه هزینههای کشاورزی به صورت لحظهای افزایش مییابد، تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که متوجه کشاورز بوده این است که تامین همه ادوات کشاورزی توسط کشاورز و از هزینه شخصی تامین میشود، البته گاهی تسهیلاتی داده میشود که زمان بازپرداخت بسیار کوتاه و سود بالایی دارد که این مساله باعث شده بسیاری از کشاورزان ما که با تجربه بودند تقریباً فعالیتی نداشته و یا کشاورزی را کنار گذاشته و یا مجبور به اجاره زمین شدهاند.
این کشاورز گفت: اگر با این وضعیت پیش رویم حتی کسانی که توان مالی بهتری داشته دلسرد و سرمایه خود را صرف کارهای دیگر میکنند، بنابراین اگر مسئولان بتوانند تسهیلات بلندمدت با سود پایین در اختیار کشاورز قرار دهند دست کشاورزان پیشرو و تولیدکننده بذر بازتر خواهد بود.
این تولیدکننده بذر در استان افزود: هزینههایی که از مرحله کاشت تا برداشت محصول صرف میشود نسبت به هزینههای خرید بسیار پایین است، یعنی در برابر زحمتی که کشاورز در طول سال میکشد قابل بیان نیست و تنها عشق و علاقه کشاورز است که کار کشاورزی را ادامه میدهد.
دیگر کشاورز سیبزمینیکار که نبود صنایع تبدیلی در استان را خلأیی برای محصول سیبزمینی میداند، گفت: متاسفانه دیگر قادر به تولید این محصول نیستم، چرا که هزینههای کشت، خرید سموم و اجاره برخی ادوات کشاورزی به لحاظ فرسودگی و زمانی که برای این محصول صرف میکنیم، به صرفه نیست.
وی افزود: زمانیکه برداشت انجام میشود، محصول را با قیمت پایین میفروشیم که جبران هزینههای یک ساله نیست و سودی عایدمان نمیشود.
این کشاورز بیان کرد: در کنار مشکلاتی که کشاورزان سیب زمینی کار دارند، حمایت نشدنها دیگر موضوعی است که کشاورز را رنج میدهد، لذا درخواستم این است که کشاورزان به واسطه محصولی که تولید و به دست مردم میرسانند حمایت شوند، در غیر این صورت کشاورز باسابقهای که سالها وقت خود را صرف کشت سیب زمینی کرده این کار را کنار میگذارد.
ایجاد صنایع تبدیلی نیازمند ورود سرمایهگذار است
سیروس بیک بکان، معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه سطح زیر کشت سیب زمینی حدود ۵۴۰۰ هکتار است، اظهار کرد: پیش بینی تولید حدود ۲۵۰ هزار تن بود که همین میزان محقق شد و بخشی از محصول به کشورهای حوزه خلیج فارس، افغانستان، عراق و روسیه صادر و بخشی به سایر استانها فرستاده شده است.
وی گفت: چهارمحال و بختیاری از جمله استانهای تولیدکننده بذر است که حدود ۳۰ درصد سیبزمینی تولیدی به عنوان سیبزمینی بذری مورد استفاده قرار میگیرد و به برخی استانها نیز ارسال میشود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: یکی از محاسن استان، وجود ظرفیتهای سردخانهای خوب است، به طوری که بیش از ۱۵۰ هزار تن ظرفیت سردخانهای استاندارد دارد، یعنی سیب زمینی با بهترین شرایط نگهداری میشود، گرچه اکنون حدود ۱۵۰ هزار تن سیب زمینی خوراکی و بذری در انبارها موجود بوده که تقریباً ۱۰۰ هزار تن آن خوراکی و مابقی بذری است.
بیکبکان گفت: تلاش میشود از ارقام صنعتی مورد نیاز صنایع تبدیلی استفاده شود، زیرا برای صنایع تبدیلی باید ارقام صنعتی باشد که مورد استفاده قرار گیرند، چه بسا برخی کشاورزان را ترغیب میکنیم که بخشی را سیب زمینی صنعتی کشت کنند که در کنار آن بتوان صنایع تبدیلی ایجاد کرد.
وی گفت: برای ایجاد صنایع تبدیلی لازم است سرمایهگذار ورود کند که ما در بحث تسهیلات کمک خواهیم کرد تا این صنعت در استان راهاندازی شود.
باید در کنار تولید محصولات کشاورزی استان، صنایعی وابسته وجود داشته باشد که از ضایعات جلوگیری شود، یعنی کشاورزی به صرفه باشد نه اینکه کشاورز متحمل ضرر و زیان شود، لذا وجود صنایع تبدیلی علاوه بر کمک به اقتصاد کشاورز، ارزش افزوده بالایی را به لحاظ تولید محصولات دیگر متوجه استان خواهد کرد، استانی که به قطب کشاورزی معروف است چرا نباید بهترین بهرهوری را از محصول کشاورزی داشته باشد، از طرفی ایجاد این صنایع نیازمند ورود سرمایهگذاران است که اگر شرایط برای آنها سهل باشد قطعا راغب به انجام آن خواهند بود.
انتهای پیام
نظرات